kranj, prometna-nesreča, avtobus
Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju trčil v kolesarko

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28
Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na policiji preverjal številke Hajdinjaka in Vežnaverja

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Uporabljate jih vsak dan, a lahko zaradi njih zbolite

14. 8. 2019; 04.00
Avtor: K.M.
depilacija, britje

foto: Profimedia

Nekateri predmeti lahko povzročajo različne bolezni, vi pa se tega sploh ne zavedate.

V skrbi za zdravo življenje in samo zdravje velikokrat pozabite na nekaj stvari, ki morda uničijo ves vaš trud. Ste vedeli, da nekateri predmeti, ki jih uporabljate vsak dan, morda celo večkrat na dan, vsebujejo toliko bakterij in bacilov, da jih ob tem spoznanju niti ne bi želeli več držati v rokah? Gre za predmete, pri katerih popolnoma pozabite na površinsko čiščenje, kaj šele, da bi se za to še posebno potrudili.

Mobilni telefon

Uporaba mobilnega telefona je v tem trenutku nekaj najbolj vsakdanjega. Neskončna kratka sporočila, pogovori dolgo v noč, uporaba mobilnih aplikacij ... Ob tem pa se poraja vprašanje, ali vaš telefon vpliva na vaše zdravje – natančneje, ali vpliva na zdravje kože. Čeprav predvsem nekatere ženske o tem sploh ne razmišljate, je resnica jasna: uporaba mobilnega telefona, predvsem ko po njem klepetate in je telefon dlje časa pritisnjen ob kožo vašega obraza, zelo močno vpliva na videz same kože. V tej situaciji morate ukrepati! Problem nastane, ker se na telefonu nahajajo bakterije, ko pa ga pritiskate ob kožo, se ta rahlo navlaži in povzroči hitrejši prenos umazanije, ki lahko zapolni tudi pore na koži. Ena izmed stvari, ki ste jih zagotovo že opazili, so mozolji na obraz, najgrši oziroma najštevilnejši pa se pojavijo prav na predelu, kjer je ob pogovoru vaš telefon – torej med ušesom in usti. Težava je v tem, da je vaš telefon resnično umazan in pravo gojišče bakterij. Ličila, olja, bakterije se prenesejo na vašo kožo in ob tem zaprejo pore. Posledično pa se naredijo zelo nadležni mozolji. Pomembno je, da telefon redno čistite, morda celo s kakšnimi rahlo razkužilnimi robčki, ne preveč navlaženimi, predvsem pa ga večkrat dobro obrišite z nežno krpo, ki ga ne bo mehansko poškodovala. Redno si umivajte tudi roke, saj boste tako preprečili prenos bakterij na mobilni telefon, tega pa tudi ne nosite v prostore, recimo v kopalnico, ki so polni bakterij.

Zobna ščetka

Pri zobni ščetki prepogosto pozabite, s kakšnimi umazanijami se srečuje. Večkrat na dan jo uporabljate za odstranjevanje umazanij iz svojih ust. Tistih umazanij, ki lahko povzročijo gnilobo, vnetja, razpadanje zob in druge bolezni, hkrati pa sami ščetki ne namenite pretirane pozornosti. Poleg tega da je pogosto shranjena poleg največjega gojišča bakterij – straniščne školjke –, je mnogi med vami ne menjate dovolj pogosto. Ni vam treba vedno čakati, da minejo trije meseci, da jo zamenjate. Če mislite, da je že preveč uničena in da je ne morete več uporabljati, jo lahko brez težav zamenjate že prej. Po drugi strani pa jo morate po čisto vsakem umivanju zob tudi dobro izprati. Ne smete pustiti, da se na njej nabira umazanija, ki jo je odstranila iz vaših ust in zob, ter jo ob naslednjem umivanju prenesti nazaj. 

Britvice

Če si dlačice po telesu odstranjujete z britjem, morate biti ob tem zelo pozorna, saj je ta postopek lahko zelo nehigieničen, če ga opravljate napačno. Zelo pomembno je, da imate svojo britvico. Nikakor si je ne delite z družinskimi člani, saj gre za zelo intimen postopek. Pri britju s kože odstranite tudi vse odmrle celice, umazanijo in bakterije. Vse to ostane na britvici in se celo razmnožuje. Zato je lahko zelo umazano, če se brijete z recimo hčerino britvico, najmanj, kar se vam lahko zgodi, pa je, da se vam vname koža na obritem predelu. Po drugi strani morate tudi lastno britvico dobro in redno umivati in izpirati. 

prejšnji članek
Je zvezdnik talentov le rezerva?
Svet slavnih
Je zvezdnik talentov le rezerva?
naslednji članek
Brez strahu skozi vsakdan
Zdravje
Brez strahu skozi vsakdan