kranj, prometna-nesreča, avtobus
Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju trčil v kolesarko

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Pet simptomov: Kako ločiti gripo od prehlada?

3. 1. 2017; 03.33
Avtor: D. B.
gripa

foto: Profimedia

Prehlad praviloma ni nevaren in se pogosto konča brez resnih zdravstvenih posledic. Pri gripi pa je previdnost nujna.

Gripa oslabi imunski sistem, zaradi česar bakterije lažje vstopijo v telo, kar pogosto povzroči vrsto zapletov. Prehlad in gripo povzročajo virusi, pogosto pa ti dve bolezni težko razlikujemo, saj imata nekatere podobne simptome. 

1. Kdaj se pojavijo prvi simptomi?

Prvi znaki prehlada se pojavijo dan ali dva po stiku z virusom, ponavadi se začnejo s srbenjem in pekočim občutkom v grlu, ki se postopoma slabša. Gripa pa se pojavi veliko hitreje, če se še zjutraj počutimo zdravo, lahko že po nekaj urah "obležimo v postelji". 

2. Kateri simptomi so podobni?

Bolečine v grlu in izcedek iz nosu so prvi znaki bolezni, ki se pojavijo tako pri gripi kot pri prehladu. Vendar s pomembno razliko. Pri prehladu se težave z dihanjem in s sinusi začnejo takrat, ko grlo preneha boleti, nato se pojavi prozorni izcedek iz nosu. Postopoma je izcedka vse več, je gostejši in bolj rumen, nos pa je ves čas zamašen. Peti dan se zdravstveno stanje začne izboljševati. Pri gripi pa se vnetje ne odvija po takšnem zaporedju. Izcedek sčasoma ne postane gost in gnojen, kot pri prehladu, kašelj pa ostane suh in neproduktiven.

3. Kako visoka telesna temperatura kažejo na prehlad/gripo?

Zaprt nos in občutek utrujenosti, ki nastaneta zaradi obremenjenosti dihalnih poti pri prehladu izzoveta glavobol in blag občutek mrzlice. Ko govorimo o gripi, so takšni simptomi veliko boj intenzivni in telo je prikovano na posteljo, saj telesna temperatura naraste do 40 stopinj Celzija. V borbi proti visoki temperaturi vam lahko pomagajo med, ingver in česen.

4. Kdaj je čas za mirovanje in ležanje v postelji?

Pri osebi, ki ima prehlad, ležanje v postelji ni potrebno, in bolnik lahko povsem normalno funkcionira. Za razliko od prehlada se pri gripi simptomi kažejo v obliki pordele sluznice oči in solz, medtem ko je koža videti vlažna, pojavi pa se tudi visoka temperatura. Bolečine v sklepih, izguba apetita, razdražljivost, občutljivost telesa na dotik in izčrpanost kažejo na potrebo telesa po počitku. Pri gripi je nujen počitek, ležanje v postelji in minimalen stik z okolico ter jačanje odpornosti, pri tem pa si lahko pomagate tudi z domačimi juhami. 

5. Kako dolgo traja prehlad oziroma gripa?

Vrhunec prehlada je ponavadi dva do tri dni po prvih simptomih, najhujše pa mine po tednu dni bolezni. Pri gripi pa lahko bolečina in utrujenost trajata več tednov. Z napitkom iz pese si lahko pomagate blažiti utrujenost.

prejšnji članek
FOTO: Najlepše in najbolj izvirne postelje
Zdravje
FOTO: Najlepše in najbolj izvirne postelje
naslednji članek
FOTO: Slavna zadnjica na plaži jemala dih
Svet slavnih
FOTO: Slavna zadnjica na plaži jemala dih