Rusko veleposlaništvo
Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Krvave roke zaradi palmovega olja

23. 5. 2017; 03.00
Avtor: V. M.
palmovo olje2

foto: Dreamstime

Je palmovo olje tako zelo dragoceno in zdravo, da ga boste vzeli iz okrvavljenih rok?

Proizvodnja palmovega olja škoduje celotnemu planetu. foto: Profimedia

Društvo Fokus je v okviru projekta SupplyCha!nge vzelo pod drobnogled tiste mednarodne industrije, ki evropski trg oskrbujejo s poceni kmetijskimi surovinami z globalnega juga. Tudi njihova odkritja potrjujejo številne zlorabe okolja in lokalnih prebivalcev.

Cena kovanja dobičkov bo previsoka za naš planet …

Problematičnost se kaže zlasti pri dobavni verigi palmovega olja, saj podjetja, ki za pridelovanje palmovega olja uničujejo zemljo tamkajšnjih prebivalcev, korenito kršijo njihove zemeljske pravice. Neme krike prebivalcev tako že vrsto let preglasijo ognjeni zublji požarov, s katerimi uničijo na tisoče hektarov pragozda. Z enim samim ciljem, da bi na kraju pogorišč zrasle plantaže palm. Za voljo kovanja vedno večjih dobičkov, so poteptane pravice malega človeka, uničuje se širše okolje in naraven habitat mnogim živalim. Zaradi nenehnega bega pred požari, vedno več živalskim vrstam grozi izumrtje, dogodki, ki se odvijajo pod taktirko okrvavljenih rok pa vplivajo tudi na podnebne spremembe, ki jih bomo občutili tudi mi. 

Za voljo kovanja vedno večjih dobičkov, so poteptane pravice malega človeka, uničuje se širše okolje in naraven habitat mnogim živalim. foto: Profimedia

Prav to palmovo olje, iz košarice mednarodne industrije, pa se uporablja tudi za proizvodnjo najrazličnejših sladic, ki nam jih na policah ponujajo evropski trgovci na drobno. Zaskrbljujoč je podatek raziskave zgoraj omenjenega projekta, ki kaže na to, da je kar 80 odstotkov piškotov, kupljenih v supermarketih, vsebovalo palmovo olje. 90 odstotkov slednjih je vsebovala palmovo olje brez certifikatov ali kakršnihkoli informacij o načinu pridelave.

Recite stop palmovemu olju

Proizvodnja palmovega olja torej škoduje celotnemu planetu, cena za kovanje dobička bo na koncu te poti bila krvavo bitko za vse. Če se vas slednje ne dotakne, pa vas bo nemara zanimalo dejstvo, da gre pravzaprav za nezdravo živilo, ki ga dietologi postavljajo ob bok margarini in mastnim mesnim izdelkom. Dietologi namreč svetujejo, naj bo palmovo olje zgolj izhod v sili, mnogo bolj zdrava izbira bo denimo olivno olje, kokosova maščoba ali maščoba oreščkov.

Palmovo olje se torej ne ponaša z vsebnostjo zdravih učinkovin, zakaj je torej v industriji tako močno priljubljeno? Zato, ker je zelo poceni in ker spremeni videz hrane. Z dodatkom palmovega olja postanejo živila lepšega videza, rok uporabe je daljši, hrana pa mehkejša.

Kakšna bo torej vaša izbira?

Preberite si še: Hujšate? Ste lačni? Tole popolnoma neredilno živilo vas bo takoj nasitilo!

Transport dragocenega tovora v Indoneziji

Transport dragocenega tovora v Indoneziji foto: Profimedia

prejšnji članek
Vsak dan se je tuširala z mrzlo vodo – kaj se je zgodilo?
Zdravje
Vsak dan se je tuširala z mrzlo vodo – kaj se je zgodilo?
naslednji članek
To vam sporočajo razpoke v ustnih kotičkih
Zdravje
To vam sporočajo razpoke v ustnih kotičkih
#obraziavenija
obraziavenija