Rusko veleposlaništvo
Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Naredite konec glavobolu!

27. 4. 2017; 12.01
Avtor: Mateja Bevk/Maja
glavobol

foto: Profimedia

Ko v glavi pritiska, razbija, kljuva ...

Zdravila so samo ena od možnosti, kako se zoperstaviti topi bolečini v glavi. Vendar ne nujno najboljša. Glavobola se lahko rešite tudi na bolj prijazen in naraven način. Predstavljamo vam nekaj najučinkovitejših metod.

Glavobol ima lahko različne vzroke in je zato lahko pri vsakem človeku drugačen. Če ga občasno lajšamo s tabletami, ni nič narobe, vendar naj vam to ne preide v navado, saj protibolečinska zdravila zelo obremenijo želodec in jetra. Poleg tega pri zdravljenju glavobola sploh niso nujna. Obstaja namreč vrsta naravnih sredstev, ki lajšajo kljuvanje v glavi in nimajo nobenih stranskih učinkov. Če glavobol kljub temu ne pojenja ali se vam pojavlja več kot desetkrat v mesecu, pa nikar ne odlašajte z obiskom pri osebnem zdravniku.

Akupresura

Pri glavobolu pritisnite s palcem in kazalcem na sredino nosnega mostu in nato še na predel tik za ušesnimi mečicami. Za konec zmasirajte bolečinsko točko nad obrvmi. Pri migreni pa z nežnimi pritiski zmasirajte notranje in zunanje kotičke oči.

Kopel za noge

Čebriček do polovice napolnite s toplo vodo (35 °C). Udobno se usedite in obe nogi položite v čebriček. Zdaj prilivajte še vročo vodo, dokler kopel ne doseže temperature 45 °C. Kopel končajte po 15 minutah, noge pa si oprhajte z mrzlo vodo. Takšno knajpanje pospeši prekrvitev telesa in lajša glavobol.

Olje poprove mete

Takoj ob pojavu glavobola kanite na prste dve kapljici eteričnega olja poprove mete in ga s krožnimi gibi vmasirajte v čelo ali senca. Mentol deluje hladilno in blokira bolečinske receptorje v možganih.

Sprostitev

Glavobol se dostikrat pojavi zato, ker smo napeti in v stresu. Nežne sprostilne metode, kot so joga, qigong ali progresivna sprostitev mišic po Jacobsonu, pomagajo sproščati stres in napetost ter tako lajšajo bolečino. Zelo blagodejno je tudi, če ležete na toplo blazino, polnjeno s češnjevimi peškami, ali na termofor.

Vanilja in cimet

Aromatični začimbi cimet in vanilja vsebujeta evgenol. To je eterično olje, znano po svojem protivnetnem in protibolečinskem delovanju. Žličko naravnega izvlečka vanilje kanite v kozarec vode in popijte. Čajno žličko drobno mletega cimeta pa zmešajte s čajno žličko vode in si mešanico namažite po čelu. Ta metoda preganja zlasti tiste glavobole, ki so povezani s spremembo vremena.

Kava

Črna kava pospeši prekrvitev možganov in tako omili bolečine v glavi. Veliko ljudi dodaja črni kavi tudi malo limoninega soka. Okus je sicer grozen, vendar limona vsebuje vitamin C, ki pomaga pri nastajanju nevrotransmiterjev, ki zmanjšujejo bolečine.

Mraz

Pri migreni, ki jo povzročijo pretirano razširjene žile, pomaga, če si na čelo položite mrzel obkladek in se za nekaj trenutkov uležete. Mraz zoži žile in tako bolečina izzveni.

Sivka

Znana je po svojem prijetnem vonju, zmore pa še veliko več: sivkino eterično olje sprošča in deluje protibolečinsko. Ko zaznate razbijanje v glavi, kanite dve do tri kapljice eteričnega olja sivke nad zgornjo ustnico in vdihujte njeno aromo.

Pitje

Pomanjkanje tekočine v telesu je pogost vzrok za glavobol. Takoj ko začutite bolečino v glavi, popijte dva velika kozarca vode in simptome glavobola boste ublažili.

Čaj iz vrbovega lubja

Vrbovo lubje vsebuje salicin, vrsto acetilsalicilne kisline, ki je sestavina mnogih protibolečinskih zdravil. Dve žlički prahu vrbovega lubja (dobite ga v lekarni) prelijte s skodelico mrzle vode in zavrite. Po petih minutah precedite in popijte.

Gibanje

Kdor veliko sedi, je bolj nagnjen h glavobolom. Zato se čim prej začnite ukvarjati s športom in se gibajte na svežem zraku. Prav tako se trudite ohraniti normalno telesno težo, saj so debeli ljudje bolj nagnjeni h kroničnim glavobolom.

Preberite tudi: Moške med seksom pogosteje boli glava kot ženske. Kliknite tukaj!

prejšnji članek
Dieta: V enem tednu 3 kilograme manj!
Zdravje
Dieta: V enem tednu 3 kilograme manj!
naslednji članek
Isaac Palma: Povsem sam ...
Svet slavnih
Isaac Palma: Povsem sam ...