900469_089-cigareti2
Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Velikonočne pirhe pobarvajte naravno in poceni

23. 3. 2018; 04.00
Avtor: K.M.
pirhi, špinača

Zeleno barvo dobite s kuhanjem v koprivah ali špinači. foto: Profimedia

Že poznate te preproste tehnike, s katerimi boste privarčevali, vaši pirhi pa bodo popolnoma naravni?

Bliža se velika noč in z njo vsakoletno barvanje velikonočnih pirhov. Vse več ljudi pa želi umetna kupljena barvila zamenjati za bolj naravne različice, zaradi katerih so vaši pirhi bolj zdravi, z nekaterimi naravnimi barvili pa lahko tudi zelo privarčujete. Preverite nekaj naših predlogov, ki bodo letošnjo velikonočno košarico naredili naravno, varčno in tudi barvito. 

Zelena barva

Letos nam jo je narava nekoliko zagodla in le redki imate takšno srečo, da lahko naberete nekaj nravnih zelenih barvil. Pa vseeno, za tiste, ki že uživate v zelenju, imamo nekaj predlogov. Najbolj poceni možnost, ki jo najdete na vsakem travniku, so koprive. Seveda bodite pri nabiranju le-teh pazljivi in se jih raje lotite z rokavicami. Jajca očistite s kisom, nato pa jih skupaj s koprivami položite v lonec in vse skupaj prelijte z vročo vodo. Vse skupaj kuhajte približno 20 minut, oziroma po potrebi, saj boste sproti videli, kako močno se je barva prijela. Koprive naj bodo čim bolj sveže, najbolje je, da jih naberete tik pred kuhanjem. Dobra možnost za zeleno barvo je tudi špinača, ki pa je nekoliko dražja, predvsem če je nimate na domačem vrtu. 

Svetleča vijolična barva

foto: Profimedia

Prelepo in svetlečo vijolično barvo boste dobili s kuhanjem jajc v slovenskem teranu. Jajca zopet dobro operite v kisu, lahko pa jih tudi za pol ure namočite v razredčen kis, saj bo tako lupina postala bolj mehka, posledično pa se bo barvilo lažje vsrkalo. Nato jih v drugi posodi prelijte s hladnim teranom, ki naj jih povsem prekrije. Kuhajte jih na zmernem ognju, 15-20 minut, v vinu pa jih lahko nato pustite tudi več ur, seveda zopet odvisno od tega, kako močno se bodo obarvala. 

Alternativa za bolj nežno vijolično barvo je tudi kuhanje v listih rdečega zelja in pa kuhanje v rdečem grozdju.

Rumena barva

Za obarvanje z rumeno barvo morate izbrati bolj svetla, če lahko kar bela kokošja jajca. Tudi ta dobro operite s kisom, ali pa jih nekaj minut pustite v kisu razredčenem z vodo. V drugi posodi v vodi skuhajte ognjičeve cvetove, več jih bo, bolj intenzivna bo rumena barva. Dodajte še malo kisa in ščepec soli. Nato vse skupaj precedite in v zavreti vodi skuhajte jajca. Barva bo bolj nežna in ne tako intenzivna kot tista pri kuhanju v teranu. 

V Sloveniji je najbolj pogosto barvanje tisto v čebuli. foto: Profimedia

Rjava barva

Najbolj znan in pogost naraven postopek je barvanje v olupkih čebule. Olupke lahko zbirate dlje časa, najbolje pa je, da pripravite mešanico olupkov rdeče, rjave in svetle čebule. Le-te položite v posodo, dodajte jajca in prelijte z vodo, ki mora popolnoma prekrivati jajca in čebulo. Kuhajte dokler ne bodo trdo kuhana, oziroma bodite pozorni na samo obarvanje. 

Roza barva

Jajca pa lahko naravno obarvate tudi v roza odtenke. Le-to lahko dosežete s kuhanjem skupaj s peso ali v soku vložene pese (barva bo nekoliko manj intenzivna). Odtenke roza barve pa lahko dosežete tudi z brusnicami ali malinami, ki pa jih trenutno še ne morete nabrati na domačem vrtu, zato je pesa morda nekoliko boljša in cenejša izbira. Postopek je enak kot pri ostalih barvanjih, je pa res, da se bo barva prijela prej kot pri barvanju s špinačo. 

Pozor: 

Ko boste prenehali z barvanjem v določeno barvo, jajca previdno odstranite in jih pustite, da se naravno posušijo na zraku. 

Če želite, da imajo vaši pirhi vzorce, lahko le-te naredite s pomočjo elastik. Pogost pa je tudi postopek, ko jajce ovijete v nogavico in med jajčno lupino in tkanino položite kakšno rastlino, ki nato pusti vzorec. 

Kako doseči, da so vaši pirhi popolnoma beli? Preverite tukaj!

prejšnji članek
Saša Lendero: Pretvarjala se bom, da te objave ni
Svet slavnih
Saša Lendero: Pretvarjala se bom, da te objave ni
naslednji članek
Nimate kolesa? Nič hudega, izvolite …
Zdravje
Nimate kolesa? Nič hudega, izvolite …
#nasazenazenska
nasazenazenska