Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Verjetno najboljši nasveti o začimbah, kar ste jih kdaj prebrali

3. 2. 2017; 08.00
Avtor: Katja Anžur
Sanja Lončar

Sanja Lončar foto: Vir. Osebni arhiv

Tudi vi pretiravate z uporabo začimb? Ali pa jih morda ne znate pravilno kombinirati? Ste vedeli, da imata ingver in kurkuma skupaj še večjo moč delovanja kot vsaka posebej?

Sanja Lončar, vodja projekta in soavtorica trilogije Ščepec – treh knjig o začimbah (Ščepec rešitve, Ščepec vedenja in Ščepec ustvarjanja), nam je razkrila, kako si lahko na naraven in učinkovit način pomagamo pri virozah, katere začimbe uporabiti skupaj in kako pripraviti kavo, da nas ne bo bolel želodec.

Katere začimbe so najbolj primerne za zimski čas, katere nas lahko pogrejejo?

Začimbe lahko opravijo več nalog hkrati, zato so še dodatno koristne pozimi. Med tiste, ki pogrejejo, sodijo klinčki, cimet, ingver, piment, poper in čili. Te začimbe so hkrati tudi protivnetne in zavirajo delovanje patogenih organizmov. Torej, lahko rečemo, da uživamo tri v enem.

V svojih knjigah o začimbah ste opisovali, da obstaja višja začimbna matematika. Nam lahko poveste, kakšne kombinacije začimb moramo uživati, da bi iz njih dobili kar najboljši izkoristek?

Številne začimbe pomnožijo svoje učinke, ali celo spremenijo delovanje, če jih uporabljamo v obliki mešanic. Če denimo želimo preprečiti napenjanje, lahko uporabimo semena kumine, janeža ali komarčka. Če te tri začimbe zmešamo, bomo njihovo delovanje pomnožili s štiri. Povedano drugače, morali bi zaužiti 12 gramov posamične začimbe, da dosežete enak učinek, kot če zaužijete tri grame mešanice vseh treh.

Podobno velja za kurkumo, ki pomnoži svoje delovanje, če ji dodamo še nekaj ingverja in vsaj drobtino popra. Ko gre za delovanje ožilja, bosta ingver in česen skupaj vsaj za polovico bolj učinkovita, kot če uživamo le eno izmed teh začimbnic. Kot je možno prebrati v Ščepcu ustvarjanja, dobre mešanice niso nastale kar tako. V ozadju teh receptur je veliko modrosti in izkušenj.

Z začimbami si lahko olajšamo tudi marsikatero bolezensko stanje. Cimet za sladkorne bolnike, klinčki za zobobol. Kaj nam še lahko zaupate?

Začimbe v dveh tretjinah sveta uporabljajo kot zdravilo prve izbire. Le Zahodnjaki smo nad njihovimi učinki vedno znova presenečeni. Sladkor v krvi uravnava več kot 30 začimb! Vsaj 10 začimb pa deluje kot močen antibiotik. Nekatere so se na testih celo pokazale za enakovredne ali celo močnejše od sinteznih zdravil, ki so na razpolago. Seveda, vedeti moramo kdaj, kako in kdo jih lahko uporabi. Za natančen opis 50 najpomembnejših začimbnic sem potrebovala skoraj 1000 strani.

Tudi kava številnim dela želodčne težave? Katere začimbe nam lahko pomagajo, da bo kava postala pravi jutranji užitek?

Kavo uživamo, da dosežemo budnost in izboljšamo koncentracijo, vendar z njo telo zakisamo, živčevje dražimo in ob večjih količinah trpijo tudi sluznice prebavil. Če kavi dodamo npr. kardamom, bomo rešili več težav hkrati. Obvarovali bomo želodec pred draženjem, izboljšali bomo presnovo v možganih in tako podaljšali zbranost, tudi ob manjši količini zaužite kave, hkrati pa bomo dezinficirali usta in grlo ter se rešili hripavosti. Pa še okus kave postane sanjski. Ni slabo, mar ne?

