klemen boštjančič
Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa še kandidatne liste za evropske volitve

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Najboljša hrana za vašo krvno skupino

5. 3. 2016; 07.03
Avtor: Maša Rener/revija Bodi zdrava
krvna skupina
Katera hrana je najbolj primerna za vašo krvno skupino? Nekaj nasvetov smo za vas poiskali mi.

Krvna skupina A

Če imate krvno skupino A, bodite še posebej pozorni na naslednje smernice: izogibajte se pretiranemu uživanju mesnih izdelkov, ampak beljakovine raje črpajte iz sojinih izdelkov in sveže morske hrane, ne pretiravajte z žiti, še zlasti s pšenico, pijte zeleni čaj za krepitev imunskega sistema, v veliki meri jejte oreščke in semena. Za vas je dobra tudi hrana, bogata z vitaminom A, kot so rumena buča, korenje, špinača in brokoli. Poudariti je treba tudi pomen sojinih kalčkov, ki so dober vir aminokislin. Zelenjava vam lahko predstavlja prvo sredstvo proti kroničnim boleznim, še zlasti priporočljive so za vas artičoke, repa, čebula, ingver, regrat, koleraba, por in radič. Kar zadeva sadje, pa posebno priporočilo pripada ananasu, borovnicam, brusnicam, češnjam, figam, grenivki, limoni, marelicam in robidam, raje pa se izogibajte pomarančam. Vse drugo sadje je za vašo krvno skupino bolj ali manj nevtralno.

Krvna skupina B

Ljudje s krvno skupino B lahko učinkovito presnavljate živalske beljakovine, vendar obstajajo določene omejitve – piščanec recimo ni najbolj priporočljiv, zato ga raje zamenjajte s puranom in pustimi deli jagnjetine ali ovčetine. Priporočljiva sta tudi divjačina in zajčje meso, od rib pa predvsem morska spaka, ostriž, sardele, oslič, skuša in polenovka. Brancinu, jastogu in kozicam se raje izogibajte. V nasprotju z drugimi krvnimi skupinami lahko jeste mlečne izdelke, najbolj koristni za vas so predvsem kefir, kozji sir, mocarela ter kozje in polnomastno kravje mleko. Pri tem velja še nasvet, da poskušajte najti takšne izdelke, ki so organski. Kar zadeva oreščke, so za vas priporočljivi predvsem orehi, izogibati pa bi se morali arašidom, pinjolam, pistacijam in sončničnim semenom. Prav tako za vas niso najbolj priporočljivi ajda, ječmen, kamut, koruza in rž, ki jih raje zamenjajte s prosom, rižem vseh vrst in esenskim kruhom. Zelenjava vam ponuja bogat izvor antioksidantov in vlaken, za vas pa so posebej priporočljivi brokoli, brstični ohrovt, gobe šitake, korenje in cvetača, raje pa se izogibajte olivam, radiču, rabarbari, paradižniku in artičokam, medtem ko je vse drugo za vas bolj ali manj nevtralno.

Krvna skupina AB

Če imate to krvno skupino, bi se morali pokoriti enemu samemu preprostemu pravilu – izogibati se večini hrane, ki se ji morajo izogibati ljudje s krvnima skupinama A in B. To ustvarja nekoliko pomešano sliko prehranjevanja, nasveti pa so naslednji: izogibajte se kofeinu in alkoholu, sploh če ste v stresni situaciji, svoje beljakovine črpajte predvsem iz živil, ki niso rdeče meso (boljša izbira so ribe in morska hrana), ne jejte premalo in ne izpuščajte obrokov, med obroki pa si privoščite priporočljivo sadje, jejte uravnotežen zajtrk, ki vsebuje hrano z veliko beljakovinami. Za vas so nadvse priporočljivi puranje meso, tunina, ščuka in polenovka. Mlečne izdelke lahko uživate v zmernih količinah, še zlasti priporočljivi so kefir, mocarela, rikota, sir feta, skuta in kozje mleko. Od stročnic se raje izogibajte fižolu vseh vrst, medtem ko sta za vas priporočljivi zelena leča in soja. S seznama oreščkov vam ne priporočamo lešnikov, sezama in sončničnih semen. Paziti bi morali na uživanje zrn, kar pomeni izogibanje koruzi, ajdi, kamutu in pšenici, ter jih raje zamenjati ali nadomestiti z amarantom, ovsom, rižem, kaljeno pšenico in rženo moko. Pri zelenjavi se kot posebej dobri omenjajo brokoli, cvetača, česen, sladki krompir, kumare, regrat in zeleni ohrovt, s katerimi nadomestite ne tako priporočljive artičoke, radič, rabarbaro, poper, kapre in kumarice v kisu. Pri sadju najprej posezite po ananasu, grenivki, grozdju, kiviju in slivah, medtem ko avokado, banane, kaki, kutina in kokos niso najboljši za vašo krvno skupino.

Krvna skupina O

Če imate krvno skupino O, so za vas beljakovine izjemnega pomena, zato izberite samo najboljšo kakovost mesa, ki vsebuje le malo maščobe in je po možnosti biološkega porekla. Tudi ribe so priporočljive, a se izogibajte zmrznjenim. Prav tako za vas niso najbolj priporočljivi mlečni izdelki, stročnice in živila z glutenom. Od sadja so za osebe s krvno skupino O zelo priporočljivi ananas, banane, borovnice, mango in slive, medtem ko se raje izogibajte kiviju, kokosu in robidam. Od maščob na vaše telo najbolje delujeta predvsem olivno in laneno olje, raje pa se izogibajte sončničnemu in kokosovemu olju. Poleg tega, da jeste pravilno, je pomembno, da ste še posebno pozorni tudi na naslednje napotke: izogibajte se kofeinu in alkoholu, še zlasti kadar ste v stresni situaciji, ne izpuščajte obrokov, sploh če ste zelo telesno dejavni, kadar hrepenite po tobaku ali sladkorju, naredite nekaj fizičnega.

Več si lahko preberete v knjigi 4 načini zdravega življenja za 4 krvne skupine, ki je izšla pri Založbi Cangura in s katero smo si pomagali pri pisanju članka.

prejšnji članek
V Big Brotherju že razgaljena oprsja!
Svet slavnih
V Big Brotherju že razgaljena oprsja!
naslednji članek
Pozor, manjka nam joda!
Zdravje
Pozor, manjka nam joda!