Vroče ta hip

TRIK: Kako doseči, da se kolački ne primejo na silikonske modelčke?

Da se kolački ne bodo prijeli, pod rešetko pečice položite posodo z vodo.
Da se kolački ne bodo prijeli, pod rešetko pečice položite posodo z vodo.
Pinterest

Pekači in ljubki modelčki iz silikona. Bodimo povsem iskreni. Vas spravljajo ob živce obljube o preprosti in fantastični peki, ki se nato razvije v popolno katastrofo?

V mislih imamo silikonske pekače, ki naj jih ne bi bilo potrebno mastiti, niti oblagati s peki papirjem. Pecivo naj bi iz njih zdrsnilo kot po maslu in nas razveselilo s čudovito rahlo skorjico … Sliši se prekrasno, kakšna pa je realnost?

Kolački
Nič kaj prijeten pogled za obiske, ki ste jih želeli presenetiti s slastnim pecivom ...
Njena.si

Ko ne gre po načrtu …

Če vam peka v silikonskih pekačih uspeva brez težav, potem vam čestitamo in mahamo v pozdrav. Če pa ste ena tistih gospodinj, katerih peka spominja na apokalipso, potem pa le nadaljujte z branjem.

Poznate občutek, ko kolački lepo narastejo, videti so popolni, dišijo, da bi jih zmazali še pred koncem peke … Potem pa 'boom', presneti kolački ne zdrsnejo iz pekača! Trdno se prilepijo na stene, to kar nam uspe pridobiti iz modela, pa je videti, ko da bi si pecivo privoščile poredne miši! Nič kaj prijeten pogled za obiske, ki ste jih želeli presenetiti s slastnim pecivom …

No, se vam je to že pripetilo? Poleg tega ste silikonski pekač za vsak slučaj namastili z maslom. Pa kljub temu ni pomagalo! Ste bili jezni, kajne?

Trik 100 odstotno deluje! Preverite!

Naj vas potolažimo, za vas imamo preverjen trik veščih gospodinj, ki so 'prijele bika za roge' in se spoprijele s težavo. Ko se naslednjič lotite peke, ravnajte takole:

1.    Modelčke dobro namažite z maslom (Ja, to bomo vseeno naredili. Saj veste, za vsak slučaj).

2.    Na dno pečice postavite keramično posodo, v katero nalijte vodo.

3.    Silikonske modelčke razporedite po pladnju, oz. pekaču, ki ste ga prejeli skupaj s pečico. Dno pekača prelijte z vodo, toliko, da bodo modelčki v njej namakali 'ritke'.

4.    Po pečenju vzemite pladenj iz pečice in pustite, da se pecivo hladi 5 minut. Ne čakajte predolgo!

5.    Pecivo bo zlahka zdrsnilo iz modelčkov. Pomagate si lahko z jedilnim nožem ali pa nežno raztegnite modelček, da biskvit odstopi od robov modelčka.

Imate tudi vi kakšen praktičen nasvet? Zapišite ga pod objavo, veseli ga bomo.