Vroče ta hip

Ne boste verjeli, kaj vse zmore termofor!

Profimedia

Termofor lahko uporabimo zgolj zato, da si ob mrzlih večerih pod odejo pogrejemo noge, ali pa za zdravljenje. Toplota je namreč dostikrat boljše zdravilo kot katerakoli protibolečinska tableta.

Že kot otroci smo oboževali ploščato gumijasto vrečo, v katero nam je mama nalila vroče vode, da smo se v postelji lahko pogreli ali si jo položili na trebuh in so krči minili v trenutku. In še danes skoraj ni boljšega zdravila, kot je topel termofor. Ko pridemo premraženi domov, nas pogreje in razvaja, obstaja pa še kup drugih tegob, ki jih lahko lajšamo z njim. Znanstveniki so, denimo, dokazali, da toplota učinkoviteje premaguje bolečino kot tableta, saj ko kožo segrejemo na več kot 40 stopinj Celzija, v njej aktiviramo toplotne receptorje, ki blokirajo prenos bolečine po telesu. Seveda pa toplota pozitivno učinkuje tudi na našo psiho. Gibanje vode v termoforju pomirja, kajti poslušanje pretakanja vode nas spominja na čas, ko smo bili v maternici. To nas napolni z občutkom povezanosti, varnosti in spodbuja procese zdravljenja.
Poglejmo natančneje, pri katerih boleznih se termofor obnese najbolje:

Blaži napetosti v mišicah in bolečine v hrbtenici

Vsak drugi Slovenec vsaj enkrat na leto trpi za bolečinami v hrbtu, najpogostejši vzrok zanje so zakrčena mišična vlakna. Pri tovrstnih tegobah je termofor nepogrešljiv, saj pospeši prekrvitev in sprošča mišice.
Z bolečim delom hrbta lezite neposredno na termofor, ki ga prej ovijete v brisačo (ali izberete termofor, oblečen v prevleko iz mikrovlaken, ki zaščitijo kožo pred opeklinami). To terapijo izvajajte od enkrat do petkrat na dan približno 30 minut.

Pogreje mrzle noge in poskrbi za sproščujoč spanec

Kdor ima stalno mrzle noge, je veliko bolj nagnjen k prehladnim obolenjem, so ugotovili znanstveniki. Kadar se telo hladi od nog navzgor, se namreč krvne žilice v nosu skrčijo in s tem omogočijo vdor virusov.
To lahko preprečite z uporabo termoforja. Napolnjenega s toplo vodo si položite zvečer k nogam. Ob toploti boste tudi lažje zaspali in prav med spanjem se bo v vašem telesu tvorilo tudi največ obrambnih celic.

Ustavi začetno fazo prehlada

Ko se pojavijo prvi prehladni simptomi, jih s toploto hitro premagamo. Kajti bolj ko je telo toplo in prekrvljeno, boljši je transport belih krvnih telesc, ki so naši imunski policisti. Poleg tega toplota aktivira tudi limfni pretok ter prestavi imunski sistem v peto prestavo.
Udobno sedite v naslonjač in si položite termofor na hrbet za 30 minut. Od tod se bo toplota razlila po vsem telesu in ga okrepila.

Blaži bolečine pri vnetju mehurja

Pri vnetem mehurju ali ledvicah deluje termofor tako, da zmanjša bolečine.
V termofor nalijte vodo, segreto na 60 do 70 stopinj Celzija, in ga položite na spodnji del trebuha. Poleg tega tudi veliko pijte, približno 3 litre vode na dan. S tem boste iz telesa izprali bolezenske klice.

Pomaga pri glavobolu

Pri mrzlem vremenu se naše telo avtomatično zakrči, ramena vlečemo navzgor, brado pa navzdol. Posledica je lahko vnet vratni živec in tenzijski glavobol. Še preden vzamete aspirin, si pomagajte s termoforjem.
Za 30 minut si položite termofor na ramena in zadnji del vratu (najboljše v ležečem položaju). Toplota razširi arterije in poveča dotok krvi v glavo.

Blagodejno za trebuh

Ne nazadnje si s termoforjem lahko pomagamo tudi pri težavah s prebavo. Toplota sprošča črevesne mišice, blaži krče in bolečine zaradi napihnjenosti. Zaradi izboljšane prekrvitve se poveča sposobnost samozdravljenja telesa.
Napolnite termofor samo do polovice (da ne bo pretežek) in ga položite na boleč trebuh.

Preberite tudi, kako lahko ustavite glavobol po naravni poti. Kliknite tukaj!