Bankomat
Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa ni veljavna? To je razlog

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353
Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do občinskega neprofitnega stanovanja

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Joj, spet težave tam spodaj

8. 4. 2016; 08.00
Avtor: Lea Pufek/Bodi zdrava
vnetje mehurja

Vnetje mehurja najpogosteje povzroča črevesna bakterija Escherichia coli, bolj znana kot E. coli. foto: Google

Veliko je neprijetnih stvari, ki nam lahko v trenutku pokvarijo dopust, a verjetno se vsi strinjamo, da je najbolj neprijetno, ko nam jo zagode tam spodaj.

Vnetje mehurja

Vnetje mehurja je izredno neprijetna stvar, ki je v poletnih mesecih veliko pogostejša kot v ostalih delih leta, še največkrat pa za njim trpijo ženske, ki so dovzetnejše za uroinfekte, saj imajo kratko sečnico, ki je precej blizu zadnjični odprtini. Vnetje mehurja najpogosteje povzroča črevesna bakterija Escherichia coli, bolj znana kot E. coli.

VZROKI: Vzrokov za vnetje mehurja je precej, zato ni nič čudnega, da je obolenje tako pogosto. Nastane lahko zaradi premalo zaužite tekočine v razmerju do zunanje visoke temperature, zaradi česar se mehur premalo izpira. Vnetje mehurja je lahko tudi posledica več in pogostejših spolnih odnosov. Staknete ga lahko na neprimerno očiščenih skupnih straniščih, če urinirate v morjih in jezerih, najpogosteje pa je posledica mokrih kopalk in premočnega vetra.

SIMPTOMI: Vnet mehur se najpogosteje kaže kot pogosto in pekoče uriniranje, kot temen urin z neprijetnim vonjem ter bolečine v spodnjem delu trebuha, ki jih večina žensk rada pripiše bolečim jajčnikom. V hudih primerih so bolečine lahko nevzdržne, pojavi pa se tudi krvav urin. Takrat je treba nujno obiskati zdravnika, da nam predpiše antibiotike. Kadar se vnetje zdravi z antibiotiki, je to nekoliko daljše, sicer pa navadno traja od sedem do deset dni. Kadar se vnetje pojavi enkrat, obstaja precejšnja možnost, da se bo še kdaj.

KAKO SI POMAGAMO? Kadar nas doleti vnetje mehurja, je dobro popiti ogromno vode, učinkovito sredstvo za samozdravljenje pa je tudi brusnični sok, čaj ali kapsule ter čaji za mehur in ledvice. Če ste nagnjeni k vnetju mehurja, si je dobro pred dopustom pri zdravniku zagotoviti uroantiseptike.

PREVENTIVA: Da bi se izognili vnetju mehurja, je dobro spiti dovolj tekočine, ki poskrbi za odplakovanje bakterij. Ne pozabite, da mora biti v poletnih mesecih vnos tekočine še večji kot sicer. Ko pridete iz vode, se dobro obrišite in osušite ter se preoblecite v suhe kopalke, pomembno pa je tudi, da vzdržujete intimno nego, a pri tem ne uporabljajte agresivnih sredstev, ki motijo vaginalni pH.

Vaginalna vnetja

Vaginalna vnetja so v poletnih mesecih nekoliko bolj prisotna, večinoma zaradi podobnih razlogov kot vnetje mehurja – ker je naša nožnica poleti v bolj vlažnem in toplem okolju kot sicer, kar je idealno za rušenje pH-ravnovesja. Najpogostejši povzročitelj vaginalnih vnetij je candida albicans, bakterija, ki je sicer naravno prisotna v nožnici, problematična pa postane, ko se razraste in izrine mlečnokislinske bakterije, ki uravnavajo pH nožnice in skrbijo za zaščito pred okužbami. Takrat se pojavi vaginitis.

VZROKI: Tako kot vnetje mehurja so tudi vaginalna vnetja lahko posledica pogostejših spolnih odnosov ali več spolnih partnerjev, uporabe skupnih sanitarij ter plavanja v bazenih, jezerih in morju. Med plavanjem namreč voda prodira v nožnico ter z njenih sten izpira varovalno sluz in mlečnokislinske bakterije. Eden od glavnih vzrokov je tudi pregreto ozračje, ki povzroča več potenja, zaradi česar so naši intimni predeli bolj vlažni in topli, kar vzpostavi idealne pogoje za razrast bakterij. Pogosto je vzrok lahko tudi sintetično spodnje perilo, tangice ter nekateri vložki in tamponi, zlasti tisti, ki vsebujejo dišave.

Tako kot vnetje mehurja so tudi vaginalna vnetja lahko posledica pogostejših spolnih odnosov ali več spolnih partnerjev, uporabe skupnih sanitarij ter plavanja v bazenih, jezerih in morju. foto: Profimedia

SIMPTOMI: Vaginalno vnetje se navadno kaže kot srbečica, oteklina, suhost, rdečica, povečan izcedek in pekoča nožnica. Kadar gre za glivično vaginalno vnetje, se pojavi tudi značilen belkast, kremast ali drobljiv izcedek iz nožnice, ki nima vonja, zunanje spolovilo pa prekriva bela obloga. Med uriniranjem in spolnimi odnosi se v tem primeru pojavi pekoč občutek.

