kranj, prometna-nesreča, avtobus
Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju trčil v kolesarko

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28
Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na policiji preverjal številke Hajdinjaka in Vežnaverja

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Dobre vile vitkosti

27. 5. 2017; 12.00
Avtor: Marijana Mandić
dreamstime_xxl_29403491

foto: Dreamstime

Vključimo vitamine in minerale v zadostni količini na svoj jedilnik, pa se nam bodo povrnili vitalnost, zdravje in želena konfekcijska številka.

Krom preprečuje navale lakote 

V telesu ga potrebujemo, ker skupaj z inzulinom deluje pri presnovi sladkorja, poleg tega preprečuje visok krvni tlak in spodbuja delo rastnih hormonov. Pomaga namreč, da beljakovine, gradniki celic, pridejo tja, kjer so potrebne. A če se osredotočimo na vitko linijo, potem je treba poudariti, da je krom sodelavec inzulina, ki, če ga je preveč, kopiči kalorije iz hrane v obliki maščobnih celic. Kadar telo nima dovolj kroma, potrebuje več inzulina; ta pa nas pripelje do neustavljive lakote in želje po sladkem. Žal so številne ameriške študije pokazale, da se devet od desetih ljudi ne prehranjuje tako, da bi zadostili potrebam telesa po tem mineralu. Kje pa ga sploh najdemo? S hrano ga največ dobimo v pivskem kvasu, pšeničnih kalčkih in telečjih jetrih. Če le redko jemo omenjena živila, velja razmisliti o prehranskem dodatku, ki pa ga jemljimo po skrbnih navodilih zdravnika oziroma farmacevta.

Magnezij aktivira celično proizvodnjo energije

Magnezij je nujno potreben za spreminjanje krvnega sladkorja v energijo, spodbuja namreč delo inzulina, prav tako ga za svoje delo nujno potrebujejo mišice. Če nam primanjkuje magnezija, kratko malo ne moremo shujšati, počutimo se skrajno utrujene, ne moremo zbrano misliti, občutimo pa lahko tudi zelo boleče mišične krče, najprej v nogah. Ker vpliva na tvorbo srečnega hormona dopamina, lahko postanemo ob njegovem pomanjkanju precej pesimistični. V hrani ga je veliko v bananah, bučnih semenih, mandljih in drugih oreščkih, pa tudi v koščku črne čokolade ga je dovolj. Zdaj vemo, zakaj v času žalosti vedno hrepenimo po čokoladi. Če te hrane ne zaužijemo v zadostnih količinah, je dobro spet razmisliti o prehranskem dodatku magnezija. Uživati ga je treba seveda po natančnih navodilih farmacevta.


Jod spodbuja delovanje ščitnice

Če kljub temu, da zdravo jemo in se gibamo, ne moremo shujšati, imamo morda hipotiroidizem, kar pomeni, da naša ščitnica ni dovolj aktivna. Leno žlezo prepoznamo tudi po stalni utrujenosti, slabosti, pozabljivosti, izgubi spolne sle, impotenci, težavah s kožo, razdražljivosti ter nezdravih laseh in nohtih. A ker nas tokrat najbolj zanimajo z njo povezani kilogrami, je treba poudariti predvsem, da ta žleza preprečuje nabiranje maščob v telesu.

Premalo aktivna ščitnica upočasni presnovo bolj kot nezdrava hrana, zato ne glede na vloženi trud porabimo premalo kalorij in postajamo vedno bolj utrujeni.

Ščitnica ne more pravilno delovati brez joda. S hrano ga na najbolj naraven način dobimo v soli, obogateni z jodom, v morski hrani in v zelenjavi, ki raste v zemlji, bogati z jodom. Če krvna slika pokaže na osiromašenje telesa z jodom, pa je potreben prehranski dodatek.

