Naj blok stoji na Pavšičevi ulici
Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Odnosi
 

Tantra za začetnike

8. 4. 2017; 02.00
Avtor: Katja Štingl/Bodi zdrava
Tantra, masaža

foto: Profimedia

Se med vašimi posteljnimi užitki vse vrti le okoli orgazma, h kateremu s partnerjem vse preveč hitita? Si želite, da bi seksualna ekstaza trajala veliko dlje, orgazmi pa bi bili intenzivnejši?

Potem je čas, da spoznate tantro, ki vaju bo s partnerjem povezala v skladno celoto. Kako to doseči in kaj to sploh pomeni, nam je zaupal Aleksander Lah, terapevt tantrične masaže in ustanovitelj organizacije HeartConnection (Povezava s srcem).

Kaj je tantra?

Beseda tantra izhaja iz besede tan, ki pomeni ekspanzijo, širjenje, in tra, ki pomeni osvobajanje. Uči nas, kako razširiti zaznavanje sebe in sveta po poti izražanja, raztezanja, prepletanja z vsem, kar nas obkroža. Tudi spolnosti. Tantrični ritual pri spolnosti je meditacija, intimnost, ki nam omogoča, da poglabljamo in podaljšujemo vrhunec seksualne ekstaze, ki pa ni le orgazem, temveč popolna povezanost s partnerjem in združitev energij. Tantro kot filozofijo v več oblikah najdemo v Indiji, na Kitajskem, v Nepalu, Kambodži, Koreji, na Šrilanki, v Burmi, Indoneziji in Mongoliji, kot spolna praksa pa se je razširila tudi po Evropi.

Kdaj se oseba začne zanimati za tantro, kaj pripelje do tega?

Vsak ima svojo zgodbo. Včasih je to bolečina in obup nad trenutnim stanjem, v katerem oseba je, saj globoko v sebi sluti, da življenje nudi več, tudi na področju spolnosti. Z žensko se recimo lahko ljubiš več ur in si na koncu napolnjen z energijo, ona potešena, ne pa da seksaš na hitro, samo zato, da lahko rečeš, da si. Seks oziroma ljubljenje, kakor ga imenujem tudi sam, ker to je razlika, jemljejo pari kot obvezo, nekaj, kar se mora, namesto da bi izhajali iz globlje želje po njem.

Kakšna je razlika med seksom in ljubljenjem?

Ljubljenje je zame energetsko povezovanje dveh oseb v celoto, seks pa je le mehansko drgnjenje, ki ga lahko fizično izvajamo brez kakršnega koli občutka. Brez globine in povezanosti.

Ali drži, da se za tantrično spolnost bolj zanimajo ženske kot moški?

Ženske imajo na tem področju prednost že v osnovi, in sicer zaradi hormonov. Ženska z doživljanjem orgazma ne izgubi energije, za večino moških pa to pomeni ravno to. Sicer uporabljamo besedo orgazem, ampak večina moških orgazem enači z izlivom semenske tekočine, ki pa to sploh ni. To je le olajšanje. In ko se zgodi, je zanje spolnost končana in ženska ga ne zanima več, on takrat potrebuje le svoj mir. Ženska pa si želi globine, raziskovanja in spoznavanja. Same sebe in tudi partnerja. Želi si več. Seveda se za tantrično spolnost zanimajo tudi moški, a šele takrat, ko se zavedajo svoje spolne energije in jo začnejo hraniti, namesto da jo enkrat ali dvakrat na teden mečejo stran. Šele takrat lahko pride v spolnosti do neke višje ravni.

Kako to željo po spremembi predstaviti partnerju? Ker najbrž morata biti oba za to.

Vsekakor. Ampak v prvi fazi je treba vedeti, da to naredimo zase. Ljudje pa večinoma delujemo tako, da se nad neko novo stvarjo hitro navdušimo, hočemo vključiti še partnerja in to navdušenje deliti z njim in pričakujemo, da nas bo pri tem podprl. Boljša pot je, da sami dosežemo nekaj rezultatov in s tem motiviramo tudi partnerja, saj bo razliko gotovo opazil. Naj bi jo. Lahko se tudi zgodi, da ženska (ali tudi moški) ugotovi, da s partnerjem ne more skupaj po tej poti, saj so odzivi različni. Potem pa je seveda odločitev v njenih rokah. Ali bo sledila sebi ali bo to željo zatrla. Tantra se namreč začne s tem, da ima človek rad sebe.

Kakšno spremembo v življenje prinese tantrična spolnost?

