Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Hujšajmo z luno

10. 4. 2017; 03.00
Avtor: Barbara Rožmanec Rupnik, DAstolAS
dieta, hujšanje

Polna luna vam je lahko pri hujšanju v veliko pomoč. foto: Profimedia

Želite shujšati? Luna vam je lahko v veliko pomoč!

Luna prepotuje cel krog Zodiaka (12 znamenj) v približno 28 dneh. V vsakem znamenju je 2-3 dni. Tako kot vpliva na plimovanje, vpliva tudi na tekočine v našem telesu. Lunin ciklus lahko med drugim koristno uporabimo, če želimo shujšati.

Ko luna raste, ne smemo hujšati. Telo takrat energijo sprejema in potrebuje zadostno količino hrane. Skrbimo za to, da bo hrana zdrava in vitaminsko bogata. Po polni luni telo energijo oddaja in potrebuje manj hrane. V tem času lahko brez škode za telo zmanjšujemo količino hrane.
Ob ščipu in mlaju je lunin vpliv povečan. Nekateri se ob luninih menah postijo in pijejo samo vodo. En sam dan posta ne pomaga dosti, kajti odvečni kilogrami ne skopnijo sami od sebe. Luna organizmu sicer res pomaga odvajati odvečno vodo in nakopičene strupe, a bomo v enem dnevu shujšali le za kak dekagram. Za konkretnejše rezultate se je treba bolj potruditi in vztrajati vsaj 14 dni več mesecev zapored.

Če imate naporno službo in bi težko zdržali post, se za začetek odpovejte mesu, sladkarijam, sladkim pijačam, alkoholu in predelanim živilom. Do poletja je še daleč in lahko naredite plan.

Najbolje je začeti hujšati ob polni luni. Najbližja polna luna bo v torek, 11. aprila. Če ste doma in ste navajeni postenja, lahko ta dan zdržite le ob vodi. Večina od nas pa ima čez dan že itak preveč stresa in bi celodnevno stradanje predstavljalo za nas le še dodaten šok. Predlagam, da se lotite postopoma.

V prvi fazi telo potrebuje čiščenje, zato pijte toplo limonado z medom. Začnite že zjutraj. Spodbudila bo prebavo in pomagala očistiti črevesje. Limona vsebuje veliko C-vitamina in antioksidantov. Je pravi balzam za jetra. Če vam prija, lahko postane pitje tople limonade vsakodnevna navada.
V času polne lune si lahko privoščite tudi razstrupljanje telesa z ananasom. Ne omejujte se s količino in ne štejte kalorij. Poslušajte svoje telo. V torek bo Luna v kardinalnem, zračnem znamenju Tehtnice. Koristilo vam bo vse, kar ima cvet. Občutke lakote lahko pomirite s toplim bezgovim čajem. Lahko jeste tudi zelenjavno rižoto ali na pari kuhano cvetačo in brokoli. Pazite na kvalitetno izbiro maščob in zabelite z olivnim oljem. Če boste jedli sadje, izberite sadeže rumene barve.

Med 12. in 14. aprilom bo luna v Škorpijonu. Škorpijon je fiksno, vodno znamenje. Če se v tem času nekaj odločite, boste speljali do konca in vam ne bo težko vztrajati pri odločitvi. V neomejenih količinah lahko jeste zelena živila. Lahko si pripravite kremno juho ali enolončnico iz brokolija, graha, bučk, pora in zelene leče. Dobro vam bodo deli tudi šparglji, kumare in kuhana špinača. Zraven lahko jeste ribe. Pijte metin čaj.

Za velikonočni vikend bo luna v gibljivem znamenju Strelca. Čeprav boste ob bogato obloženi mizi težko krotili apetit, v teh dneh omejujte vnos beljakovin. Bodite pozorni na kakovost jajc, mesa in mleka. Kupite izdelke biološke pridelave preverjenih proizvajalcev. Ko je luna v ognjenih znamenjih, nam najbolj koristijo rdeči plodovi: ribez, maline, rdeča jabolka, rdeče paprike, rdeča pesa in paradižniki. Telesu dovajajo železo.

Med 17. in 19. aprilom bo luna v kardinalnem znamenju Kozoroga. V teh dneh zelo pazite na sol. Uporabljajte jo čim manj. Dobro je jesti gomoljasto zelenjavo, npr. repo, peso, krompir ali korenje. V enolončnice dodajte veliko čebule in česna. Lahko jeste meso, ki se dolgo kuha, npr. govedino ali divjačino. Posladkajte se z borovnicami, slivami in črnim grozdjem.

19. aprila bo ob 12.52 luna prestopila v znamenje Vodnarja, kjer bo ostala do 21. aprila. Telo v tem času močno absorbira maščobe, zato jih zmanjšajte na minimum. Uporabljajte le hladno stiskana olja. Poskusite še kako posebno olje drugačnega okusa, da popestrite svoj jedilnik. Jejte več rumenih živil: banane, papajo, mango, pomaranče, rumeno papriko, buče, riž, polento. Koristijo vam tudi živila, ki imajo »cvetove«, npr. cvetačo in brokoli. Živila začinite in obarvajte s kurkumo.

Med 22. in 24. aprilom bo luna v Ribah. Telo te dni bolj intenzivno izkorišča ogljikove hidrate, zato se jim izogibajte. Uživajte lažjo hrano. Jejte zelenjavne juhe in solate. Skuhajte si čaj iz peteršilja, mete ali mladih kopriv, ki pomagajo pri razstrupljanju telesa.

Med 24. in 26. aprilom bo Luna v ognjenem Ovnu. Čeprav bi se nam po dveh tednih že moralo poznati na tehtnici vsaj 3 kilograme, nam solate in juhe ne bodo dišale. Luna v Ovnu je najbolj jang, moško znamenje, zato brez mesa skoraj ne gre. Privoščite si na žaru pečeno meso, paradižnike, paprike in mlado čebulo. Posladkajte se z rdečimi sadeži.

26. aprila bo mlaj v Biku. Če imate voljo, si privoščite še en intenziven očiščevalni dan s toplo limonado in ananasom. Luna v Biku bo preizkušala našo trdno voljo in hrana nam bo še posebej dišala. Če ste se dva tedna trdno držali jedilnika, bi se zdaj že moralo poznati. Če je nagrada že sam pogled na tehtnico, imate res trdno voljo. Če pa se na dan lune v Biku malce prekršite, tudi ne bo škode.

Od mlaja do polne lune vzdržujte težo, ob polni luni pa spet ponovite hujšanje po luni. Ne obremenjujte se preveč s številkami na tehtnici. Živite z ritmom narave, gibajte se in predihajte svoje telo. Hodite, plavajte, kolesarite… Ne glejte hrane le skozi kalorije. Hrana ima vonj, okus in spomine. Je tolažba in roka, ki boža. Je umetnina in slikarsko platno. Je druženje in užitek. Več hrane za dušo boste imeli, manj druge hrane boste potrebovali.

Še več boste našli tukaj.

prejšnji članek
Barvita velika noč: Moderne tehnike okraševanja pirhov
Zdravje
Barvita velika noč: Moderne tehnike okraševanja pirhov
naslednji članek
Tedenski numeroskop: Ne obremenjujte se z drugimi!
Zdravje
Tedenski numeroskop: Ne obremenjujte se z drugimi!