Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Vse rešitve za pretirano potenje

5. 8. 2018; 01.00
Avtor: Marijana Mandić/Maja
dreamstime_xxl_24455227

foto: Dreamstime

Za ljudi, ki se pretirano potijo, obstaja več rešitev.

O znojenju

Znojenje je povsem normalna funkcija organizma za uravnavanje telesne temperature. Znoj sproščajo žleze znojnice, ki so razporejene po vsem telesu. Največ jih je na dlaneh, stopalih, pazduhah in obrazu. Njihovo aktivnost ureja simpatični živčni sistem, ki deluje neodvisno od naše volje, res pa je, da mnogi lahko napovemo, kdaj se bomo začeli potiti, na primer med izpitom ali, če nas partner močno razjezi.

Kaj pa, če je ščitnica preveč aktivna?

Čezmerno znojenje ali hiperhidroza, ki prizadene skoraj polovico ljudi, več moških kot žensk, je tako lahko posledica premočne aktivnosti simpatičnega živčevja. Takrat govorimo o primarni hiperhidrozi, ki se kaže v pretiranem znojenju dlani, obraza, pazduh ali stopal. Pri sekundarni hiperhidrozi pa gre običajno za znojenje celega telesa in je posledica nekaterih obolenj. Največkrat je posledica premočnega delovanja ščitnice, kroničnih vnetij, malignih obolenj, debelosti, avtoimunskih motenj, menopavze, sladkorne bolezni, psihiatričnih motenj itd. Zdravljenje sekundarne hiperhidroze je kajpak usmerjeno v zdravljenje osnovne bolezni.

Vzrok hude zadrege

Ker se znojenje pogosto pojavi povsem nepričakovano, nas spravlja v zadrego tako v zasebnem kot v poklicnem življenju. Spremlja ga lahko zapiranje vase, izogibanje družbi, saj smo naveličani stalnih opravičevanj o morebitnih »vonjavah«. Zato je zelo pomembno, da vemo, da je na voljo zdravljenje, ki težave povsem odpravi trajno ali vsaj začasno.

Najprej prilagodimo življenjski slog

Ne glede na obetavno zdravljenje moramo poskrbeti za osebno higieno in nositi ohlapna oblačila iz naravnih vlaken, ki vpijajo znoj. Potenje pod pazduho lahko zmanjša uporaba antiperspiranta ali deodoranta. Če znojenje še poveča stres oziroma tesnoba, preizkusimo tehnike sproščanja.

Kadar se nam preveč potijo stopala, pomaga redno nanašanje pudra v prahu, in sicer potem ko podplate dodobra osušimo, nošenje bombažnih nogavic, pogosta menjava nogavic in primerna, kvalitetna obuvala iz naravnih materialov, denimo usnja ali platna poleti. Skratka, poskrbeti moramo, da se na stopalih ne naselijo mikrobi, kar se zgodi, če se znoj predolgo časa zadržuje na koži. Noge si moramo umiti vsak dan s tekočim milom, ki vsebuje klorheksin ali kakšen drug antiseptik, uporabljamo pa lahko tudi pripravke iz aluminijevega klorhidroksida.

Kako lahko pomaga zdravnik?

Zdravnik nam lahko predpiše mazilo z aluminijevim kloridom, ki zavira delovanje znojnic. V nekaterih primerih lahko krema zmanjša tudi znojenje na dlaneh in podplatih. Na voljo so tudi zdravila, ki pa imajo, žal, neprijetne stranske učinke. Antiholinergiki denimo povzročajo suha usta, zaprtje, motnje vida, zastajanje urina in pospešen pulz, blokatorji beta pa utrujenost, nizek tlak in upočasnjen pulz.

Včasih zdravniki predlagajo iontoforezo, predvsem pri čezmernem znojenju rok. Gre za postopek, pri katerem prizadete dele telesa položimo v posodo z vodo, skozi katero spustijo blag električni tok. Potrebnih je kar nekaj terapij, da zaznamo učinek, pa tudi potem je treba stanje vzdrževati z rednimi terapijami. Pri znojenju pazduh je možen lokalni kirurški poseg, in sicer zmanjšanje števila znojnic s kiretažo podkožja. Poseg naredijo na plastični kirurgiji v lokalni anesteziji.

