reševalci gasilci avstrija
Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo polil s tekočino in jo nameraval zažgati

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Vaše zdravje je zapisano v krvi

19. 6. 2019; 04.00
Avtor: Lea Pufek/Bodi zdrava
zapisano v krvi

foto: revija Bodi zdrava

Ko govorimo o dednosti nekaterih bolezni, med drugim govorimo tudi o tistih, ki so vezane na vašo krvno strukturo, ki je v veliki meri podedovana.

Od vaše krvne skupine je odvisno, kako dovzetni ste za nekatere bolezni, zato ni za lase privlečeno, ko pravimo, da je vaše zdravje zapisano v krvi.

Čeprav z zdravim življenjskim slogom lahko veliko naredite za svoje zdravje in daljše življenje, pa tveganjem za nekatere bolezni žal ne morete ubežati. Bolezni, ki so tako ali drugače dedno pogojene, vas lahko presenetijo ne glede na življenjski slog. Ena od stvari, ki je lahko dober kazalec tega, kaj vse vam grozi, je kri. Na površju rdečih krvnih celic so namreč mikroskopske snovi, ki v interakciji z imunskim sistemom lahko povečajo tveganje za nekatere bolezni. Koliko teh snovi imate v krvi, je odvisno od tega, kakšen tip krvi imate, kakšen tip krvi so na vas prenesli vaši predniki. Preprosto rečeno, to pomeni, da vaša krvna skupina lahko napove tveganje za nekatere bolezni, pravijo strokovnjaki, ki se ukvarjajo z raziskavami na tem področju. Vas zanima, kaj vaša krvna skupina lahko pove o vašem zdravju?

Težave s spominom

Če imate krvno skupino AB, se utegne zgoditi, da boste na stara leta bolj podvrženi težavam s spominom in pomnjenjem. Raziskava, objavljena v zborniku Neurology, namreč kaže, da imajo starejši s krvno skupino AB večje težave pri izvajanju standardnih kognitivnih procesov, kot je denimo pomnjenje seznamov, kot predstavniki drugih krvnih skupin. Vodja omenjene raziskave poudarja, da je vzrok za to verjetno dej- Ko govorimo o dednosti nekaterih bolezni, med drugim govorimo tudi o tistih, ki so vezane na vašo krvno strukturo, ki je v veliki meri podedovana. Od vaše krvne skupine je odvisno, kako dovzetni ste za nekatere bolezni, zato ni za lase privlečeno, ko pravimo, da je vaše zdravje zapisano v krvi. stvo, da ima kri tipa AB nekoliko drugačno raven strjevalnih faktorjev in vsebnost beljakovin, kar lahko prispeva k težavam s spominom v starejših letih. Kako natančno poteka ta povezava, pa še ni povsem jasno.

Rak na želodcu

Če vaša krvna skupina v imenu nosi črko A, potem imamo za vas slabe novice. Ljudje s krvno skupino A imajo namreč dvajset odstotkov, tisti s krvno skupino AB pa kar 26 odstotkov večjo možnost za razvoj raka na želodcu kot predstavniki krvnih skupin B in 0, pravi raziskava v zborniku American Journal of Epidemiology. Vzrok za to naj bi bila bakterija H. pylori, ki sama po sebi ni nič takšnega, saj naj bi jo našli v črevesju kar tretjine svetovne populacije. A kadar ta bakterija reagira z imunskim sistemom krvne skupine tipa AB ali A, je reakcija imunskega sistema tako povečana, da lahko povzroči nastanek raka na želodcu, pravi švedski soavtor omenjene študije.

Želodčne razjede

Pred že omenjeno bakterijo H. pylori pa niste varni niti, če imate krvno skupino 0. Ta bakterija namreč pri tej krvni skupini povečuje tveganje za razvoj razjed na želodcu, kaže prej omenjena študija. Krvni skupini tipa 0 nekako uspe spremeniti imunski odziv na rakotvorno bakterijo, ki se v tem primeru pokaže zgolj kot razjeda, a strokovnjakom še ni uspelo pojasniti, kako in zakaj.

Bolezni srca

Tisti, ki se ponašate s krvno skupino 0, ste v tem primeru veliki srečneži. Raziskave namreč kažejo, da imajo predstavniki omenjene krvne skupine kar 23 odstotkov manjše tveganje za razvoj srčnih bolezni kot predstavniki drugih krvnih skupin. Na drugem koncu lestvice tveganja za srčne bolezni pa so predstavniki krvnih skupin AB in B, ki so za tovrstne bolezni najbolj dovzetni. Avtorji raziskave Harvardske šole za javno zdravje, ki so prišli do teh podatkov, pojasnjujejo, da so nekatere krvne skupine povezane z višjo nagnjenostjo k vnetjem, kar lahko delno pomaga razložiti povezanost krvnih skupin s srčnimi boleznimi.

Rak trebušne slinavke

Krvna skupina tipa 0 ima kar za 37 odstotkov manj možnosti, da zboli za rakom trebušne slinavke, kaže raziskava v zborniku Journal of the National Cancer Institute. Spet naj bi bila s tem povezana bakterija H. pylori, ki naj bi vplivala na povečane možnosti razvoja bolezni pri preostalih krvnih skupinah, medtem ko je krvna skupina 0 razvila neke vrste odpornost nanjo.

Kaj vse to pomeni?

Čeprav se zdi, da na tako močan dejavnik, kot je krvna skupina, ne moremo vplivati, strokovnjaki opozarjajo, da še ni znano, kako zelo močan vpliv imajo krvne skupine na naše zdravje. Vpliv vsekakor imajo, pa je ta dovolj močan, da premaga vpliv zdravega življenjskega sloga? Dokazov za to za zdaj še ni, zato strokovnjaki mirijo, da je zdrav način življenja še vedno najmočnejše varovalo pred mnogimi boleznimi. Če pa vas določeni dejavniki tveganja, na katere nimate vpliva, še vedno skrbijo, redno preverjajte svoje zdravje na težavnem področju in tako bodite vedno korak pred morebitno boleznijo.

prejšnji članek
Dan v spomin na Gašperja Tiča
Kultura
Dan v spomin na Gašperja Tiča
naslednji članek
V vročih dneh prija sadna osvežitev
Kulinarika
V vročih dneh prija sadna osvežitev