Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Vas lovi gripa ali ste ujeli prehlad?

21. 3. 2016; 01.00
Avtor: Sanja Čakarun/revija Bodi zdrava
Vas lovi gripa ali ste ujeli prehlad?
Vsi dobro poznamo tisti občutek, ko postanemo nenavadno utrujeni, v grlu pa nas malce praska. Tako je, kljub temeljitemu pranju rok in pazljivemu dotikanju pip s komolci ste ujeli virus. Preden se založite z zdravili in pripravki iz babičine lekarne, pa se prepričajte, za kakšen virus sploh gre: se bojujete proti gripi ali njenemu šibkejšemu sorodniku prehladu?

Gripa izčrpa z visoko vročino

Za okužbo dihalnih poti oziroma gripo je značilna visoka temperatura, ki lahko traja od tri do štiri dni, spremlja jo močan glavobol, prisotne pa so tudi močne bolečine v mišicah in sklepih. Za piko na i se boste v začetnih dneh bolezni počutili popolnoma izčrpani. Kihanje, zamašen nos in vneto žrelo spremljajo gripo le včasih, pogosteje pa boste deležni še kašljanja in bolečin v prsih. Vsega skupaj vas bo gripa lovila kar dolgo: od dva do tri tedne bo trajalo, preden boste spet stoodstotno pripravljeni na izzive vsakdana.

Cimetovo olje 

Zdravnica pri zdravljenju prehlada in gripe svetuje tudi masaže z vtiranjem zdravilnega eteričnega olja cimeta. Štirikrat na dan ga vtrite v sence, v predel sinusov in nad prsni koš. 

Prehlad: ko teče iz nosu

Pri prehladu, okužbi zgornjih dihal, visoke vročine ni, prav tako ste se izognili močnim glavobolom in bolečinam v mišicah in sklepih – no, morda se kdaj pojavijo, a so blage. Malo vas daje utrujenost, a ta je daleč od izčrpanosti, ki je značilna za gripo. Glavne značilnosti prehlada so pravzaprav kihanje, zamašen nos z obilnim izcedkom in vneto žrelo, ki skoraj vedno spadajo med najpogostejše simptome, redkeje jih spremljajo bolečine v prsih in kašljanje – to se po navadi razvije proti koncu prehlada.

Zdravi tudi brez lekarne

Za okrevanje je pri obeh boleznih pomembno, da ju prepoznate in začnete ustrezno zdraviti čim prej, velikokrat lahko to storite sami doma, brez pomoči zdravnika, pravi dr. Flis Smaka. »Zgodnji ukrepi pripomorejo k hitremu okrevanju, bolezen poteka v milejši obliki, regeneracija je hitrejša,« poudarja zdravnica. Velikokrat vam bodo pri zdravju v pomoč preprosti ukrepi, ki jih lahko izvedete sami doma, ter pripravki, ki jih lahko najdete ali ustvarite kar v domači kuhinji, zato ni treba na vrat na nos drveti v lekarno po najnovejši protiprehladni izdelek farmacevtske industrije. Prav nič vam namreč ne bo pomagalo preboleti prehlada ali gripe v nekaj dneh. 

Hrana, vaš zaveznik 

Najbrž ste že slišali, da je hrana zdravilo, in tudi v primeru prehlada in gripe to popolnoma drži. Posezite po vitaminu C in si privoščite zvrhano mero citrusov, v pomoč vam bodo tudi zdravilne snovi v česnu in čebuli ter vse učinkovine, ki se skrivajo v svežem sadju in zelenjavi. Pomembno je tudi zadostno pitje tekočine, da bi združili prijetno s koristnim, se odločite za čaje. Dr. Flis Smaka svetuje, da posežete po bezgovem, kamiličnem in lipovem čaju. Nepogrešljivo zelišče je tudi žajbelj, vendar žajbljev čaj uporabljajte le za grgranje.

Pripravite si aromatično kopel 

Prav ste prebrali, prehladna obolenja lahko zdravite tudi z namakanjem v dišeči kopeli, za katero ste uporabili zelišča ali eterična olja (primerni so predvsem timijan, materina dušica, korenine jegliča, listi trpotca, mentol, kafra, cimet in cimetovo olje). Ta vas bo namreč sprostila, očistila strupov in ogrela, zaradi česar se boste bolje borili proti okužbi. »Voda v kopeli naj bo prijetno topla, ne sme pa biti prevroča. Najprimernejša je temperatura med 35 in 38 stopinjami Celzija. Čas kopanja poskusite omejiti na dvajset minut, saj se v nasprotnem primeru rada pojavi utrujenost,« svetuje dr. Flis Smaka. Pravi čas za kopel je eno do dve uri po jedi, po njej pa si privoščite še malo počitka.


Inhalirajte zdravilno paro

Kopeli podobna terapija je tudi parna kopel, pri kateri si v skledi (ali v posebej za to namenjenem inhalatorju) pripravite vročo vodo z zelišči ali nekaj kapljicami eteričnega olja in nato izmenjaje skozi usta in skozi nos vdihujete zdravilne pare. Če nimate inhalatorja, pri tem glavo pokrijte z brisačo, da ujamete čim več pare. Dr. Flis Smaka svetuje predvsem uporabo evkaliptovega olja, nageljnovih žbic, olja limonine materine dušice, timijana, kamilic in cimeta.


prejšnji članek
Aktivirajte svojega notranjega zdravnika
Zdravje
Aktivirajte svojega notranjega zdravnika
naslednji članek
Moč barv: rožnata za ljubezen, zelena pa ...
Zdravje
Moč barv: rožnata za ljubezen, zelena pa ...