Natasha Diddee
Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, zdaj je umrla

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Menopavza: Poznate tako imenovane rastlinske hormone?

15. 4. 2017; 03.00
Avtor: M. B./Maja
menopavza ženska

foto: Profimedia

Zakaj si ne bi težav, ki jih prinaša obdobje klimakterija, olajšali na naraven način?

Rastlinski ali fitohormoni so pomembni sestavni deli mnogih rastlin. Njihova naloga je, da spodbujajo in uravnavajo rast, izmenjavo snovi in razvoj. Izoflavoni, lignini in drugi rastlinski hormoni pa lahko pomagajo tudi ženskam v menopavzi. Te sekundarne rastlinske snovi namreč delujejo podobno kot ženski spolni hormoni (estrogen, progesteron), le da v milejši obliki. Zakaj si torej ne bi težav, ki jih prinaša obdobje klimakterija, olajšali na naraven način?

Tako imenovani rastlinski hormoni so se doslej izkazali za učinkovite pri manjših ali srednje velikih težavah v menopavzi, denimo pri vročinskih oblivih, nihanju razpoloženja in motnjah spanja, ki prizadenejo približno tretjino vseh žensk okoli 50. leta starosti. Njihova prednost pred sintetičnim hormonskim zdravljenjem je ta, da so brez stranskih učinkov, ne povečujejo tveganja za razvoj raka na dojkah kot tudi ne tromboze in kapi.

Pri tem je treba upoštevati, da ima vsaka rastlina, bogata s hormoni, svojo specifiko in terapevtsko moč. Ginseng poskrbi za mirnejši spanec, grozdnata svetlika in šentjanževka delujeta proti depresivnemu razpoloženju in vročinskim oblivom, medtem ko soja pomaga pri ginekoloških težavah, kot je suhost nožnice.
Ko se pokažejo prvi znaki menopavze, vam torej priporočamo preparate z visokim deležem rastlinskih hormonov, za preprečevanje simptomov pa zadostujejo tudi že rastlinski hormoni iz prehrane. Povedano drugače: kdor denimo dnevno uživa sojo in stročnice, lahko menopavzo odmakne za kakšno leto ali dve oziroma si zagotovi, da tudi ko ta nastopi, ne bo povzročala večjih nevšečnosti.

Preberite tudi, kako zbijamo vročino brez zdravila. Kliknite tukaj!

prejšnji članek
56-letna igralka šokirala z golo fotografijo
Svet slavnih
56-letna igralka šokirala z golo fotografijo
naslednji članek
Nekdanji slovenski smučarski as pred novo vlogo v svojem življenju
Svet slavnih
Nekdanji slovenski smučarski as pred novo vlogo v svojem življenju