reševalci gasilci avstrija
Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo polil s tekočino in jo nameraval zažgati

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Tradicionalna kitajska medicina: Nanjo prisega tudi Jennifer Aniston

16. 4. 2017; 08.01
Avtor: Lara Jelen/Maja
jennifer aniston

Z ventuzami so si v preteklosti že pomagale tudi nekatere zvezdnice: Gwyneth Paltrow, Jennifer Aniston (na fotografiji) in Victoria Beckham. foto: Profimedia

Tisočletja stara alternativa, s katero so si pomagale tudi nekatere zvezdnice, kot so Gwyneth Paltrow, Jennifer Aniston in Victoria Beckham.

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) pri nas morda velja za alternativo, na Vzhodu pa je to priznani način zdravljenja, na katerega prisegajo že tisočletja. Ker je učinkovit, si je utrl pot tudi k nam. Dr. Han iz ordinacije tradicionalne kitajske medicine Celje nam je predstavil metode TKM, ki so lahko v pomoč pri različnih težavah.

Tradicionalna kitajska medicina je edinstven sistem zdravljenja, star več kot 3000 let. V kitajski medicini bolezen pomeni porušeno energijsko ravnovesje med dvema poloma celote, ženskim principom jin in moškim principom jang. To je razloženo z naukom o petih elementih ter teorijo energije qi ali či in meridianov. Glavni cilj TKM je tako vrniti posamezniku stanje ravnovesja. K temu stremijo vse metode, ki se od konvencionalnih v glavnem razlikujejo po tem, da namesto posledic poskušajo odpraviti vzrok, zaradi katerega se je pojavila bolezen. Kadar odpravljamo samo simptome, se namreč lahko težave ponavljajo v nedogled. Šele ko najdemo vzrok, pa lahko posledice začnemo odpravljati dolgoročno, enkrat za vselej. »V tradicionalni kitajski medicini upoštevamo, da je ves organizem medsebojno povezan, saj so notranji organi povezani med sabo, poleg tega je vsak notranji organ povezan z določenim tkivom, čutilom oziroma telesno odprtino (npr. čvrsti organ ledvice je povezan z votlim organom mehur, s kostmi in z ušesi). Notranji organi se med seboj v določenem zaporedju stimulirajo, nadzirajo ali zavirajo ter tako tvorijo stabilno in skladno organsko celoto. Vse bolezni so po TKM posledica nepravilnega delovanja notranjih organov, ki je povezano z nepretočnostjo meridianov. Ker so notranji organi povezani z drugimi deli telesa (npr. s tkivi), se notranje bolezni odražajo tudi na površini telesa oziroma na drugih tkivih,« pojasnjuje dr. Han. Zaradi teh tesnih povezav lahko zdravnik TKM s preiskovanjem zunanjih sprememb, na primer na očeh, barvi kože, jeziku in pulzu, ugotavlja delovanje notranjih organov, postavi diagnozo in določi zdravljenje.

Lajšanje bolečin z akupunkturo

Glavne metode zdravljenja pri TKM so akupunktura, moksibustija, uporaba vakuumskih kozarcev - ventuz, akupresura in naravna zdravila (zeliščnega in živalskega izvora). S temi metodami se odpravljajo energijske blokade in poškodbe, nastale zaradi vpliva patogenih dejavnikov, kot so preobremenjenost, dolgotrajna žalost, strah, zaskrbljenost in jeza, neprimerna, prekomerna ali neustrezna prehrana, neustrezna fizična aktivnost. Najbolj poznana med njimi je akupunktura, široko sprejeta in povsem varna metoda zdravljenja, ki temelji na zabadanju iglic v akupunkturne točke z določenimi tehnikami. Temelji na teoriji akupunkturnih meridianov, ki potekajo vzdolž telesa in po katerih naj bi se pretakala življenjska energija qi (či). Tanke sterilne iglice za enkratno uporabo zdravnik akupunkturist zabode v točno določene točke na telesu in s tem uravnava pretok življenjske energije po meridianih. Cilj je, v telesu ponovno vzpostaviti ravnovesje oziroma zdravje. Akupunktura predstavlja pomemben del tako stare kot sodobne kitajske medicine. Velja za enega najstarejših postopkov zdravljenja nasploh in je še danes nadvse cenjena. Od leta 1979 jo priznava tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Ljudje se za akupunkturo najpogosteje odločajo z namenom lajšanja kroničnih bolečin. Dokazano je, da deluje protibolečinsko, saj spodbuja nastajanje endorfinov, hormonov sreče, ki lajšajo bolečino. Ni pa to vse, kar zmore ta metoda, zagotavlja sogovornik.

