mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1)
Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. Ste jo videli?

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kaj pomenijo zvoki, ki jih proizvaja telo

25. 2. 2016; 07.15
Avtor: Lea Pufek/ Bodi zdrava
Kako dobro poznate svoje telo?
Ste se kdaj vprašali, kako nastanejo določeni zvoki vašega telesa in kaj pomenijo? Piskanje nosu, denimo, spahovanje, vetrovi ali šumenje v ušesih, kadar zvečer ležete v posteljo? Čeprav so nekateri od njih povsem naravni, pa so drugi v določenih okoliščinah lahko znak nekaterih bolezni. A ne glede na to je vendarle zanimivo vedeti, zakaj se naše telo oglaša tako, kot se.

Piskanje nosu



Kadar vaš nos med dihanjem tvori piskajoč zvok, je to navadno znak, da nekaj v njem ovira dihalno pot. Tako kot veter zavija okrog vogalov hiš, ki so mu napoti, tudi sapa v vašem nosu žvižga ob srečanju z ovirami. Navadno je ta ovira odvečna sluz, ki se je nabrala na stenah dihalnih poti v nosu ali na nosnih dlačicah kot posledica prehlada ali alergije. Da se tega zvoka znebite, morate očistiti nos z ustreznim sredstvom (glede na vzrok). Če niste prehlajeni ali ne trpite za alergijami, pa je piskanje nosu lahko posledica poškodbe. Če ste si nedavno poškodovali nos, je piskanje lahko posledica natrganine hrustanca med nosnicama. V tem primeru morate obiskati zdravnika, ki lahko predpiše operativno zdravljenje.

Kihanje

Kihanje je pravzaprav posledica reakcije živčnega sistema, ki jo lahko sproži marsikaj – od draženja tujka v nosu do ekstremne telesne vadbe, sončne svetlobe ali celo spolne vzburjenosti. Vsakemu posamezniku lastni sprožilci kihanja prek živčnega sistema v možgane pošljejo informacijo, da je treba živčno draženje sprostiti. Center za kihanje nato sproži signal, ki v trenutku zapre naše grlo, oči in usta. Skoraj v istem trenutku se močno skrči prsni koš in sprostijo mišice v grlu. Zaradi tega je zrak skupaj s slino in sluzjo prisiljen zapustiti usta in nos. Vse to poteka s hitrostjo 160 km/h, zaradi česar se sprosti znani zvok, ki pa je pri različnih ljudeh različno glasen. Njegova glasnost je odvisna od kapacitete pljuč, velikosti sapnika in moči trebušnih mišic. Kadar kihamo pogosteje ali smo podvrženi kroničnim napadom kihanja, je priporočljivo obiskati zdravnika zaradi testiranja za alergije.

Šumenje v ušesih

Kadar zvečer ležete na blazino, slišite šumenje v ušesih, kajneda? To je samo kri, ki potuje po vaši karotidni arteriji, ki teče ob vašem ušesu. Kadar blokirate zunanji zvok, je zvok potujoče krvi skozi arterijo toliko bolj slišen. Podobno se zgodi, kadar imate zaradi okužbe ali alergije zamašeno evstahijevo cev, ki povezuje žrelo s srednjim ušesom. Saj veste, ko imate zaradi prehlada zamašena ušesa in zato slabše slišite, bolje pa slišite šumenje krvi, ki se pretaka po žilah. Ko bolezen ali alergija popusti, preneha tudi nenehno šumenje v ušesih. Kadar pa zaradi katerega od naštetih razlogov sluha nimate oteženega, je šumenje v ušesih lahko posledica nepravilnosti v žilah. Če šumenja v ušesih ne morete pripisati ničemur, obiščite zdravnika.

foto: Profimedia

Piskanje v ušesih



Temu pojavu pravimo tinitus in je navadno posledica okužb, staranja, utrujenosti ali izpostavljenosti glasnim zvokom. Zaradi katerega od teh vzrokov pride do poškodbe celic v notranjem ušesu, ki pretvarjajo zvočne valove v električne signale. Zaradi tega polž v ušesu možganom pošlje signale o zvoku, čeprav tega dejansko ni bilo. Navadno ti fantomski zvoki hitro izzvenijo, najpozneje v enem dnevu. Če pa trajajo več kot dva dni, obiščite zdravnika, ki bo ugotovil, kaj je vzrok za nenehno zvenenje v ušesih.