Trenutno smo v času viroz, prehladov in gripe. Kakšen je vaš "začimbni" nasvet, da bi se lahko kar najhitreje pozdravili?

Ko govorimo o virusih, ima farmacija zelo ozek nabor protivirusnih zdravil. Zagotovo bi na prvo mesto postavila ameriški slamnik, ki sicer ni začimbnica, je pa zagotovo odlično naravno orožje proti virusom (pod pogojem, da uporabljamo alkoholni izvleček iz cele rastline, vključno s korenino).

Med začimbami pa proti prehladu lahko uporabimo timijan, žajbelj, ožepek, čebulo in čili. Manj znane, pa vendar tudi zelo učinkovite so tudi citronka, kardamom, krebuljica, hren, origano, majaron … Vsak ima svoje posebnosti, kako se loteva “reševanja problema”, zato je dobro poznati njihove mehanizme delovanja, da za vsako obliko težave izberemo pravo rastlino. Npr. ob suhem grlu bo žajbelj, ki sluznice izsušuje naredil več težav kot koristi - zato ni dovolj le vedeti, da nekaj deluje proti patogenom. Vedeti je treba tudi, kako natančno začimba oz. zdravilna rastlina deluje in ali nam to ustreza v dani situaciji.

Katerih 5 začimb bi vi izpostavili za zimski čas?

Odvisno je od tega kdo sprašuje. Za osebe z upočasnjenim metabolizmom, ki jih vedno zebe in se pozimi zredijo in zasluzijo, bi najbolj koristile začimbe kot so čili, poper, hren, origano, cimet, bazilika, ingver …

Tistim, ki jih zebe, vendar imajo presežek suhosti, bi najbolj koristil ingver, ki je edina začimbnica, ki hkrati greje in vlaži. Zato je v srednjem veku veljal za najboljši afrodiziak. Za odpravljanje suhega kašlja je dober tudi kardamom.

Za vročične ljudi pa je bolje, da se naštetim izognejo in da v času zime povečajo uživanje kurkume, kumine, koriandra, žafrana, mete, melise …, ki vročih ne bodo pregrele, bodo pa okrepile imunski sistem.

Koliko začimb dnevno bi bilo najbolj smiselno zaužiti? Če recimo govorimo o ingverju, kurkumi in cimetu, ki jih pogosto srečujemo tudi v smutijih?

Opažam, da v zadnjem času mnogi pretiravajo s količino začimb, ki jih zaužijejo. Pogostost uporabe je pri začimbah pomembnejša od količine. Z malimi ščepci, ki postanejo redna navada, dosežemo več, kot če začimbe začnemo uživati “na žlico”. Če začimbe, ki jih omenjate, uživamo kot mešanico, s tem že okrepimo njihovo delovanje. Zato bo en gram (največ polovička čajne žličke) več kot dovolj v smutiju.

Ravno te tri, ki jih omenjate, bomo še bolje iskoristili in lažje prebavili, če dovolimo toploti, da še dodatno okrepi njihove moči. Ingver in kurkuma sta namreč gomolja, ki rasteta pod zemljo, zato so njune snovi zavarovane in brez dodajanja toplote telo ne more priti do vseh zakladov, ki se v njih skrivata. Kot smo opisali v Ščepcu ustvarjanja, kdor zna začimbe pravilno uporabiti, lahko dobi tudi do tisočkrat več, kot pa tisti, ki tega ne ve. Če jih dodajam v smuti, najprej pripravim močan čaj, (ki ga lahko nekaj dni hranite v hladilniku) in nato smutijem dodam takšen koncentrirani vodni izvleček.

prejšnji članek
Počilo je: Veselila se je poroke, zdaj pa je vse preklicala!
Svet slavnih
Počilo je: Veselila se je poroke, zdaj pa je vse preklicala!
naslednji članek
Zdaj lahko svoje ustnice povečate popolnoma brez nevarnosti
Zdravje
Zdaj lahko svoje ustnice povečate popolnoma brez nevarnosti
#nasazenazenska
nasazenazenska