testenine črvi odpoklic
Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se znašle testenine s črvi

borut petek
Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga plačuje za svetovanje?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Imate radi bezeg? Zdaj je čas, da naredite tole …

21. 5. 2021; 02.00
Avtor: J.K.
NEPOG12-23cm

Pravi bezeg (Sambucus nigra 'Guincho Purple') foto: Marianne Majerus

Bezeg je uporaben v celoti, a prav maj je idealen čas, da se lotite nabiranja bezgovih poganjkov in listov, odlično pa vam bo služilo tudi lubje …

Bezgovi listi in poganjki se ponašajo z vrsto zdravilnih učinkov. Vsebujejo namreč snovi, ki pospešujejo izločanje seča in delovanje znojnic, spodbujajo prebavo, pomagajo pri revmatizmu in sladkorni bolezni. V listih se namreč skriva zdravilna učinkovina, ki vpliva na količino sladkorja v krvi, zaradi česar predstavlja čaj iz bezgovih listov odličen domač pripravek, ki vam bo v pomoč pri težavah s sladkorno boleznijo. Uporaben je tudi pri nevšečnostih s putiko, predstavlja pa tudi odlično sredstvo za čiščenje kože.

Liste in poganjke lahko uporabimo sveže ali posušene, nabiramo pa jih v jutranjih urah, vendar le ob toplem vremenu. Sicer pa listi niso uporabni le za pripravo čaja. Kot obkladek jih lahko uporabite za lajšanje zlate žile, odlično pa se obnesejo tudi kot antiseptični obkladki za rane. Iz listov lahko pripravite tudi domače blažilno mazilo za praske, zvine in ozebline.

Čaj iz bezgovih listov vam bo v pomoč tudi pri težavah s sladkorno boleznijo. foto: Vir: Instagram

Zdravilno lubje
Tudi iz lubja, vej in koreninic lahko pripravite čaj. Učinkovine, ki se skrivajo v teh delih rastlin namreč delujejo odvajalno ter učinkovito pomagajo pri težavah s sklepnim in mišičnem revmatizmu, vodenici ter motnjah v delovanju ledvic.

Nabiramo notranjo plast lubja, ki ga je potrebno posušiti na zmernem soncu. Ko se zvečeri, lubje pospravite pod streho. Posušeno bo mehko in puhasto, rahlo sivkaste barve. Za pripravo čaja boste potrebovali zgolj čajno žličko posušenega lubja, ki ga prelijete z 2dcl vrele vode. Pripravek nato precedite, privoščite si ga lahko večkrat na dan.

Previdno, bezeg vsebuje alkaloide!

Čeprav se bezgovi pripravki ponašajo z vrsto zdravilnih učinkov, pa pri uživanju ne gre pretiravati. Naj vas vodi zmernost, saj lahko prevelika količina povzroči zdravstvene nevšečnosti, kot je denimo bruhanje in driska. Uživanja bezga naj se izogibajo zlasti nosečnice in doječe matere. Tudi lubje namreč vsebuje alkaloide, ki lahko škodljivo vplivajo tako na plod kot tudi na materino mleko, ki ga zaužije dojenček.

Ne pozabite na fizično aktivnost v naravi.

Ne pozabite na fizično aktivnost v naravi.

prejšnji članek
RECEPT: Domača alternativa kupljeni naravni zobni pasti
Zdravje
RECEPT: Domača alternativa kupljeni naravni zobni pasti
naslednji članek
Miti o hrani: Kaj je res in kaj ne?
Zdravje
Miti o hrani: Kaj je res in kaj ne?