Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Olajšajte si dopust ali potovanje

7. 4. 2016; 07.00
Avtor: T.G./Bodi zdrava
kovcek, potovanje, odhod, beg

Na potovanjih običajno veliko hodimo, kar v najboljšem primeru pomeni boleče noge, v najslabšem pa lahko tudi krvave žulje, ki so razlog za slabo voljo. foto: sta

Dopustovanje, ki si ga privoščimo v poletnih mesecih, ni vedno le uživanje, ampak na trenutke pomeni tudi stres. Seveda pa tega s primernimi pripravami lahko omejimo.

Veliko pijte. Še tako prijetno preživljanje prostega časa lahko pokvari glavobol, ki ga povzroči dehidracija. Tudi če ni zelo vroče (sploh pa, če je), imejte vedno pri sebi plastenko vode, dobra izbira je tudi na primer kokosova voda, ki vsebuje veliko elektrolitov.

Zaščitite se. Ne glede na to, ali ste na plaži ali odkrivate znamenitosti kake evropske metropole, če je vroče, potrebuje vaša koža zaščito v obliki kreme z zaščitnim faktorjem. Saj ne želite imeti pokvarjenega dopusta zaradi opeklin, kajne? Nujna oprema na močnem soncu je tudi pokrivalo.

Bodite primerno obuti. Na potovanjih običajno veliko hodimo, kar v najboljšem primeru pomeni boleče noge, v najslabšem pa lahko tudi krvave žulje, ki so razlog za slabo voljo. Novi čevlji, ki še niso uhojeni, zato ne pridejo v poštev za take dni, raje vzemite s seboj najbolj udobno obutev, kar jo imate. Dobro je tudi, da vzamete s seboj vsaj dvoje različne čevlje – če vas danes eni natikači ožulijo in jih boste jutri znova obuli, bodo žulji le še hujši. Nikar ne pozabite spakirati tudi obližev.

Ne pretiravajte. Ko se nekam odpravimo, bi po navadi radi tam doživeli čim več. Si ogledali vse, kar je za videti, ne izpustili nobene zanimivosti, skratka, izkoristili vsako minutko kar najbolje. Vse lepo in prav, a včasih se je treba tudi ustaviti in 'poduhati rožice', kot pravi rek. Z drugimi besedami – to, da se usedeš v kavarno na glavnem mestnem trgu, si privoščiš osvežilno pijačo in kako urico preprosto uživaš v opazovanju dogajanja, ti lahko ostane v lepšem spominu kot brezglavi tek od ene do druge znamenitosti.

Ne pozabite na 'dokumentacijo'. Fotoaparat naj bo vaš prijatelj, s katerim boste ohranili spomine na lepe in brezskrbne trenutke, ki jih boste podoživljali še dolgo po vrnitvi domov.

Bodite odprti. Ne zastavite si že doma strogega urnika, kaj boste počeli vsak dan posebej, ampak bodite odprti – za nove dogodivščine, za nova poznanstva, za nove pustolovščine. Stvari, ki se vam bodo zgodile najbolj nepričakovano, vam bodo na koncu ostale v najlepšem spominu.

prejšnji članek
Odstranimo vse, kar nas omejuje
Zdravje
Odstranimo vse, kar nas omejuje
naslednji članek
Stopala – ogledalo zdravja
Zdravje
Stopala – ogledalo zdravja