favorskaya
Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala sojenja Navalnemu

jv_0
Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja T-2

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Tudi to lahko ogrozi zdravje vašega srca

20. 4. 2017; 03.00
Avtor: V. M.
ženska, žalost

Tudi žalost lahko pusti posledice na srcu. foto: Profimedia

Ste vedeli, da lahko duševni stres zaradi izgube ljubljene osebe povzroči kardiomiopatijo? Nevarnosti je podvržen zlasti ženski spol.

Gre za nedavno odkrito srčno obolenje, ki ga imenujemo sindrom strtega srca. Hudo akutno motnjo lahko sprožijo travmatični dogodki, kot je denimo izguba ljubljene osebe. Duševni stres povzroči stanje, katerega bolečina močno spominja na srčni napad, pri čemer pa ne pride do zamašitve srčne arterije. Ultrazvočni pregled razkriva zoženje arterije, kar se prepozna po razvlečeni srčni konici, ki se skorajda ne premika. Raziskovalci iz Evrope in Amerike so za ugledno medicinsko revijo JAMA The Journal of the American Medical Association pojasnili, da so pojavne oblike bolezni raznolike in precej številnejše, kot so menili doslej. Stanje je lahko prehodno, navadno se umiri po tednu dni.

Ne le smrt ljubljene osebe, sindrom strtega srca lahko povzročijo tudi druge oblike čustvenega in fizičnega stresa, na udaru pa so zlasti ženske. Slednje gre pripisati tudi hormonom, saj imajo moški več receptorjev za adrenalin kot ženske. Zaradi tega naj bi se moški veliko bolje soočali s stresnimi situacijami.

Kako prepoznati sindrom zlomljenega srca:
Zaradi stresa se poveča število stresnih hormonov. Telo izloči več adrenalina, srce prične hitreje utripati.
- bolečina ali nelagodje v prsnem košu
- šibkost
- utrujenost
- vrtoglavica
- slabost
- povišan krvni tlak
- kratka sapa
- prekomerno potenje
- hiter srčni utrip
- bolečina v hrbtu ali čeljusti

Kako ukrepati?


Pokličite nujno medicinsko pomoč. V kolikor gre za sindrom strtega srca, so koronarne arterije zožene, kar preprečuje da bi kri pravilno krožila po telesu. Zdravniki bodo stanje stabilizirali z beta blokatorji, ki pomirijo srčni utrip in izboljšajo presnovo v srčnomišičnih celicah.

In kar je ključnega pomena, bolnik potrebuje čustveno podporo prijateljev in družine. Ljubezen je pomembno zdravilo za pomečkano srce in strto dušo.

prejšnji članek
Pozor, zdrava zelenjava lahko hitro postane zelo strupena!
Zdravje
Pozor, zdrava zelenjava lahko hitro postane zelo strupena!
naslednji članek
Tedenski horoskop: Prihaja mlaj, z njim pa razočaranja
Horoskop
Tedenski horoskop: Prihaja mlaj, z njim pa razočaranja