andrej-plenković
Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z Domovinskim gibanjem?

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Modra eko ideja: Jajčni vrtiček

4. 4. 2023; 03.00
Avtor: V. M.
Nameravate vzgajati sadike? Preizkusite preprosto metodo sajenja v jajčne lupine, ki hkrati predstavlja odlično naložbo za vaše zdravje, v kolikor boste sejali rastline za uživanje.

To je modra ideja, ki vam bo prišla prav ne glede na to ali boste sejali cvetje, zelišča, dišavnice ali zelenjavo. Ne zavrzite uporabljenih jajčnih lupin, raje jih uporabite kot naravne lončke za vzgojo sadik v začetni fazi.

Kako pripraviti jajčne lupine na novo poslanstvo?


V jamice jajčnega kartona nasujte malo zemlje. To bo podlaga za vaše naravne lončke, ki jih boste pripravili iz jajčnih lupin.

Jajčne lupine foto: Pexels

Jajčne lupine oplaknemo, vendar pustimo jajčno membrano, ki vsebuje veliko hranil. V dno lupine naredimo luknjico, da bo lahko prepuščala vodo. Nato lupine dobro posušimo in jih napolnimo s substratom za vzgojo sadik. V tako pripravljene naravne lončke posejemo želena semena –  približno tri semena na eno jajčno lupino (odvisno od vrste). Semena nato prekrijemo z zemljo in nežno potlačimo, da vzpostavimo stik med zemljo in semeni. Na koncu zemljo dobro poškropimo. Ko bo iz semena vzklila rastlina, jo skrbno negujte vse dokler ne bo pognala dva lista. Nato je čas, da sadiko presadite  v večjo posodo.

Sadike lahko v večji lonček presadite skupaj z jajčno lupino. Slednja bo namreč pri razgradnji odlično vplivala na rast in razvoj rastline, saj vsebuje 27 mineralov, od tega 40-odstotkov kalcija. Ta preprosta metoda, pa ne bo vplivala le na dobrobit rastline, predstavlja namreč tudi krasno naložbo v naše zdravje. Švicarski zeliščar dr. Alfred Vogel je namreč ugotovil, da je za naše telo najučinkovitejši kalcij, ki so ga rastline že predelale.

Ne zavrzite uporabljenih jajčnih lupin, raje jih uporabite kot naravne lončke. foto: arhiv

prejšnji članek
Kako do sreče v zakonu?
Zdravje
Kako do sreče v zakonu?
naslednji članek
Tako slastnega buhtlja še niste poskusili
Kulinarika
Tako slastnega buhtlja še niste poskusili
#obraziavenija
obraziavenija