GJtPNFnW4AAxeMl
Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se tresla vse do Innsbrucka, Ljubljane in Pulja

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Vsestransko uporabni gomolj ceni tudi kozmetična industrija

27. 11. 2016; 02.00
Avtor: C. R./Bodi zdrava
ingver

foto: Profimedia

Ena najstarejših začimb, ki jih je človek začel uporabljati, običajno v ospredje pride v času, ko nas virusi napadajo pogosteje kot običajno.

Sveži ingver diši podobno kot limona in ima rahlo pikanten, rezek okus, vendar je hkrati osvežilen. Pijemo ga lahko v čajih ali hladnih napitkih, dodajamo ga lahko jedem. Deluje osvežilno in poživljajoče. Ceni pa ga tudi kozmetična industrija.

Ingver že dolgo velja za pomembno zdravilo v kitajski medicini, o njem je pisal že Konfucij. Ena najstarejših začimb, ki jih je človek spoznal in začel uporabljati, običajno v ospredje pride v času, ko nas virusi in bakterije napadajo pogosteje kot običajno. To ni nič čudnega, saj je poln vitaminov, mineralov, eteričnih olj in drugih dobrodejnih sestavin.

Bogat z dobrodejnimi sestavinami

Najbolj aromatični, to je bengalski ingver, vsebuje od dva do tri odstotke eteričnih olj, v manj aromatičnih vrstah pa jih je le okrog odstotek. Od številnih aromatičnih hlapnih eteričnih olj najbolj izstopajo: borneol, cinerol, limonen, zingiberol, citral, neral, felandrel, pinen in kurkumin. Prav ta mu dajejo značilni vonj in okus. Na ostrino eteričnega olja vplivajo: shogaol, zingeron in gingerol. Poleg eteričnih olj vsebuje ingverjeva korenika še dobrih devet odstotkov beljakovin, škrob, encime, maščobne kisline, veliko rudnin (kalij, kalcij, fosfor, magnezij, železo) in vitaminov (vitamin A, niacin). Ingverjevo olje je bogato s seskviterpeni, kamor spada zingiberin, ki močno blaži vnetja. Poleg tega so v njem tudi monoterpeni in aldehidi.

Izboljša okus jedi

Sveži ingver vsebuje sicer osemdeset odstotkov vode. Ingver v prahu se od svežega razlikuje po močnejšem okusu, k jedem pa se ga doda veliko manj kot svežega. Žlička ingverja v prahu zadostuje količini velike žlice naribanega svežega ingverja. Dodate ga lahko sadnim solatam, osvežilnim napitkom, čaju, kompotu, sladicam ali ribjim in mesnim jedem … Za pripravo hrane se uporablja korenika – podzemeljsko steblo, in ne korenina oziroma gomolj, kot misli veliko ljudi. V azijski kuhinji včasih uporabljajo tudi ingverjeve liste.

 Posadite ga sami
Za sajenje ingverja lahko uporabite ingver, ki ste ga kupili v trgovini s hrano. Pazite pa, da ne kupite suhega ingverja, biti mora svež in zdrav. Čez noč ga namočite v vodi, nato pa korenino postavite v lonček tako, da očesa ingverja zrejo navzgor. Nikar ga ne posadite pregloboko, z zemljo naj bo pokrit le dva centimetra. Uporabite dovolj širok lonček, ki ga nato postavite na toplo mesto. Ker ingver ne mara preveč sončne lege, ga postavite raje na senčno okensko polico. Prvi poganjki bodo prišli nad zemljo že po nekaj tednih, korenine pa potrebujejo več mesecev, da bodo primerne za uživanje. Lahko jih brez težav pustite uspevati deset mesecev. Korenina je primerna za uživanje, ko se zeleni del rastline posuši.

prejšnji članek
Zgovorne gube razkrijejo zdravstveno stanje
Moda&Lepota
Zgovorne gube razkrijejo zdravstveno stanje
naslednji članek
Shujšajte še pred zimo!
Zdravje
Shujšajte še pred zimo!
#obraziavenija
obraziavenija