Riganje

Riganje je posledica uhajanja zraka iz želodca. Lahko je glasno, tiho, pričakovano ali nepričakovano, nadzorovano ali povsem spontano. Vse je odvisno od količine zraka v želodcu. Da bi se temu neprijetnemu zvoku izognili, je seveda treba preprečiti, da bi zrak prišel v želodec, kar pa je nadvse preprosto. Izogibajte se govorjenju s polnimi usti, prehitremu hranjenju in pijačam z mehurčki. Tako boste pogoltnili veliko manj zraka in posledično manj rigali. Kadar je ta sicer neprijeten, a načelno ne nadležen refleks telesa pospremljen s pekočo bolečino v prsih ali pekočim grlom, pa je lahko posledica gastroezofagenalne refluksne bolezni – bolezni, pri kateri se zaradi oviranega delovanja želodca vsebina tega vrača nazaj v požiralnik. V tem primeru nujno obiščite zdravnika.

Kolcanje

Kolcanje se pojavi zaradi krčenja trebušne prepone, ki povzroči, da zapiranje glasilk nenadoma prekine vdih. Ker prepono delno upravljata vagusni in frenični živec, lahko njeno krčenje sprožijo vznemirjenje, živčnost, določena zdravila ali širjenje želodca po obilnem obroku. Kolcanje lahko ustavimo z zadrževanjem sape, kar dvigne raven ogljikovega dioksida v pljučih in s tem sprosti prepono. Kadar pa kolcanje traja dlje kot 48 ur in ga ne morete ustaviti, obiščite zdravnika. Lahko gre za težave z živčnim sistemom.

Kruljenje v trebuhu

Kadar se oglaša vaš želodec ali črevesje, je to posledica zraka in tekočin, ki jih mišice potiskajo skozi prebavni trakt. Če se to dogaja na prazen želodec, vaše črevesje predeluje še zadnje ostanke zadnjega obroka, kar pomeni, da je čas za novega. Kadar ste lačni, namreč vaši možgani prebavilom pošljejo signal, ki sproži to reakcijo. Ti zvoki navadno niso nevarni, lahko pa so, kadar so izredno visokofrekvenčni in jih spremljajo slabost, bolečina in krči. V tem primeru gre lahko za okvaro črevesja.

Vetrovi

Verjetno so to najbolj neprijetni zvoki, ki jih oddaja vaše telo, so pa najpogosteje posledica prebavljanja živil, bogatih z vlakninami. Zrak in plini, ki nastanejo pri tem, se sproščajo prek danke in pri tem povzročajo znane neprijetne zvoke. Čeprav gre za izredno neprijetno stvar, je pravzaprav posledica pravilnih prehranskih odločitev. Hrana, bogata z vlakninami, je namreč odlična za prebavo in črevesje, vaše telo pa pri navajanju nanjo potrebuje zgolj čas. Vsa hrana, ki velja za tisto, ki povzroča vetrove (denimo fižol, zelje, sveže sadje in zelenjava …), te povzroča zgolj takrat, kadar je ne uživamo dovolj redno, da bi se naš prebavni sistem navadil nanjo. Če tovrstno hrano uživamo redno, sčasoma ne povzroča več vetrov. Kadar napenjanje spremljajo še druge prebavne težave (driska, bolečine, zaprtje, slabost), spremljajte, katere vrste hrana vam to povzroča. Lahko ste laktozno intolerantni ali pa imate kakšno drugo obliko prebavnih intoleranc.

Vaginalni vetrovi

Predvsem ženske (pa tudi moški, ki to izkusijo med spolnostjo) poznamo zvok, ki ga lahko izpusti naša nožnica – zvok, ki je nadvse podoben vetrovom. Ta zvok nastane, kadar v nožnico zaide zrak, zapora nožnične odprtine (denimo med spolnim odnosom) pa temu zraku preprečuje neoviran prehod. Takrat se zrak iztisne iz nožnice naenkrat in z vso močjo, kar povzroči neprijeten zvok. Temu se da izogniti s keglovimi vajami, ki bodo utrdile vaš mišični tonus in preprečile zraku, da bi vdrl v nožnico.

Pokanje sklepov

Pokanje sklepov je navadno znak, da imate zdrave sklepe (če pokanja le ne spremljajo bolečine). Sklepi so namreč obdani s tekočino, podmazani. Kadar se sklepi premikajo (denimo pri počepanju ali vstajanju), se spremeni tlak v zdravih sklepih, zaradi katerega lahko nastanejo mehurčki, ki počijo in povzročijo znan zvok. To nikakor ni znak za preplah, lahko pa je nevarno, če pokanje spremlja bolečina, zaklepanje sklepov (ko denimo ne moremo iztegniti kolena) ali nestabilnost sklepov. Lahko gre za poškodbo ali prve znake osteoartritisa.

prejšnji članek
Silicijeva prst, najmočnejši antioksidant
Zdravje
Silicijeva prst, najmočnejši antioksidant
naslednji članek
Kocka pri kocki - polica!
Življenjski slog
Kocka pri kocki - polica!