Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Nov trend v zdravi prehrani - matcha

5. 4. 2017; 04.00
Avtor: K.M.
matcha, zeleni čaj
Kakšni so učinki tega zelenega prahu?

V zadnjem obdobju je v prehrani zelo priljubljena matcha, ki bi jo lahko označili tudi za enega izmed najbolj trendovskih živil. Za kaj sploh gre in ali ima poleg prehrambeno modnih vidikov tudi kakšne zdravilne učinke? 

Matcha je v resnici drobno mlet prah posebno pridelanega zelenega čaja, katerega rastlina proizvede veliko kofeina in zdravilnega theanina. Zaradi posebnega načina pridelave velja za enega izmed najbolj zdravih prehranskih dopolnil, napitek pridelan iz matche pa je posledično prav tako zelo zdrav. 

Okus matche je zelo močan in podoben okusu špinače. 

Z uživanjem matche, čaja pripravljenega iz nje, lahko v telo vnesete kar 3X več kofeina, kot s pitjem klasične kofeinske kave. To pa seveda pomeni, da vas dejansko bolj poživi, brez kakršnih koli umetnih dodatkov. Theanin, oziroma l-theanin, pa omogoči sprostitev telesa brez posledične zaspanosti in tako ne izniči učinka kofeina. Zaradi boljše učinkovitosti je vseeno priporočljivo, da napitka pripravljenega iz tega zelenega čaja v telo ne vnašate približno 6 ur pred spanjem, saj boste lahko posledično bedeli še dolgo v noč. 

Matcha prah je sicer tudi polen antioksidantov, pomaga pri kurjenju kalorij in pospeši presnovo. Učinkovito in naravno razstruplja telo, je polen vitaminov in mineralov, izboljša razpoloženje, pomaga pri koncentraciji, preprečuje določene bolezni ter delno znižuje raven holesterola in krvnega sladkorja. Hkrati pa zagotavlja zadostne količine vitamina C, selena, kroma, cinka in magnezija.

Zaradi pozitivnih in tudi zdravilnih učinkov ta prah vse pogosteje vključujejo v bolj klasične jedi in iz njega ne pripravljajo zgolj čaja, ki izhaja iz japonske tradicije. Matcha je pogosta tako v sladkih kot tudi sladnih jedeh. Vse od mafinov, pit, pudinga, juh ... Najbolj pogosta pa je, poleg čaja, tudi kava pripravljena iz tega priljubljenega prahu.

prejšnji članek
FOTO: Prišla brez modrčka in zasenčila soproga
Svet slavnih
FOTO: Prišla brez modrčka in zasenčila soproga
naslednji članek
Iskrene misli ginekologa: Na pregled kosmate ali obrite?
Zdravje
Iskrene misli ginekologa: Na pregled kosmate ali obrite?
#nasazenazenska
nasazenazenska