Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

To sta najboljši spomladanski čistilki!

15. 4. 2017; 11.45
Avtor: Mateja Bevk/Maja
ženska pomlad travnik

foto: Pixabay

Da bi v nas dokončno prevladali igrivost, živahnost in pripravljenost na nove začetke, moramo pomesti še z zadnjimi ostanki minulih mesecev.

Kratki dnevi so v nas nakopičili depresivne občutke, težka hrana je pustila svoje sledi v napihnjenosti, tiščanju v želodcu in zaprtosti, prehladi lahko še kar trajajo, odebeljena sluznica v nosu nam ne pusti zadihati s polnimi pljuči. Potrebujemo čiščenje telesa in duše! To nam lahko uspe z jogo in ajurvedo, pravi Monika Pekošak, učiteljica joge, reikistka in karmična diagnostičarka iz Studia Eviana v Trzinu.

»Pomlad je čas sprememb. Element zraka, ki je vladal pozimi, počasi zamenjujeta elementa vode in zemlje. Pomlad je torej idealen čas za zmanjšanje telesne teže, za preprečevanje spomladanskih prehladov in senenega nahoda,« našteva Monika Pekošak, mednarodno certificirana učiteljica hatha joge (RYT-200), ljubiteljica narave in zagovornica zdravega življenja. Svetuje, da se tegob rešimo z jogo in ajurvedo, saj gre za sestrski vedi, katerih cilj je doseči uravnoteženost in duhovno rast. Z njuno pomočjo se bomo lažje aktivirali, pomedli po sebi, iz počasne zimske prestave preklopili v peto in za seboj pustili vse težave. Za polnjenje baterij pa Pekošakova priporoča upoštevanje naslednjega ajurvedskega pristopa:

Vstajajmo najkasneje ob 7. uri. Ne spimo čez dan!

Masirajmo si telo s toplim sezamovim ali sončničnim oljem, temu naj sledi topla prha. Suho ščetkanje kože je odlično za spodbujanje delovanja limfnega sistema in odpravo celulita.

Priporočljive so tudi savne, da izsušijo odvečne izločke v telesu.

Ajurveda predlaga za pomlad bolj grenke okuse (denimo regrat, svež ingver, ingverjev čaj, zeliščne čaje). Ti okusi pomagajo odpravljati odvečno sluz in vlago iz telesa. Izogibajmo se sladki, kisli in slani hrani, ki lahko povzroča zastajanje vode v telesu. Uživajmo blago, toplo hrano, kuhane obroke. Kvinoja, proso in ječmen naj bodo na jedilniku vsak dan, idealne so tudi lahke juhe. Pijmo svež ingverjev čaj z dodatkom medu. Kurkuma in črni poper imata protivirusne in protibakterijske lastnosti in nam bosta pomagala proti vsem okužbam dihal.


Uporabljajmo neti posodico in si dnevno izpirajmo nos s toplo slano vodo nad umivalnikom. To pomaga kot preventiva pred prehladom in preprečuje razvoj senenega nahoda, izboljša pa tudi učinek dihalnih tehnik (pranajame).

Živahna joga

Živahna joga je eden najboljših načinov za pospeševanje počasne prebave in pomaga pri razstrupljanju telesa. Monika Pekošak za to obdobje predlaga veliko dihalnih tehnik ter tri asane, to so stranska deska, bojevnik 1 in kobra.

- Stranska deska: Povečuje moč trebušnih mišic ter tudi stabilnost našega telesa in uma. Ulezite se na levi bok, pri čemer levo podlaket položite pod ramo. Nato dvignite bok, tako da ste od rame do pet v ravni liniji. Dvignite zgornjo nogo (naj bo iztegnjena) in začnite enakomerno zamahovati naprej in nazaj. Vaš cilj je odločna menjava smeri, ne da bi zaradi tega popuščala stabilnost trupa. Vajo naredite z obema nogama.

- Bojevnik 1: Položaj bojevnik 1 nas kar požene v nov dan in vrne voljo do življenja. Poveča gibljivost kolkov, krepi noge in hrbtne mišice ter masira notranje organe. Daje nam moč, krepi osredotočenost, pogum in zaupanje vase in v druge. Gradi našo notranjo sposobnost za plemenita čustva in zmanjšanje egoizma. Stopimo v širok razkorak, tako da je med nogama dober meter prostora. Desno stopalo obrnemo navzven ter pokrčimo koleno. Zadnja noga je iztegnjena, stopalo pod kotom 45°; peta sprednje noge seka sredino zadnjega stopala. Z rokami sežemo navzgor in pazimo, da so trebušne mišice napete in teža telesa enakomerno razporejena na obeh stopalih. Vrat je dolg in ramena sproščena. Zadržimo položaj za šest dolgih dihov.

- Kobra: Položaj, ki je v sanskrtu poimenovan Bhujangasana, ima številne pozitivne učinke na telo in dušo, predvsem odpravlja slabo držo, notranje nas odpre in izostri intuicijo. Najprej se uležemo na trebuh, nogi damo skupaj. Roki sta najprej na tleh ob telesu, nato pa ju pokrčimo, tako da bosta dlani na tla postavljeni malo višje od prsi. Čelo naj bo prav tako na tleh ali pa ga prislonimo na blazino ali brisačo. Ob vdihu počasi dvignemo glavo in zgornji del trupa, kolikor visoko lahko, pri čemer naj imajo glavno vlogo hrbtne mišice. Mišice na zadnjici imamo stisnjene. V položaju ostanemo za pet vdihov (dihajmo skozi nos), nato pa se spustimo ponovno na tla.


prejšnji članek
Test: Kakšen je vaš ljubezenski barometer?
Zdravje
Test: Kakšen je vaš ljubezenski barometer?
naslednji članek
FOTO: Jennifer Aniston je iz leta v leto bolj mladostna
Svet slavnih
FOTO: Jennifer Aniston je iz leta v leto bolj mladostna