900469_089-cigareti2
Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Paleta vaginalnih izcedkov

22. 6. 2016; 09.30
Avtor: mk /Zarja
Porušena vaginalna mikroflora
Kdaj brez panike in kdaj k zdravniku?

Vaginalni izcedek ni nekaj nenavadnega in ne pomeni vedno, da je kaj narobe. Vendar so ti izcedki različni. Nekateri med njimi so resnično opozorilo, da se dogaja nekaj bolezenskega in da je treba k zdravniku. Ženske večinoma mislijo, da naj bi bil znak bolezni (vnetja kot posledice okužb) le gostejši bel do bledo rumen izcedek z značilnim (neprijetnim) vonjem. Vendar ni tako. Izcedki imajo pravo barvno lestvico!

Nenormalen ali bolezenski izcedek je lahko rumen ali zelen, gost, sluzast ali kepast in večinoma smrdeč. Po navadi ga povzročajo bakterije in glivice. Če je bel oziroma le bledo belo obarvan in se pojavi na začetku ali koncu menstruacije, je to normalno. Če pa se ob njem pojavi srbenje in je izcedek gostejši, gre verjetno za glivično okužbo. Kadar je izcedek jasen in voden, je to povsem normalno. Pojavi se lahko kadar koli v mesečnem ciklusu, najraje po intenzivni telovadbi.

Kadar je jasen in sluzast, torej bolj zgoščen, to nakazuje, da se je začela ovulacija. Rjav in krvav izcedek je večinoma tudi normalen, zlasti tik po menstruaciji. Včasih pa se začne izcejati na sredini ciklusa; če ste imeli nedavno nezaščiten spolni odnos, je to lahko znamenje nosečnosti. Manjše krvavitve v zgodnji nosečnosti lahko nakazujejo splav. Redko rjav in krvav izcedek pomeni raka materničnega vratu. Potreben bo obisk pri ginekologu.

Rumen ali zelen izcedek, ki je lahko tudi gost in kepast, lahko pa tudi zaudarja, ni normalen. Je posledica okužbe, ki se navadno prenaša s spolnim odnosom.

Izcedek je del delovanja zdravega telesa, ker čisti in varuje nožnico; zato se tudi poveča med telovadbo, kadar je ženska spolno vzburjena, pri ovulaciji, pri uporabi kontracepcijskih tablet in tudi pri čustvenem stresu.

Bakterijska vaginoza je zelo pogosta okužba, pri kateri se izcedek poveča in smrdi (kot po pokvarjenih ribah). Pogosteje se okužijo ženske, ki imajo oralni spolni odnos ali če imajo več partnerjev.

Trihomoniaza je okužba s protozoo, enoceličnim organizmom. Ta okužba se prenaša s spolnimi odnosi, lahko pa tudi s souporabo brisač in kopalk. Povzroči rumen ali zelen izcedek, ki smrdi; značilne so tudi bolečine, vnetje in srbenje. Pogosta je tudi glivična okužba, ki povzroči bel, kepast izcedek s pekočim in srbečim občutkom. Sicer je prisotnost glivic v vagini normalna; kadar pa se preveč razmnožijo, povzročajo težave. To se lahko zgodi zaradi stresa, sladkorne bolezni, uporabe kontracepcijskih tablet, nosečnosti in uživanja antibiotikov.

Pri gonoreji in klamidiji je izcedek rumen ali zelen in moten; pri vnetni medenični bolezni se prav tako lahko pojavi močan smrdljiv izcedek. Lahko pa se pojavi kot posledica okužbe z virusi HPV ali celo pri razvoju raka materničnega vratu. Prenaša se s spolnimi odnosi. Povsem mogoče je, da ženska nima nobenih znakov bolezni. Vendar se lahko pojavi rjav, krvav in voden smrdljiv izcedek. Kadar koli gre za nekaj, česar si ne znate razložiti in kar ne mine v nekaj dneh, je treba nujno h ginekologu!

Pomoč probiotikov: Da, tudi pri vnetjih tam spodaj lahko pomagajo dobri stari probiotiki. Največji del vaginalne flore pri odraslih zdravih ženskah sestavljajo naravni laktobacili, ki ustvarjajo blago kislo okolje v vagini, kar otežuje naselitev in razmnoževanje škodljivih bakterij. Več ko je laktobacilov, bolje je zaščitena vaginalna flora. Vendar to ne pomeni, da bodo enako pomagali kar vsi probiotiki. Za preventivo okužb rodil in sečil sta se kot najuspešnejša izkazala seva Lactobacillus rhamnosus GR-1 in Lactobacillus reuteri RC-14.



prejšnji članek
Nick po enem letu podpisal ločitvene papirje
Svet slavnih
Nick po enem letu podpisal ločitvene papirje
naslednji članek
Znana voditeljica povedala vse o možu
Svet slavnih
Znana voditeljica povedala vse o možu