Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Takole boste izdelali najučinkovitejši sirup iz regratovih cvetov!

9. 5. 2017; 02.00
Avtor: V. M.
regratov sirup
Priprava sirupa iz regratovih cvetov je izjemno preprosta. A tokrat z vami delimo nekoliko drugačen recept oz. postopek, tekom katerega boste izdelali najučinkovitejši sirup, ki bo ohranil naravno zakladnico regratovih cvetov.

Kvaliteten sirup boste prepoznali tudi po lepi zlato rjavi barvi. foto: Profimedia

Sirup iz regratovih cvetov so že v ljudskem zdravilstvu cenili kot domače zdravilo za lajšanje kašlja, pospeševanje prebave, izboljševanje in čiščenje krvi ter splošno krepitev počutja. Uživanje se priporoča zlasti ljudem, ki jih pestijo ledvične bolezni.

Prvi koraki so ključni za izdelavo kvalitetnega sirupa:

•    Regratove cvetove nabiramo od sredine aprila pa vse do konca cvetenja.

•    Pomembno je, da naberete mlade cvetove, a pazite, da izberete tiste, ki so popolnoma odprti.

•    Nabiranja se lotite v dopoldanskem času. Ključnega pomena je, da je vreme toplo in suho, saj so tedaj cvetovi polni peloda.

•    Ne nabirajte jih v popoldanskem času. Na cvetovih so se namreč že zagotovo napasle čebele, zaradi česar bo vsebnost peloda mnogo manjša.

•    Iz cvetov odstranite zeleni pestič in ovojne liste. Uporabite zgolj rumene cvetne lističe.

•    Pred pripravo sirupa splaknite cvetove s hladno vodo.

•    Za kuhanje uporabite emajlirano posodo, tako boste ohranili visoko vrednost železa regratovih cvetov.

10 korakov do učinkovitega zdravilnega napoja

1.    400 g cvetnih lističev stresite v emajlirano posodo.
2.    Prelijte jih z litrom in pol hladne vode.
3.    Dodajte dve olupljeni in na rezine narezani bilo limoni.
4.    Na šibkem ognju jih kuhajte 45 minut.
5.    Pripravek naj miruje 24 ur.
6.    Ekstrakt dobro precedite čez gazo.
7.    Tekočino ponovno vrnite v emajlirano posodo.
8.    Dodajte 2 kilograma sladkorja in na šibkem ognju kuhajte dve uri.
9.    Med kuhanjem tekočino mešajte, da se sladkor raztopi in zgosti v sirup.
10.    Še mlačen sirup prelijte v sterilizirane steklene kozarce.

Kvaliteten sirup boste prepoznali tudi po lepi zlato rjavi barvi. Sirup se hitro kristalizira in  s tem ni prav nič narobe. Shranjen v kozarcih je uporaben tudi več let.

Preberite si še: Pomembna pravila za pripravo kvalitetnega sirupa iz smrekovih vršičkov

Regrat je zdravilen, toda, ali res uniči raka?

Regrat je zdravilen, toda, ali res uniči raka? foto: Profimedia

prejšnji članek
Jasmin Stavros: "Zaljubljen sem v življenje"
Svet slavnih
Jasmin Stavros: "Zaljubljen sem v življenje"
naslednji članek
Dovolj je nekaj minut na dan, pa boste zravnali trebuh!
Svet slavnih
Dovolj je nekaj minut na dan, pa boste zravnali trebuh!