900469_089-cigareti2
Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

TABU: To je lahko vzrok za pojav suhe nožnice

22. 5. 2017; 02.00
Avtor: V. M.
Vam partner očita, da vas ne privlači več, ker ostaja vaša nožnica med predigro in spolnimi odnosi suha kot poper? S težavo se skrivoma sooča veliko žensk, spoznajte vzroke za zmanjšano vlažnost nožnice.

Iščete izgovore, zakaj se tam spodaj ne pojavi lužica? foto: Profimedia

Suha nožnica lahko povzroča pekoč občutek, srbečico, vodi pa tudi v boleče spolne odnose, ki so neprijetni tako za žensko, kot za njenega partnerja. Nezadostna vlažnost nožnice se lahko pojavi v katerikoli starosti, najpogosteje pa v času menopavze. S suhostjo nožnice v tem obdobju se namreč sooča kar vsaka tretja ženska.



V podkožnem tkivu se nahajajo žleze, ki nožnico vlažijo in tako ščitijo sluznico. Na količino vaginalnega izcedka vpliva delovanje hormonov. Če se slednje poruši, lahko neravnovesje med estrogeni in progesteroni privede do številnih neprijetnih simptomov. Posledica manjšega izločanja estrogena je propad žleznega epitelija, slabša se prekrvavitev nožnice, povrhnjica kože pa postane tanjša, suši se in bledi, kar lahko povzroča pekoč občutek, srbečico in boleče spolne odnose.

Ženska splovila so še vedno tabu tema ... foto: Profimedia


Težave se lahko pojavijo tudi:
-    po porodu, v času dojenja
-    v stresnih situacijah
-    v času uživanja zdravil (tablete proti alergiji, kontracepcijske tablete)
-    ob večjih fizičnih naporih (služba, telovadba)

Kako si lahko pomagamo?
-    Če imate težave s suhostjo nožnice, si le pomagajte z vlažilnim gelom oziroma lubrikantom. Pri izbiri pazite, da posežete po gelu, ki imajo kislo pH vrednost.  

-    Za nego intimnih delov uporabljajte nežna sredstva, ki ne poškodujejo sluznice in ravnovesja flore. Za občutljive predele nikar ne uporabljajte običajnih gelov za prhanje.

-    Nosite zračno  bombažno spodnje perilo.

-    Uživajte uravnoteženo prehrano

-    Uživajte živila, ki vsebujejo izoflavone in lignane. Slednji namreč posnemajo naravne hormone: jabolka, češnje, laneno seme, oreščki, zelena zelenjava, zelena, soja, ajda, stročnice, polnozrnati izdelki.

Resnejše težave s suhostjo nožnice: Zdravljenje je lahko zelo preprosto, a je o tem potrebno spregovoriti z zdravnikom. V kolikor bo ocenil, da je vzrok v hormonsko neravnovesje, bo morda suhost nožnice poskusil zdraviti z zdravili. Najpogosteje se težava zdravi z estrogeni, ki se nanašajo v obliki krem ali gelov. Slednji pripravki sluznico vlažijo, ob tem pa povečujejo tudi njeno prožnost.

Preberite si še: Iskrene misli ginekologa: Na pregled kosmate ali obrite?

prejšnji članek
Še nikoli tako popularen trend, ki pristaja vsem ženskam!
Moda&Lepota
Še nikoli tako popularen trend, ki pristaja vsem ženskam!
naslednji članek
Tedenski numeroskop: Eksperimentirajmo!
Svet slavnih
Tedenski numeroskop: Eksperimentirajmo!