Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Sijajni kodri, mehke konice

8. 8. 2016; 07.30
Avtor: Mateja Bevk
lasje
Sol, veter, klor, UV-žarki … to je le nekaj sovražnikov naših las, zato je pravilna nega las v poletnih mesecih, ki se vse bolj bližajo, zelo pomembna.

Sol, veter, klor, UV-žarki … to je le nekaj tihih poletnih sovražnikov naših las. Če k temu prištejemo še redno barvanje in trajno kodranje, pa je seznam za polomijo na glavi popoln. Lasje se v vročinskem stresu hitreje izsušijo, zato postanejo bolj krhki in lomljivi. Lepa pričeska se nam zato zlahka sfiži. Kako si pomagati? Zelo pomembna je pravilna nega, ki edina lahko ohranja lase voljne, zdrave, mehke in sijoče. Zato si kupite kakovostne izdelke za naglavno okrasje, nekaj si jih lahko pripravite tudi sami.

V nasprotju s kožo, ki se nenehno obnavlja, lasje niso živ organ in se ne morejo regenerirati. Ob mačehovskem ravnanju z njimi se nam kvečjemu lahko maščujejo in postanejo krepasti. Celo tako zelo, da včasih ne pomaga nič drugega kot škarje. Da bi se temu izognili, poskusite naslednje trike:

1. Uporabljajte primeren šampon za svoj tip las. Izberite čim nežnejšega in bogatega z negovalnimi snovmi, ki gladijo površino vsakega posameznega lasa. Na glavi šampona ne pustite učinkovati predolgo in ga sperite s čim hladnejšo vodo. Zatem nujno uporabite tudi balzam, ki zapre odprte lasne celice in zgladi lase. Napravite ga lahko tudi sami.

-        Recept za domači balzam: zmešajte četrt skodelice navadnega jogurta, četrt skodelice majoneze in beljak enega jajca. Vtrite v lase in pustite učinkovati 30 minut, preden sperete. Takšen balzam je idealen za suhe in poškodovane lase.

2. Po vsakem kopanju v bazenu ali morju si sperite lase s sladko vodo. Še bolje pa je uporabiti okisano vodo ali koprivni čaj. Oba podarjata lasem sijaj.

-        Recept za okisano vodo: v kozico dajte po 2 dl vode in jabolčnega kisa in nekaj svežih metinih listov. Zavrite in takoj odstavite. Uporabite, ko se shladi.

3. Z mokrimi lasmi se nikar ne nastavljajte soncu, saj UV-žarki reagirajo z vlago, da na laseh oksidira in jih razbarva. Rezultat ni nič kaj prijeten, saj lasje postanejo porozni in neenakomerno obarvani. Po kopanju ali umivanju si lase posušite. To lahko namesto vas opravi zrak v senci ali pa uporabite sušilnik za lase. Vendar pozor! Nikar ga ne nastavite na največjo moč. Lase sušite pri srednji jakosti, sušilnik pa naj bo od glave oddaljen vsaj 30 cm.

4. Lase si zaščitite tako, da nosite na glavi slamnik ali rutico. Najnovejše znanstvene raziskave so pokazale, da nobeno drugo sredstvo ni tako učinkovito kot mehanska zaščita. Od kupljenih izdelkov je pod pokrivalom smiselno uporabljati le pršila in meglice z UV-filtri, ki jih nanesete čim večkrat čez dan.

5. V svoj lepotni koledar čez poletje večkrat vključite negovalne maske, ki globinsko nahranijo lase.

-        Recept za olivno oblogo: segrejte malo olivnega olja in ga zmešajte z rumenjakom, malo medu in nekaj kapljicami limoninega soka. Vmasirajte v vlažne lase in pustite učinkovati vsaj eno uro. Zatem temeljito sperite. Lasje bodo znova močni in njihova barva osvežena. Med je odlično naravno vlažilo, banane pa so bogate s kalijem, ki mehča lase. Vitamini A, B, C in E ter naravna olja dodatno vplivajo na naravno prožnost las.

Morda niste vedeli?

Blondinke imate na glavi okoli 150.000 las - več kot rjavolaske, ki jih imate okoli 110.000, in črnolaske (90.000).

Nova lasna kozmetika

Močni lasje vse od konic: To obljubljajo pri Sensai by Kanebo International, kjer so v začetku poletja ponudbo lasne kozmetike popestrili z novo linijo izdelkov. V kolekciji vam je na voljo šampon za volumen z izvlečkom soje, šampon z ginsengom za večjo vlažnost in lesk las, vlažilni balzam s kraljevim medom ter intenzivna maska za poškodovane lase. Vsi omenjeni izdelki pripomorejo k zdravim lasem, jih okrepijo ter naredijo odporne proti lomljenju in cepljenju. 

Maska in meglica za bujnejše lase: Tanke lase razvajajte z novima izdelkoma, masko in meglico, iz laboratorijev L'Occitane. Maska okrepi lase z rastlinskim kompleksom petih naravnih eteričnih olj (pelin, sladka pomaranča, meta, bor, rožmarin) in jih razvozla brez obteževanja. Meglica pa jim podari prožnost in jih prefinjeno odišavi. Nanesete jo na umite lase, osušene z brisačo.

Rešitev za dolge lase: Dolgi, sijoči lasje so že tisočletja simbol lepote in zapeljivosti ter izraz čiste ženstvenosti. Ne dovolite poletnemu stresu, da vam jih uniči. Zdrav videz jim ohranite z novo lasno linijo Long Repair iz Nivee. Ob uporabi treh izdelkov (šampona, balzama in balzama v pršilu), ki vsebujejo keratin, orizanol in naravna olja, bodo vse potrebe vaših dolgih las zadovoljene.  

Po sončenju: Da bodo po sončenju uničeni lasje ponovno mehki, gladki in lepi, uporabite Lushev sadni balzam Jungle, posebej namenjen suhim lasem. Vanj so zamešali vlažilni avokado in sveže banane ter obilico hranljivega kakavovega masla.

prejšnji članek
Pravilo 5,7 centimetra: Vam bolj pristajajo dolgi ali kratki lasje?
Moda&Lepota
Pravilo 5,7 centimetra: Vam bolj pristajajo dolgi ali kratki lasje?
naslednji članek
V dveh urah na twitterju omenjen 45-milijonkrat!
Zdravje
V dveh urah na twitterju omenjen 45-milijonkrat!