Predvsem višjo raven energije, zaradi katere so vsakodnevne stvari lažje. Tantra ženski prinaša energijo po vsem telesu, ne samo da čuti orgazem le na predelu spolnih organov, temveč da je ta prisotna povsod. Torej da se ženska nauči doživljati orgazme s celotnim telesom, ne zgolj s ščegetavčkom. Tudi moškemu tantrični način ljubljenja prinese več energije, se pa mora najprej naučiti nadzirati izliv in čutiti žensko. Za moškega je dobro, da ve, da žensko telo potrebuje malo več časa, da se energetsko in spolno odpre, da začuti telo moškega, nato pa, da čuti, kaj se z njo dogaja med ljubljenjem, in prejema energijo tudi od nje. Ko se naučiš svojo spolno energijo dvigniti na višjo raven, potem imaš v sebi žar, moč in karizmo, ki se vidijo tudi navzven.

Je bistvo tantrične masaže na neki način torej predpriprava na tantrično spolnost?

Na neki način je. Da se naučimo vzeti čas, se sprostiti, začutiti drug drugega, kajti ljudje nismo roboti, da bi se ljubili na ukaz. Morda lahko tako seksamo, ljubljenje pa zahteva bližino, nežen dotik, božanje in ljubeč pristop.

Tantrično masažo izvajate le na ženskah. Kako poteka seansa?

Veliko žensk meni, da je energetsko ali spolno blokiranih, da niso zmožne doživeti orgazma, da je z njimi nekaj narobe, in potem na masaži ugotovijo, da je v bistvu vse v redu, da je težava le v glavi. In na masaži doživijo orgazem. Brez spolnega odnosa. Jaz sem oblečen. (smeh) Seansa se začne s pogovorom, da se s stranko spoznava, začutiva in da se vzpostavi varno okolje. Ženske so med seanso po navadi gole, redke želijo imeti na sebi perilo, ampak se da tudi tako. Poudarjam, da gre tukaj predvsem za energijo in bistvo masaže ni dotikanje erogenih con. Včasih katera doživi orgazem že samo z božanjem po hrbtu. Masaža hrbta dela čudeže, takrat začne telo komunicirati, začuti dotik. Ženska se mora počutiti varno, da se lahko sprosti, in z masažo hrbta se hitro sprosti. Če je stranki kakor koli neprijetno, lahko seanso kadar koli prekine.

Ne opazite sami tega?

Dobro vprašanje. Ženske mislijo, da se poznajo, a ko pridejo na tovrstno masažo, se utegne zgoditi, da se telo popolnoma sprosti in uživa, um pa tega zaradi nekaterih blokad ne sprejme. Lahko pride celo do tega, da bo doživela orgazem, ki ga um sploh ne bo zaznal, in ji je to neprijetno. In seveda je treba upoštevati njene trenutne zmožnosti, torej da se masažo prilagodi, če se ji ne zdi prijetno, četudi telo uživa. Tako postopoma tudi um sprejme užitke.

Ali kdaj na masažo pripelje ženo mož?

Seveda, in to se mi zdi odlično. Da ima moški toliko poguma in samozavesti, da si želi, da žena spozna nove načine, in se zaveda, da bosta zaradi tega oba imela kakovostnejši spolni odnos. Če se dobro ujameta med rjuhami in njuna energija takrat zaokroži, potem v odnosu lažje shajata in tudi komunikacija med njima steče. Se povežeta. Dober seks je vsekakor osnova za dobro partnerstvo, če tega ni, potem je lahko vsaka malenkost vzrok za prepir.

Se na sami masaži pozna razlika v letih pri ženskah?

Tako bom rekel. Moški imajo čudne ideje, saj si želijo mlada dekleta, mlajše ženske, lepo in čvrsto telo, a dejansko je veliko lažje z žensko, ki ima že nekaj izkušenj. Mlajše še ne poznajo toliko svoje energije, ne zavedajo se svoje ženskosti in včasih pri njih čutiš praznino, zato pravim, da mlajše ni nujno tudi boljše.

Ali kdaj ženske pomanjkanje ljubezni, pozornosti iščejo pri vas? Se je katera zaljubila?

Kdaj se zgodi tudi to, vsi si želimo ljubezni, a poudarjam, da ne moremo iskati zunaj sebe nečesa, kar moramo najprej najti v sebi. Če iščemo to od zunaj, potem je to le začasna rešitev. Stranko na seansi pripeljem do njenih lastnih globin in jo spodbudim, da se začne osredotočati nase. Da odkrije, da se vsi užitki skrivajo v njej.

prejšnji članek
Odkrijte svoj znak: 8 znakov burmanske astrologije
Horoskop
Odkrijte svoj znak: 8 znakov burmanske astrologije
naslednji članek
Vas je oplazil artritis?
Zdravje
Vas je oplazil artritis?