Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zakaj je peka dobra za vaše mentalno zdravje?

4. 12. 2020; 01.00
Avtor: K.M.
peka slaščic

foto: Profimedia

Psihologi trdijo, da je sama peka slaščic in drugih izdelkov blagodejen postopek za vašo dušo.

Ljudje, ki radi pečejo, najdejo vsak izgovor, da lahko ogrejejo svojo pečico. Spečejo torto za vsak rojstni dan, piškote ob začetku praznikov in rjavčke, saj vsi obožujejo veliko čokolade. Vendar pa peka ni zgolj postopek, v katerem dobite nekaj sladkega za pod zob. Peka, predvsem tista za druge, predstavlja tudi številne psihološke prednosti. 

Peka je produktivna različica izražanja in komunikacije.

Gre za obliko kreativnega izražanja, kar pa močno vpliva tudi na splošno dobro počutje posameznika. Kreativnost zmanjšuje stres, ki ga ti ljudje izrazijo s pomočjo glasbe, slikanja in tudi peke in okraševanja slaščic. Sam stres je močno povezan s številnimi psihološkimi in mentalnimi težavami. Če odkrijete način, kako se z njim soočiti, naredite že prvi korak v zdravo življenje. 

Peka za druge pa predstavlja tudi odličen način za predajanje svojih čustev. Številni pečejo za ljudi, ki jih imajo radi, gre pa tudi za pogosti podaljšek besed, ko oseba svojih čustev ne zna ali ne zmore izraziti z najbolj pogostim kanalom komunikacije. ''V številnih kulturah in državah ljudje s peko izražajo ljubezen, kar je nekaj lepega, saj se lahko s tem vsi povežemo,'' je povedala Julie Ohana, strokovnjakinja za terapijo s hrano. 

Peka za druge je znak nesebičnosti

Kljub temu, da se s samo peko sproščate in odklopite številne skrbi, pa je le-ta hkrati tudi znak vaše nesebičnosti. Poleg tega, da se počutite boljše, dobite hkrati tudi močan občutek, da ste naredili nekaj dobrega za sočloveka. Največ zase naredite takrat, ko ne pečete zato, da bi pozornost usmerili nase, ampak takrat, ko želite preprosto dobro hrano deliti z ljudmi, ki vam verjamejo in jo bodo sprejeli. Samo dajanje in sprejemanje hrane pa naj bi blagodejno delovalo na obe strani, na tistega, ki daje in na tistega, ki sprejema. 

prejšnji članek
Koronavirus: Navodila za čiščenje prostorov, kjer se je zadrževal bolnik
Zdravje
Koronavirus: Navodila za čiščenje prostorov, kjer se je zadrževal bolnik
naslednji članek
Nuša Rojs prenovila svoj domek
Svet slavnih
Nuša Rojs prenovila svoj domek