Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

5 znakov, ki kažejo na to, da popijete premalo vode

21. 9. 2022; 08.00
Avtor: K.M.
1 pitje vode

foto: Profimedia

Voda je pomembna za normalno delovanje telesa. Povezujejo jo tako z uspešnim hujšanjem, zdravjem, kondicijo ... Zato morate poskrbeti, da jo v telo vedno vnesete dovolj.

V osnovi bi na dan morali popiti najmanj 8 kozarcev navadne vode. Podatek, da to le redkim uspe, je že dovolj zgovoren, kljub temu, da na prvi pogled 8 kozarcev niti ni videti tako zelo veliko. Res je, da čez dan težko nadzorujete, koliko vode res popijete, a s tem početjem pričnite, če se pri vas pojavljajo znaki, ki kažejo na to, da je vašemu telesu primanjkuje. 

Vedno ste zaspani - pomanjkanje vode v telesu se kaže v simptomih, ki jih večina ljudi z neprespanostjo. Vašim organom, zaradi dehidracije, primanjkuje kisika, ki je potreben za njihovo uspešno delovanje. Skozi cel dan imate občutek, da ste zaspani, kljub temu, da ste ponoči dobro spali. Ker imate veliko obveznosti, zaradi občutka zaspanosti, popijete skodelico, dve ali tri kave, kar pa vaše telo še dodatno dehidrira. 

Atopijski dermatitis, kožni izpuščaji, je eden izmed najbolj prepoznavnih znakov dehidracije. Kljub temu, da je povezan tudi s slabo in mastno prehrano, pa strokovnjaki pravijo, da je pomanjkanje vode največji krivec za to, da vaša koža ni dovolj elastična in prožna. 

Suhe oči - vas oči bolijo, so videti, kot da ste utrujeni, hkrati pa imate občutek, kot da vas nekaj zbada? Rdeče oči in izsušena očesna sluznica sta znaka slabe hidracije.

Bolečine v kosteh - predvsem kosti, ki sestavljajo sklepe. Deli kosti, ki sklepe tvorijo, so v 80 % sestavljeni iz vode. Če je telo dehidrirano, bodo dehidrirane tudi vaše kosti, pri dodatni aktivnosti pa boste v njih lahko občutili hudo bolečino, povzročite pa lahko tudi hujše poškodbe. Če boste v kosten obdržali zadostno raven tekočine, bodo le te tudi bolj odporne na padce in udarce. 

Bolečine v vratu - po prepričanju kitajske medicine, naj bi bile ledvice povezane z bolečinami v vratu. Pomanjkanje vode v ledvicah in oteženo njihovo delovanje se lahko tako kaže tudi v drugih delih telesa. S tem razlagajo tudi nepojasnljive mišične krče v predelu vratu, ki jih lahko preventivno preprečite tudi z dodatnim kozarcem vode na dan. 

prejšnji članek
Brad Pitt navdušil s svojim skritim talentom
Svet slavnih
Brad Pitt navdušil s svojim skritim talentom
naslednji članek
45 let legendarne zasedbe Pankrti
Svet slavnih
45 let legendarne zasedbe Pankrti