Kalij spreminja sladkor v energijo

Potreben je pri presnovi ogljikovih hidratov in izločanju inzulina, poleg tega spreminja krvni sladkor v glikogen, ki ga mišice uporabljajo za energijo, njegovo pomanjkanje pa zato izzove predvsem bolečine v mišicah. Če nam ga kronično primanjkuje, se bomo težko zbrali, trpeli bomo za srčno aritmijo. Tvori triperesno deteljico s kalcijem in magnezijem, in če primanjkuje katerega od teh, imamo manj tudi drugih dveh. Naravni viri kalija so avokado, banane, špinača, rdeča paprika, pomaranče, paradižnik, ribe, fižol, oreščki. Če naštetih živil ne maramo, kar je škoda, tudi zaradi drugih bogatih hranil v njih, je treba jemati prehranske dodatke.

Kalcij blokira hormon debelosti

Kdor redno uživa kalcij, katerega pogosti spremljevalec je vitamin D, je gotovo vitek. Vitamin D odpira celice, da izločijo odvečno maščobo. Ugotovili so celo, da imajo vse celice receptorje za vitamin D, kot bi se hotele znebiti maščobe po naravni poti. Omogočimo jim zadosti tega vitamina z uživanjem mlečnih izdelkov, pa tudi z izpostavljanjem soncu po 20 minut na dan. Je pa vitamin potreben tudi zato, da omogoči kalciju, da prispe v naše telo, slednji pa blokira izločanje hormona debelosti, kalkitrola. Zadnje študije so pokazale, da je celo uživanje nekaj polmastnega ali mastnega sira dnevno bolj shujševalno, kot če sploh ne bi uživali mlečnih izdelkov. Kajpak najbolj priporočamo mlečne izdelke živali iz proste reje, v katerih je tudi obilo vitamina D. Ne pozabimo niti na z njim bogato ribje olje.

Vitamin C odplakne staro maščobo

Je najboljši spodbujevalec presnove. Sodeluje namreč v več kot 15.000 presnovnih procesih. Ženskam, ki želite ostati mladostne, naj prišepnemo še, da aktivira tvorbo kolagena; za tiste, ki si želijo povrhu še vitkosti, pa bo gotovo pomemben podatek, da aktivno sodeluje pri zgorevanju maščob in aktivira razstrupljanje jeter, ki filtrirajo škodljive snovi iz krvi. Šele ko ga ima telo dovolj, presnova začne normalno delovati. A ker je vitamin C zelo krhek, se hitro izloči iz telesa. Zavoljo zdravih zob je sicer dovolj, da vsak dan pojemo eno pomarančo, vendar je za presnovo ta količina premajhna.  Raziskave so pokazale, da potrebujemo tega vitamina vsaj 1000 mg dnevno ali drugače, kar 20 pomaranč. Veliko ga je sicer tudi v zelenjavi in v drugih vrstah sadja, a če smo pod stresom, kaže razmisliti o prehranskem dodatku.

Vitamini B aktivirajo celično proizvodnjo energije

Če nam primanjkuje vitaminov skupine B, številka na tehtnici spet ne pada, stalno smo utrujeni, ne moremo zbrano misliti, peša nam koncentracija, pogosto smo živčni in razdražljivi. Pomagajo namreč pri izločanju hormona sreče, serotonina. Že kontracepcijske tablete znižajo raven B-kompleksa, velika kradljivca pa sta tudi stres in s sladkarijami zasičena prehrana. Vitamine skupine B vsebuje nepredelana hrana, denimo puranje meso, tunina, jetra in nekatere druge vrste mesa, tudi zelenjava in sadje, na primer banane, leča, krompir, feferoni, fižol ter kvas. Dobro preskrbo z njimi običajno zagotavlja polnovredna hrana, torej tudi polnozrnati izdelki.


prejšnji članek
Šipkovo olje je boljše kot botoks
Moda&Lepota
Šipkovo olje je boljše kot botoks
naslednji članek
Napad na čelne gube
Moda&Lepota
Napad na čelne gube