900469_089-cigareti2
Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Naravni recept po katerem boste klopom grozljivo smrdeli

8. 6. 2020; 03.00
Avtor: V. M.
adijo klopi recept za pršilo

Izdelajte si popolnoma naravno, doma narejeno zaščito pred klopi.

Topli sončni žarki nas vabijo v naravo, kjer pa se potikajo tudi nadležni klopi, ki se vam bodo približali zaradi vonja, ki ga oddajate. Da zanje ne boste predstavljali slastnega zalogaja, se odenite v vonjave, ob katerih si vas ne bodo želeli pobliže spoznati.

Klopom ne godi suho in sončno podnebje, ljubše so jim vlažne in senčne travnate površine, še posebej radi se zadržujejo na listavcih. Gostitelja zaznajo po vonju, ki jim tudi olajša sledenje in približevanje. Da bi se pred njimi zaščitili, je dobro, da vemo, česa ti nevarni zajedavci ne marajo. Močno jim namreč smrdijo nekatera eterična olja, kar je tudi razlog, da klopov ne boste zasledili na iglavcih, saj slednji izločajo izrazito aromatično smolo. In če klopom ne godi okolje smrek, jelk, borov in ostalih aromatičnih rastlin, potem je lahko prav vonj orožje, s katerim se boste ubranili pred nadležnimi zajedavci.

Klopi se zlasti neprijetno počutijo ob aromatičnem vonju iglavcev. foto: Profimedia

Kateri vonji torej klopom tako močno smrdijo, da bodo raje pobrali šila in kopita in se vam izognili v velikem loju? Neprijetno se počutijo ob aromatičnem vonju iglavcev, citrusov, sivke, bazilike, limonske trave, cimeta, evkaliptusa, poprove mete, geranije in dalmatinskega bolhača. Prav iz eteričnih olj omenjenih rastlin si lahko kar sami pripravite naravne repelente.

Repelente iz eteričnih olj, ki vsebujejo koncentrirane rastlinske izvlečke omenjenih rastlin,  si lahko pripravite kar sami. Ob tem velja omeniti, da jih je potrebno nanašati pogosteje, na dve ali tri ure. Da bo domači repelent zares učinkovit, izberite kvalitetna eterična olja, pozorni bodite tudi na to, da bo olje 100 odstotno. Le tako bo vonj dovolj močan, sicer se zlahka pripeti, da se vam bo klop navkljub rahlo neprijetnemu vonju približal.

Repelente iz eteričnih olj, ki vsebujejo koncentrirane rastlinske izvlečke aromatičnih rastlin, si lahko pripravite kar sami. foto: Profimedia

Recept za naravni repelent

Potrebovali boste:
-    Eterično olje (Uporabite lahko eno eterično olje ali pa zmešate več različnih olj)
-    Alkohol ali beli vinski kis (Uporaba kisa ima še dodaten plus, saj vonj po kisu klope odganja)
-    Voda
-    Plastenka z razpršilom (100 ml)

Postopek:
V plastenko kanite 70 kapljic eteričnega olja, dodajte jušno žlico belega kisa ali alkohola, preostanek plastenke pa napolnite z vodo. Mešanico zaprite in dobro premešajte. To je vse, pripravili ste povsem naravno in neškodljivo sredstvo, ki bo poskrbelo, da boste klopom močno zaudarjali. Popršite se lahko po koži in po oblačilih.

Preberite si še: Pozor: Poglejte, kaj se zgodi, če klopa namažemo z oljem!

prejšnji članek
Pošlji fotko svoje Roštiljade in se poteguj za bogate nagrade!
Kulinarika
Pošlji fotko svoje Roštiljade in se poteguj za bogate nagrade!
naslednji članek
NORE NAGRADE VELIKE ROŠTILJADINE NAGRADNE IGRE
Kulinarika
NORE NAGRADE VELIKE ROŠTILJADINE NAGRADNE IGRE