Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

1709556859-172a8714-1709556621461
Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine "doping" za visoke dobičke zasebnikov.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Daleč stran od sladkorne bolezni

26. 11. 2016; 12.00
Avtor: Helena Primic/Bodi zdrava
korenje ženska blond

foto: Profiemdia

Katera je tista hrana, ki vas bo od te hude bolezni čim bolj oddaljila?

Če je vzrok avtoimunske sladkorne bolezni tipa 1 tako genetski kot okoljski, si sladkorno bolezen tipa 2 pravzaprav povzročimo sami – predvsem z nezdravo prehrano. Zato preverite, katera je tista hrana, ki vas bo od te hude bolezni čim bolj oddaljila.

Naravna sladila

Prvi korak stran od sladkorne bolezni je seveda, da iz svojega jedilnika in kuhinjskih predalov enkrat za vselej odstranite trsni sladkor in vsa umetna sladila ter začnete uporabljati naravna sladila z nizkim glikemičnim indeksom. Izbor je vse bolj pester tudi v običajnih trgovinah, zato izgovor, da je to težka in draga zamenjava, preprosto več ne zdrži. V resnici gre samo za trdovratno navado, da brez belega (ali rjavega, če ste se že malo modernizirali) trsnega sladkorja pač ne gre. Ja, pa gre. In to zelo okusno in nič kaj dosti dražje. Ko se boste rešili trsnega sladkorja, boste namreč ugotovili, da veliko jedi, ki ste jih prej sladkali, v resnici ne potrebuje nobene osladitve. Sicer pa imate vedno na voljo kup zdravih sladil, s katerimi lahko brez slabe vesti posladkate peciva in druge jedi, poleg tega pa z njimi celo uravnavate krvni sladkor.

Raziskujte moke

Ker je za telo popolnoma vseeno, ali zmažemo nekaj žličk sladkorja ali izdelek iz bele moke oziroma enostavnih ogljikovih hidratov, se počasi poslovite od bele moke in izdelkov iz nje ter jo zamenjajte za polnozrnato, najbolje ekološke proizvodnje. Če že morate uporabiti belo, naj bo raje pirina, riževa, ovsena, kamutova …, saj je pšenična že tako zelo genetsko predelana, da je daleč od svoje zdrave prednice. Obudite staro navado domače peke kruha in eksperimentirajte z različnimi mokami. Ali ste vedeli, da kruh iz polnozrnate moke, ki je bogat s prehranskimi vlakninami, upočasni absorpcijo glukoze in poskrbi, da se ne izloči preveč inzulina naenkrat? In ali ste vedeli, da redno uživanje izdelkov iz ajdove moke znanstveno dokazano znižuje krvni sladkor?

'Protisladkorne' začimbe

Narava nam ponuja obilico čudovitih začimb, ki povsem naravno vplivajo na presnovo sladkorja. Če nekatere neposredno pomagajo trebušni slinavki izločati več inzulina, ko je to potrebno (koriander in kurkuma), druge zavirajo prehod presnovljenega sladkorja iz črevesja v kri in tako preprečijo prehiter dvig krvnega sladkorja, kar v kronični obliki rado pripelje do sladkorne bolezni (klinčki, ingver, kumina, borovnice, česen, čebula, kapre, koriander, lovor in mirta). Imamo tudi pravo 'protisladkorno' začimbno kraljico – cimet, ki lajša sprejem sladkorja v celice ter tako poskrbi za hitrejši padec sladkorja v krvi in lažje delo za trebušno slinavko, hkrati pa telesu omogoča, da pravilno ureja raven sladkorja tudi takrat, ko trebušna slinavka ni zmožna več izločiti dovolj inzulina. Tradicionalna indijska medicina priporoča tudi triplatova semena ali grško seno, ki znanstveno potrjeno znižujejo krvni sladkor in zmanjšujejo njegova nihanja.

Lanena semena in orehi

Več študij je pokazalo, da lanena semena uspešno pomagajo zniževati visok krvni sladkor. Poleg velike vsebnosti prehranskih vlaknin se namreč lahko pohvalijo tudi z veliko maščobnimi kislinami omega-3, ki pomagajo pri vzdrževanju prožnosti celičnih membran, zaradi česar se celice bolje odzivajo na inzulin in lažje absorbirajo glukozo. Z lanenimi semeni, ki jih je treba pred uporabo obvezno sveže zmleti, zato nikar ne varčujte in si jih privoščite tako na solati, v jogurtu kot v palačinkah. V boju proti odvečnemu sladkorju so se dobro izkazali tudi orehi, kar so dokazale študije na različnih koncih sveta z različnimi prehranskimi navadami. Tudi orehi so tako kot lanena semena bogati z maščobnimi kislinami omega-3, kar pa verjetno ni edini razlog, da so se izkazali kot dober pomočnik pri uravnavanju sladkorja v krvi. Pri orehih bodite pozorni na njihovo visoko kalorično vrednost in temu primerno prilagodite dnevni vnos kalorij. Sto gramov orehov ima namreč kar 650 kilokalorij, kar je približno četrtina priporočenega dnevnega vnosa za ženske.

Ne pozabite na osnovo – vodo!
Čeprav nekateri zdravniki sodobne medicine še vedno nejeverno zmajejo z glavo, ko jim omenite povezanost med sladkorno boleznijo in kronično dehidriranostjo, je dr. med. Fereydoon Batmanghelidj v svoji knjigi Telo kliče po vodi zelo podrobno razložil zapletene mehanizme, ki od kronične dehidriranosti pripeljejo do sladkorne bolezni tipa 2. Pomanjkanje vode v telesu dolgoročno povzroča še dolgo vrsto drugih zdravstvenih težav, zato je v vsakem primeru vsak dan treba poskrbeti za pravo količino zaužite vode. Avtor v knjigi tudi opozarja, da če želimo znižati krvni sladkor, moramo poleg povečane količine zaužite vode neizogibno rahlo povečati tudi vsakodnevno količino zaužite soli. Seveda kakovostne – himalajske. Ali se tudi vam kmalu po tistem, ko pojeste čokolado, 'zalušta' nekaj slanega?

prejšnji članek
Kaj sporoča barva smrklja?
Zdravje
Kaj sporoča barva smrklja?
naslednji članek
To je neposredni napad na maščobe!
Zdravje
To je neposredni napad na maščobe!