reševalci gasilci avstrija
Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo polil s tekočino in jo nameraval zažgati

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Simptom z več obrazi

30. 3. 2016; 06.00
Avtor: M. Ć./revija Bodi zdrava
Simptom z več obrazi
Da bi lahko ustrezno ukrepali ob pojavu kašlja, je treba vedeti, kakšen kašelj nas muči. V osnovi gre za dve obliki kašlja, in sicer poznamo suh kašelj (neproduktiven, dražeč) brez izkašljevanja sluzi in moker kašelj (produktiven) z izkašljevanjem sluzi.

Suh kašelj

To je kašelj brez izmečka. Z njim poskuša telo zdraviti vnetje, vendar pri tem ni uspešno. Ker ga je pogosto težko nadzirati, lahko postane zelo dražeč in neprijeten. 

Moker kašelj

Tako imenujemo kašelj, ki proizvaja sluz. Kot pove že ime, je za telo izjemno koristen, saj se s sluzjo iz telesa izločijo mikrobi in patogene snovi. Preprečevanje tovrstnega kašlja lahko vodi celo v nadaljnjo bolezen. 

Lajajoči kašelj

Ta je običajno pridružen oteženemu, zelo glasnemu vdihovanju zraka ter hripavosti in je posledica oteženega prehoda zraka skozi predel grla. Prehod je otežen zaradi otekanja sluznice ali skrčenja mišic v področju glasilk oziroma neposredno pod ali nad njimi.

Bronhialni kašelj

Kašelj, ki se pojavlja pri akutnem bronhitisu, se običajno začne brez drugih simptomov. Tovrsten kašelj je konstanten, brez značilnih napadov. Na začetku je suh in neproduktiven, pozneje pa lahko preide v moker kašelj, pri čemer se proizvaja prozorna sluz, ki nakazuje, da gre za virusno obolenje. Če je izloček rumeno do zelene barve, pa je to lahko znak, da gre za bakterijsko okužbo.

Astmatični kašelj

Ta je po navadi sezonski, lahko sledi vnetju zgornjih dihal ali izpostavljenosti alergenu (pelodu, pršici …), poslabšajo pa ga cigaretni dim, dišave ter mrzel in suh zrak. Običajno ga spremljata občutek težke sape in piskanje v pljučih, ni pa nujno (pri več kot polovici bolnikov z astmo je kašelj edini simptom).

Oslovski kašelj

Kašelj v napadih s pridruženim bruhanjem, zariplostjo in celo pomodrelostjo je značilen za prebolevanje oslovskega kašlja, nekoliko podoben kašelj v napadih pa se lahko pojavlja tudi, če pride do vdiha tujka in pri nekaterih kroničnih boleznih.

prejšnji članek
Moški pomislijo na seks 5.000 krat letno!
Odnosi
Moški pomislijo na seks 5.000 krat letno!
naslednji članek
Preženite slab zadah: žvečite začimbe in klorofil
Moda&Lepota
Preženite slab zadah: žvečite začimbe in klorofil