mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

V formo po nosečnosti: Nikar ne počnite tega!

3. 6. 2017; 12.01
Avtor: Vid Koblar, licencirani fitnes trener FZS in diplomant Fakultete za šport/Bodi zdrava
ženska šport

Za začetek vadbe strokovnjaki priporočajo strokovni nadzor. foto: Profimedia

Tek, poskoki, sunkoviti gibi in razne drže, pri katerih je velika obremenitev na mišicah trupa, nikakor niso primerna oblika vadbe za telo, ki je še razrahljano od poroda!

Nosečnost je čas, v katerem se žensko telo spreminja bolj kot v katerem koli drugem obdobju. Spremeni se tako po antropometričnih (teža, oblika, obseg, sestava telesa) kot fizioloških lastnostih (hormonska slika, potreba po različnih makrohranilih, mikrohranilih in tekočinah). Trebušna stena se začne raztezati, notranji organi so vse bolj odrinjeni, saj maternica potrebuje prostor, obremenitev na medenično dno se večkrat poveča in osrednje težišče telesa se pomakne naprej. Vse te spremembe se zgodijo z razlogom: da bi plod imel čim bolj udobno in varno okolje v materinem telesu, preden pride na svet. Žal pa to pri marsikateri ženski po porodu pusti posledice, ki jih sama ne zna (ali pa ne zmore) odpraviti. Zaradi raztegnjenosti trebušna stena izgubi svoje osnovne funkcije, ne nudi več podpore notranjim organom, ne stabilizira medenice v pravilni položaj in posledično ne nudi hrbtenici dovolj opore za varno izvajanje vsakdanjih opravil. Zaradi drugačnega položaja hrbtenice vseh devet mesecev (drža rahlo nazaj zaradi premaknjenega težišča telesa) trpi hrbtenica, saj se ob hiperekstenziji hrbtenice medvretenčni prostori stanjšajo in velikokrat se to pokaže kot bolečina v hrbtenici, mravljinčenje in oteklost nog. Medenično dno mora med porodom skozi spustiti otročka, zato po porodu ostane raztegnjeno, razrahljano in večina žensk sploh izgubi občutek povezave z medeničnim dnom (ne znajo ga več zavestno »stisniti«). Posledica tega so inkontinenca, bolečine v križu in v hujših primerih prolaps (zdrs) maternice. Tudi povečana količina maščobe, ki se nosečnicam v devetih mesecih nabere, ima svoj namen (govorim seveda o pridobljeni teži v mejah normale, čezmerna debelost ne spada v to kategorijo). Ta maščoba je vir energije za mamico in dojenčka, v nosečnosti služi kot termoizolator, pozneje pa jo materino telo med drugim uspešno uporablja tudi za proizvajanje mleka.

Najpogostejše napake, ki jih mamice počnejo po porodu

Najpogostejša napaka, ki jo trenerji pri novopečenih mamicah zaznavamo, je neučakanost. Večina bi bila rada že nekaj dni ali tednov po porodu videti tako vitka kot pred nosečnostjo. Zato izrazito zmanjšajo vnos kalorij (dieta) in na tak ali drugačen način povečajo telesno aktivnost. Razumeti morate, da telo ni gumijasta žogica, ki bo po porodu kar skočilo nazaj v prvotno stanje, in da je po porodu v popolnoma drugačnem stanju, kot je bilo prej. Tudi pri ženskah, ki so bile pred nosečnostjo športno aktivne, se lahko po porodu zaradi napačnega pristopa k vadbi možnosti za trajne poškodbe povečajo za nekajkrat. Poleg tega pa lahko pretirana aktivnost v času dojenja zmanjša količino materinega mleka, posledice pa bosta čutila tako otročiček kot mamica, ki bo zaradi tega zaskrbljena in obremenjena. Vemo pa, da takšne težave povečajo možnost poporodne depresije. Prav tako na manjšo količino mleka vpliva slaba (pomanjkljiva) prehrana, zato prvih nekaj mesecev po porodu nikakor ni primeren čas za razne hitre diete.

Med zelo pogoste napake spada izbira napačne vadbe. Tek, poskoki, sunkoviti gibi in razne drže, pri katerih je velika obremenitev na mišicah trupa, nikakor niso primerna oblika vadbe za telo, ki je še raztegnjeno in razrahljano od poroda!

Poudaril bi rad, da lahko nekatere vaje (na primer tako imenovani trebušnjaki oziroma upogibi trupa) naredijo pri novopečenih mamicah več škode kot koristi. foto: Profimedia

Kdaj in kako začeti vaditi po porodu

Že prvi dan po porodu mamice v porodnišnici pregleda fizioterapevtka, ki preveri diastazo rektusov (razmak trebušnih mišic) in jih nauči pravilnega izvajanja vaj za aktivacijo trupa in medeničnega dna. Te vaje je smiselno izvajati od prvega dne naprej. Mogoče prvih nekaj dni sploh ne boste imeli občutka, kaj stisniti in kako določeno mišico aktivirati, a saj veste: vaja dela mojstra. V porodnišnici navadno svetujejo, da se ženska ne bi športno udejstvovala vsaj šest tednov po porodu, pri carskem rezu še dlje. Menim, da ta čas ne more biti enak za vse, saj tudi nosečnost in porod nista potekala enako pri vseh. Prvih nekaj tednov priporočam izvajanje vaj, ki jih je predpisala fizioterapevtka, in krajše sprehode. Ko si po nekaj tednih mamica odpočije (ko se oba z otrokom dobro počutita) in ko se navadi na novo ureditev življenja, je smiselno začeti z blago obliko vadbe. Navadno se začne z naprednejšimi oblikami vadbe za medenično dno, statičnimi oblikami aktivacije mišic trupa, krepitvijo zadnjice in učenjem pravilnega gibanja (vstajanje, dvigovanje, prenašanje itd.). Poudaril bi rad, da lahko nekatere vaje (na primer tako imenovani trebušnjaki oziroma upogibi trupa) naredijo pri novopečenih mamicah več škode kot koristi, zato je primerna izbira vaj ključnega pomena. Za začetek vadbe bi priporočal strokovni nadzor. V Sloveniji imamo na srečo ogromno visoko izobraženih in strokovno podkovanih trenerjev in fizioterapevtov. Kakovosten in primerno usposobljen trener bo poskrbel za izbiro varnih vaj, obremenitev prilagajal vašim sposobnostim in pripravljenosti ter vas tako s treningom kot z nasveti glede prehrane vodil do zdravega in močnega telesa, ki ga boste potrebovali za vsakdanje opravke in vragolije s svojimi malimi zakladi.

Preberite tudi: Najbolj enostaven recept za bezgov sirup. Kliknite tukaj!

prejšnji članek
Katera ga nima? Tega o celulitu najbrž ne veste!
Moda&Lepota
Katera ga nima? Tega o celulitu najbrž ne veste!
naslednji članek
Želite v lahkotnejših oblačilih pokazati čvrsto in gladko kožo?
Moda&Lepota
Želite v lahkotnejših oblačilih pokazati čvrsto in gladko kožo?
#obraziavenija
obraziavenija