Za vselej pa nas tegobe reši manjši poseg, pri katerem uničijo živčna središča, ki nadzorujejo znojenje. Gre za prekinitev ali blokado simpatičnih živcev, ki potekajo v prsnem košu ob hrbtenici vzdolžno prek reber. Za poseg je potrebna splošna anestezija, saj je treba vstopiti v prsno votlino na obeh straneh. Vstopni mesti sta dve približno 1 cm dolgi ranici v vsaki pazduhi. S kamero poiščejo simpatični živec, ga osamijo in na ustreznem mestu blokirajo – stisnejo s titanovo sponko in tako preprečijo znojenje. Učinek posega je takojšen, saj bolniki takoj, ko se zbudijo iz narkoze, opazijo, da so dlani suhe in tople oziroma se pazduhe ne znojijo več. Uspešnost posega je za dlani in pazduhe več kot 90-odstotna, na obrazu pa je uspešen le v dobrih 60 odstotkih. Poseg proti znojenju stopal je treba narediti v ledvenem predelu in je povezan z možnimi urološkimi zapleti, zato ga pri nas ne izvajajo.

Zmotno je prepričanje, da živce med operacijo kar prerežejo, pač pa jih le blokirajo s sponkami, in sicer zaradi možnih zapletov. Najpogostejši zaplet je nadomestno znojenje, ki ga opazi tri četrtine operiranih bolnikov. Pred posegom ni možno predvideti, ali, kje in v kakšni meri se bo pojavilo tako znojenje. Najpogostejše je na hrbtu, prsih, trebuhu, zadnjici in stegnih. V večini primerov gre za blago ali zmerno, ne preveč moteče znojenje. Pri nekaj odstotkih operiranih pa je bolj moteče od osnovnega znojenja, zaradi katerega so bili operirani. V takem primeru lahko sponke s ponovno operacijo odstranijo. Žal ni zagotovila, da se bodo živci zanesljivo obnovili.

Botulin toksin dela čudeže

V postopku brez stranskih učinkov se v predel čezmernega potenja dlani in pazduh injicira zdravilo, in sicer z več plitvimi vbodi v vrhnji del kože. Učinek zdravljenja se običajno pokaže po nekaj dneh in je največji v dveh tednih po injiciranju botulina. S pravim odmerkom, ki ga lahko določi le specialist dermatolog, se znojenje v večini primerov ublaži za približno osem do deset mesecev, nato pa se terapija zlahka ponovi.

Homeopatija

Homeopati za zdravljenje hiperhidroze svetujejo mineral silicij, ki zdravi osrednji živčni sistem. Njegova prevelika aktivnost je namreč lahko vzrok za čezmerno potenje. Silicij je povsem naraven element, ki se nahaja tudi v našem telesu, za prave odmerke pa se posvetujte s farmacevtom, ki prodaja tudi homeopatske izdelke, ali s svojim homeopatom.

Nevropatija

Nevropatija nam pomaga ohraniti psihično in čustveno ravnovesje, pri zdravljenju čezmernega potenja pa prisega na žajbljev čaj. V litru vrele vode pet minut kuhajmo pet čajnih vrečk žajblja, ki ga nato nanesimo na pazduho v obliki obkladka ali v njem namakajmo stopala in dlani od 20 do 30 minut vsak dan. Čaj lahko čez dan tudi pijemo, da učinkovitost še povečamo.

Akupunktura

Akupunktura velja za eno najbolj varnih in učinkovitih metod pri hiperhidrozi. Med terapijo stimulirajo določene točke v telesu z zabadanjem drobnih igel v kožo in tako umirijo preveč aktivne živce, ki sprožajo potenje.

prejšnji članek
S to rastlino bo med rjuhami bolj pestro!
Odnosi
S to rastlino bo med rjuhami bolj pestro!
naslednji članek
Bolezen, ki traja vse življenje
Zdravje
Bolezen, ki traja vse življenje
#nasazenazenska
nasazenazenska