Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

6 vzrokov, zakaj vam menstruacija zamuja

7. 4. 2017; 03.00
Avtor: A. S.
ženska, ležanje

Mnogo je vzrokov, ki lahko vplivajo tudi na izostanek menstruacije. foto: Profimedia

Vam zamuja menstruacija, pa niste noseči? To so vzroki!

Menstruacija ne zamuja le tistim ženskam, ki so noseče. To se lahko zgodi tudi zaradi drugih vzrokov. Najpogostejši pa so:

Prezgodnja menopavza
Raziskave so pokazale, da vsako stoto žensko doleti prezgodnja menopavza. Ta se lahko prične že takoj po dopolnjenem 40 rojstnem dnevu. Če se tudi vam dogaja, da imate vse bolj neredno menstruacijo, se posvetujte s svojim ginekologom. Prezgodnja menopavza se kaže tudi z znaki, kot so vročinski oblivi, nespečnost, motnje spanja, prekomerno nočno znojenje.

Stres


Tudi stres je zelo pogost vzrok, da izostane menstruacija. Je velik sovražnik našega zdravja, povzroča številne težave, kot so prekomerno izpadanje las, nespečnost, vpliva na zdravje kože, upočasni se lahko tudi prebava in poruši hormonsko ravnovesje. Če pa se poruši hormonsko ravnovesje v telesu ženske, to lahko povzroči tudi neredne menstruacije.

Reakcija na zdravila
Nekatera zdravila lahko v telesu naredijo precejšnjo zmedo. Vplivajo lahko tudi na menstrualni ciklus. Med takšna zdravila sodijo antibiotiki, hormonska zdravila, antidepresivi, zdravila za zdravljenje raka.

Preveč športne aktivnosti
Tudi, če pretiravamo s športno aktivnostjo, lahko »iztrošimo« svoje telo. Ekstremi niso nikoli dobrodošli, tudi pri športu ne. Če pretiravamo s športom, to lahko naše telo razume kot velik napor, ki ga uničuje, zato prične varčevati. In ena prvih stvari, ki se pokaže pri takšnem varčevanju telesa z energijo, je tudi izguba menstruacije.

Neredno spanje


Če nimate rednega spanca, če je ta vsako noč krajši od šestih ur, se lahko pojavijo tudi težave pri menstrualnem ciklusu. Prav tako je lahko vzrok potovanje in sprememba časovnega pasu.

Hitra sprememba telesne teže
Če na hitro izgubite ali pa pridobite večje število kilogramov, se lahko poruši tudi menstrualni ciklus. Če na hitro shujšate, se lahko pojavijo težave pri ovulaciji in menstruacija je neredna. Če se na hitro zredite, se prav tako pojavijo določene hormonske spremembe, ki lahko zmedejo menstrualni ciklus.

prejšnji članek
Triki: Tako uporaben je lahko sladkor!
Moda&Lepota
Triki: Tako uporaben je lahko sladkor!
naslednji članek
Koliko vam pomenijo vaši zobje?
Zdravje
Koliko vam pomenijo vaši zobje?