900469_089-cigareti2
Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Petnajst poletnih živil za hujšanje

15. 7. 2017; 02.00
Avtor: (pp)/Zarja
lubenica4

foto: arhiv

Poletje je čas, ko lahko z najmanj napora izgubimo kakšen kilogram.

Svežega sadja in zelenjave je v obilju in brez slabe vesti si ju lahko privoščimo do sitega. Če uživamo točno določena živila, lahko prav z njihovo pomočjo hujšamo, saj uravnavajo presnovo in pospešujejo izgorevanje maščob.

Lubenica
Lubenica je odlična za pospeševanje izgorevanja maščob. Velik kos lubenice lahko pojemo ob bolj mastnem obroku in tako kar za 30 odstotkov pospešimo izgorevanje maščob. Vsebuje namreč aminokislino citrulin, ki uravnava presnovo maščob.

Nasvet za vitkost: Četrtino lubenice narežemo na kose in dodamo nasekljano meto. Kombinacija je prava ubijalka apetita.

Stebelna zelena

Zelena poskrbi za odvajanje vode iz telesa in celo izboljšuje razpoloženje. Vsebuje veliko magnezija, ki pospešuje izgorevanje maščob. Zelena tudi krepi živčni sistem, znižuje krvni tlak in je zato idealna za vmesno malico ali grižljaj.

Nasvet za vitkost: Dve stebli zelene s skutno-zeliščno pomako sta odlična malica.

Paprika

Preprosto nepogrešljiva je pri pospeševanju izgorevanja maščob, saj vsebuje veliko vitamina C. Največ ga je v rdeči papriki. Najbolje jo je uživati surovo, kajti segrevanje škoduje vitaminu. Paprika pa vsebuje tudi druge sestavine, ki pomagajo pri izgubljanju teže.

Nasvet za vitkost: Papriko narežemo na rezine in si jo za malico privoščimo s humusom. Tako dobimo tudi vitamine.

Bučke

foto: arhiv

To je zelenjava z izredno malo kalorijami, a z izredno veliko možnostmi priprave. Kalcij, magnezij in železo, ki jih vsebujejo bučke, pospešujejo izgorevanje maščob. Sveže vsebujejo tudi veliko vitamina B1, ki dviguje raven energije v telesu.

Nasvet za vitkost: Eno bučko v pečici popečemo s feta sirom. Odlična večerja z malo ogljikovimi hidrati.

Paradižniki

Ker vsebujejo kar 95 odstotkov vode, premorejo malo kalorij, a hkrati nasitijo. Vsebujejo veliko kalcija, magnezija, železa in cinka, ki pospešujejo presnovo in delujejo razstrupljevalno. Likopin, naravno barvilo v paradižniku, ščiti celice. Tirosin in folna kislina nas spravita v dobro voljo in nam dajeta energijo za ves dan.

Nasvet za vitkost: 250 g paradižnika narežemo ter dodamo baziliko in balzamični kis.

Papaja

foto: arhiv

Ker vsebuje le 36 kalorij na 100 g sadeža in veliko vitamina C, je papaja nedvomno najučinkovitejši sadež za hujšanje. Vsebuje tudi encim papain, ki skrbi za boljšo prebavo beljakovin in daje dodaten zagon izgorevanju maščob.

Nasvet za vitkost: Koščke papaje zavijemo v šunko ali slanino in dobimo odlično malico.

Šampinjoni

Priljubljene gobice vsebujejo veliko rastlinskih beljakovin, nasitijo in tako poskrbijo za vitko linijo. Vsebujejo veliko vitalnih hranljivih snovi (kalij, vitamine B, C in D), ki pospešujejo presnovo.

Nasvet za vitkost: Šest srednje velikih šampinjonov nasekljamo in popečemo z dvema jajcema.

Artičoke

Niso ravno najbolj običajna zelenjava, a so idealne za hujšanje. Vsebujejo cinarin, ki uravnava izgorevanje maščob in pomaga, da mastno hrano lažje prebavimo.

Nasvet za vitkost: Tri artičokine srčke pripravimo v solati.

Špinača

foto: arhiv

Le 15 kalorij na 100 g in veliko dragocenih sestavin, ki ugodno vplivajo na kožo in čilost. Špinača vsebuje cink, ki ugodno vpliva na presnovo.

Nasvet za vitkost: 30 g špinače zamešamo v smuti.

Maline

V primerjavi z drugim sadjem vsebujejo maline zelo malo sadnega sladkorja. Pospešujejo prebavo, mešanica kislin in vlaknin pa skrbi za razstrupljanje jeter.

Nasvet za vitkost: 150 g malin zmešamo s posneto skuto – odličen in nasitljiv zajtrk.

Korenček

foto: arhiv

Vsebuje veliko balastnih snovi, zato ugodno vpliva na prebavo, vsebuje pa tudi veliko beta karotena oz. vitamina A. Krepi obrambne sposobnosti organizma. Vedno ga popražimo na malo olja, surov pa je odlična nasitna malica.

Nasvet za vitkost: Dva korenčka naribamo z majhnim jabolkom, dodamo malo kisa in olja.

Koromač

Eterično olje koromača pomirjujoče deluje na želodec in zavira vnetja. Koromač je tudi bogat s fosforjem, vitamini B in vitaminom E. To pa je odlična kombinacija za pospeševanje izgorevanja maščob.

Nasvet za vitkost: Majhen koromač narežemo na tanke rezine, dodamo filirano pomarančo in polivko po izbiri.

Brokoli

Brokoli kar puhti od vitamina C in kalcija, kombinacije, ki škodi maščobnim celicam. Ker vsebuje tudi veliko balastnih snovi, dobro nasiti.

Nasvet za vitkost: Pol brokolija skuhamo na sopari, tako ohranimo več hranljivih snovi, in postrežemo s piščančjim filejem.

Sladki grah

Idealen je za vse tiste, ki ne prenašajo dobro vseh vrst zelenjave. Je odlično prebavljiv. Ker je sladek, po kosilu ne čutimo več potrebe po sladici.

Nasvet za vitkost: Na kratko ga blanširamo in v kokosovem mleku pokuhamo s karijem.

Borovnice

foto: arhiv

Majhne modre jagode so izredno bogate z antioksidanti, ki pomagajo odpravljati strupene snovi iz telesa. Ker vsebujejo toliko mineralov, tudi učinkovito krepijo obrambne sposobnosti organizma.

Nasvet za vitkost: Borovnice lahko pretlačimo s paličnim mešalnikom in jih dodamo jogurtu ali jih namesto marmelade namažemo na kruh.

prejšnji članek
Da se družinski dopust ne sprevrže v katastrofo …
Zdravje
Da se družinski dopust ne sprevrže v katastrofo …
naslednji članek
Skrivnostna moč olj
Moda&Lepota
Skrivnostna moč olj