Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Naj vam stres ne zagreni življenja!

5. 3. 2017; 12.00
Avtor: C. R./Bodi zdrava
Stres

foto: Profimedia

Ste pod nenehnim pritiskom in vam manjka energije za vse, kar morate postoriti? Ponoči slabo spite?

Ste napeti in vas vsaka malenkost spravi ob živce? Ste utrujeni in vam telo sporoča, da ne zmore več takega tempa? Iščete uteho v hrani? Vam primanjkuje pozornosti pri delu oziroma študiju? Najverjetneje gre težave pripisati stresu.

Glavobol, nespečnost, nemir in živčnost, utrujenost, sprememba teka, bolečine v vratu in hrbtu, pozabljivost, vse to so simptomi, ki nakazujejo stres. Stres je v današnjem, vse prehitrem tempu življenja tako rekoč naš vsakdanji spremljevalec. Je odziv organizma na dejavnike, ki zmotijo njegovo naravno ravnovesje. Trenuten stres je popolnoma koristen, saj nam omogoča preživetje in nas žene naprej. Če pa stres traja daljše časovno obdobje in postane kroničen, začne prej ali slej načenjati naše zdravje, mi pa iz dneva v dan postajamo bolj tesnobni, depresivni, težje se zberemo, manj smo ustvarjalni …

Simptomi

Simptomi odziva na stres se razvijejo v nekaj minutah po stresnem dogodku in trajajo od nekaj ur do nekaj dni. Opazimo začetno stanje osuplosti oziroma zbeganosti. Pozornost je zmanjšana, posameznik je lahko nekoliko zmeden, ima občutek, kot da ne bi bil povsem pri zavesti in kot da ne more povsem dojeti, kaj se dogaja okoli njega. Gre za splošno vzdraženost živčnega sistema, ki pripravlja telo na 'boj ali beg'. Sledi umikanje iz stresnih okoliščin ali huda vznemirjenost – ta lahko posameznika za krajši čas ohromi.

Telesni simptomi stresa:

- prebavne motnje: čir, driska, zaprtost, izguba teka, pretirana ješčnost, zgaga, slabost, bruhanje,


- motnje srca in ožilja: visok krvni tlak, motnje srčnega utripa,
- motnje imunskega sistema: revmatoidni artritis, sladkorna bolezen, nekatera rakava obolenja,
- alergije,
- motnje mišičnega sistema: mišični krči, bolečine v vratu in hrbtu,
- motnje dihal: pogosti prehladi, astma,
- duševne motnje: zloraba psihoaktivnih snovi in posledična odvisnost, anksiozne motnje in depresija.

Obvladajmo ga!

Preprečevanje in zdravljenje stresa sta tesno povezana. Znake bolezni običajno odkrijemo takrat, ko se že pojavi obolenje, ki ogroža zdravje. Če se želimo uspešno upreti stresu, moramo najprej ugotoviti, kako najlažje obvladujemo težave in kakšen je naš način reševanja težav. Najprej se moramo naučiti prepoznati stres in svoje odzivanje na nastali položaj.

Pozitivno razmišljanje

Najpomembnejše je, da se naučimo premagovati prepričanja, ki nas omejujejo. Osredotočiti se moramo na prednosti, in ne na slabosti, poudarjati pozitivno in čim manj časa razmišljati negativno. Ne razmišljajmo o tem, kaj vse slabega se nam lahko zgodi jutri. Če nas ves čas preganjajo skrbi in strah, težave prej ali slej dejansko prikličemo v svoje življenje. Zakaj ne bi uživali v tem trenutku in se veselili življenja?

Prehrana in razvade

Za preprečevanja stresa je zelo pomembna zdrava, uravnotežena in pestra prehrana. Prehrana, ki ne obremenjuje organizma in pokriva povečane potrebe po vitaminih A, C, E, še posebno po vitaminih iz skupine B (B1, B3, B5, B6 in B7) in mineralih, pri čemer moramo opozoriti na magnezij. Magnezij je protistresni mineral, ki varuje pred hudimi obremenitvami zaradi stresa. Pri premagovanju stresa nam je v pomoč hrana, ki je bogata z vlakninami.

Naučimo se pravilno dihati

Umirjeno in globoko dihanje je za telo zelo blagodejno. Z globokim vdihom v telo vnesemo več kisika, z izdihom pa odstranimo odpadne snovi. V današnjem času ljudje pozabljamo na trebušno dihanje in njegove pozitivne učinke za zdravje. Vzemimo si čas in začnimo dihati sproščeno in ozaveščeno.

prejšnji članek
To so skriti krivci za vaše prebavne težave
Zdravje
To so skriti krivci za vaše prebavne težave
naslednji članek
FOTO: Potujoča nevesta - namesto poroke sama na pot
Svet slavnih
FOTO: Potujoča nevesta - namesto poroke sama na pot