KAKO SI POMAGAMO SAMI? Če se pojavi vaginalno vnetje, obisk ginekologa ni odveč. Zmerno vnetje sicer lahko zdravimo z ustreznimi preparati, kot so mazila in vaginalne tablete. Pogosto je dobro, da mazilo uporablja tudi partner. Nožnični pH sicer vzdržujemo z uživanjem mlečnokislinskih bakterij, bodisi v obliki mlečnih izdelkov bodisi v obliki prehranskih dopolnil.

PREVENTIVA: Najbolje se bomo vaginalnemu vnetju izognili tako, da se bomo izogibali oblačilom, ki bodo ustvarjala toplo in vlažno okolje v genitalnem predelu. Ne nosimo torej pretesnih oblačil, oblačil z grobimi šivi, ki bi dražili sluznico, in sintetičnega spodnjega perila. Najbolj priporočljivi so naravni materiali. Zelo priporočljiva je seveda tudi resna in ustrezna intimna nega z neagresivnimi sredstvi, k temu pa seveda spada tudi skrb za odgovorno spolno življenje. Ker naša nožnica tudi med menstruacijo ni imuna na vaginalna vnetja, je priporočljiva uporaba neodišavljenih tamponov in vložkov iz naravnih materialov. Treba pa se je tudi dovolj gibati in uživati izdelke s probiotičnimi kulturami.

Vnetje zadnjika, presredka in hemoroidi

Poletje je prijeten čas tudi zato, ker se takrat radi oblečemo v lahka, kratka in tanka oblačila. Takšna oblačila pa predvidevajo tudi minimalistično in fino spodnje perilo, zato ni nič nenavadnega, da poleti nekoliko pogosteje kot sicer oblečemo tangice ali brazilke. Samo po sebi to perilo seveda ni škodljivo, lahko pa se pojavijo težave, kadar ga nosimo pogosto, se potimo ali pretežno sedimo. Takrat se nam lahko vname koža na predelu zadnjika, kar lahko povzroči tudi hemoroide.

VZROKI: Večina finega damskega spodnjega perila je izdelana iz sintetičnih materialov, ki koži ne pustijo dihati ter ne prepuščajo toplote in vlage. Tesno spodnje perilo, kot so tangice in brazilke, se prilega tesno ob zadnjiku in presredku, zaradi potenja, vlage, vročine, sedenja ali več gibanja pa se spodnje perilo v teh neprimernih pogojih drgne ob kožo, ki je na tem predelu izredno tanka in občutljiva, kar lahko privede do razdraženja ali vnetja. Po nekateri raziskavi naj bi imelo razdraženo ali vneto kožo na zadnjiku in presredku kar 75 odstotkov žensk. Vnetje in hemoroidi lahko nastanejo tudi zaradi prenosa bakterij z analnega na vaginalni predel in obratno, ki poteka po trakcu tangic.

SIMPTOMI: Vnetje kože prepoznate kot srbeč, pekoč in pordel del. Kadar je koža preveč razdražena zaradi drgnjenja (in morda predhodno tudi zaradi britja ali depilacije), lahko bakterije in klice prodrejo skozi prizadeto sluznico in kožo, kar lahko povzroči žilne pleteže, ki jih bolje poznamo kot hemoroide. Ti se kažejo kot trše bulice na predelu zadnjika, ki lahko povzročajo bolečine pri odvajanju in sedenju.

KAKO SI POMAGAMO? Vnetja – če le niso hujša – se lahko pozdravi z mazili, ki se jih sicer uporablja za odrgnine in vneto kožo. V primeru hemoroidov je dobro obiskati vsaj lekarno, če že ne zdravnika, kjer nam bodo brez recepta predložili ustrezno mazilo. Če gre za resnejši primer in mazilo ne pomaga, je treba obiskati zdravnika. Če nosite tangice, je dobro, da jih ne nosite ves dan, ampak zgolj za določeno priložnost, pozneje pa se preoblecite v udobnejše perilo iz naravnih materialov. Nekateri ginekologi tudi svetujejo, da za pomiritev kože ponoči spite brez spodnjega perila.

PREVENTIVA: Najboljša preventiva v tem primeru je vsekakor spodnje perilo iz naravnih materialov. Če nosite tangice, jih nikar ne nosite ponoči, prav tako pa je pomembno, da so ustrezne velikosti. Veliko žensk namreč nosi premajhne tangice, kar povzroča neprijetno drgnjenje. Kadar nosite sintetično in tesno spodnje perilo, je dobro pri roki vedno imeti intimne robčke, s katerimi redno osvežujete in brišete kritične predele. Predvsem pa je pomembno, da sintetičnega perila ter tangic in brazilk ne nosite med športom.

prejšnji članek
Znana novinarka doživela hudo žalitev!
Svet slavnih
Znana novinarka doživela hudo žalitev!
naslednji članek
Po dveh dneh se modrček …
Moda&Lepota
Po dveh dneh se modrček …
#obraziavenija
obraziavenija