Z akupunkturo se odpravljajo energijske blokade in poškodbe, nastale zaradi vpliva patogenih dejavnikov. foto: Profimedia

Moksibustije se lahko lotimo sami

Moksibustija ima približno tako dolgo zgodovino kot akupunktura. Obvezen pripomoček pri tej metodi je moksa oziroma tleča cigara, ki daje toploto in učinkuje na akupunkturne točke. Zanjo je značilno, da odpira kanale, ureja kroženje krvi in qija, izganja mraz in vlago, greje maternico, vranico in želodec. Ker ima izrazite jang lastnosti, si lahko z njo do boljšega počutja pomaga veliko žensk, ki jim slednjega primanjkuje. V TKM se moksibustija uporablja v preventivne in zdravilne namene, ker pa gre za precej preprosto metodo, jo lahko izvaja vsak sam. »Tlečo mokso ali cigaro iz zelišč divjega pelina približamo koži, vendar pazimo, da se kože ne dotaknemo, saj bi lahko v tem primeru hitro prišlo do opeklin. Akupunkturne točke samo ogrevamo, pri čemer nas koža ne sme peči. Da se ne opečemo, je treba mokso sproti otresati. S pravilno uporabo omogočimo, da toplota prodira globoko v mišice, učinek pa je podoben kakor pri zdravljenju z akupunkturo,« razlaga dr. Han. Z moksibustijo si lahko pomagamo na primer ob gripi in prehladih, utrujenosti, raznih bolečinah in menstrualnih težavah. Uporaba se odsvetuje edino nosečnicam in osebam z visokim krvnim tlakom.

Ventuze in terapevtski podtlak

Lani poleti, v času olimpijskih iger, so ljudje na veliko ugibali, zakaj imajo nekateri športniki (npr. plavalec Michael Phelps) na koži odtise vijoličnih krogov. Razlog se je seveda skrival v terapiji z vakuumskimi kozarčki oziroma ventuzami, ki je med športniki zelo priljubljena, saj pospešuje okrevanje poškodovanih mišic. Z njo si je v tistem času pomagal tudi gimnastičar Alex Naddour, ki je medijem kasneje zaupal, da je bil to najbolje porabljen denar, saj so ga ventuze obvarovale pred bolečinami. »Ventuze so okrogli kozarci različnih velikosti. Z zažiganjem iz njih izsesamo zrak, da nastane podtlak, ki ima terapevtski učinek. Izboljša se prosti tok qija in krvi po kanalu ter zmanjša oteklina in bolečina,« o učinku metode pojasnjuje dr. Han. Konvencionalna medicina na zdravljenje z ventuzami sicer gleda skeptično in ga ne priznava, a uporabniki menijo drugače. Z ventuzami so si v preteklosti že pomagale tudi nekatere zvezdnice (Gwyneth Paltrow, Jennifer Aniston in Victoria Beckham).

Masaža tui-na za sprostitev in pomoč

Tui-na je še ena izmed metod, s katerimi se v TKM trudijo vzpostaviti harmoničen pretok qija po meridianih in s tem omogočiti telesu, da se samo ozdravi. Omogoča sprostitev in po zagotovilih zdravnikov TKM pomaga pri športnih poškodbah ter kroničnih bolečinah v sklepih in mišicah. Ker krepi imunski sistem, je dobra preventiva, ki si jo je vredno občasno privoščiti. Še posebej priporočljivo jo je preizkusiti pri revmatizmu, artritisu ali zvinih. Od drugih masaž se tui-na razlikuje po tem, da vključuje tudi akupresuro, pritiskanje na akupresurne točke, ki so neposredno povezane z organi. Masaža akupresurnih točk pripomore k optimalnemu delovanju našega telesa in posledično k boljšemu počutju.

Gua sha - neprijetna, a učinkovita

Gua sha je metoda, s katero strokovnjaki TKM iz telesa odstranjujejo strupe. Terapija je lahko precej boleča in za sabo pušča tudi modrice, a naj bi bila učinkovita. Slednje je odvisno predvsem od tega, kam se odpravimo na terapijo in kakšno orodje bo uporabil terapevt. Ta namreč z različnimi orodji pritiska na kožo in iz tkiva odstranjuje strupe, ki se tam kopičijo. Pri nas najpogosteje uporabljajo plošček iz kosti, lesa ali žada, včasih pa so terapijo izvajali tudi s kovancem in žlicami. Pri uporabi ploščka je terapija manj boleča in lahko celo prijetna in sproščujoča. Metoda velja za posebej učinkovito pri glavobolih, celulitu in prehladnih vnetjih. Nežnejšo obliko terapije gua sha danes uporabljajo v kozmetične namene za lepši videz kože.

Tradicionalna kitajska medicina pozna kar nekaj metod, s katerimi si ljudje pogosto pomagajo, ko odpove uradna medicina. Morda vse, kar je alternativno, res ni učinkovito, vsaj del pa bi zagotovo lahko s pridom uporabili kot dopolnilno pomoč pri mnogih zdravstvenih tegobah.

Preberite tudi, zakaj so alergije bolj zapletene, kot si mislimo. Kliknite tukaj!

prejšnji članek
Ta plesni par je moral oditi iz šova Zvezde plešejo
Resničnostni šovi
Ta plesni par je moral oditi iz šova Zvezde plešejo
naslednji članek
FOTO in VIDEO: Zvezdnik fizično obračunal z oboževalko
Svet slavnih
FOTO in VIDEO: Zvezdnik fizično obračunal z oboževalko