GJtPNFnW4AAxeMl
Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se tresla vse do Innsbrucka, Ljubljane in Pulja

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Nasvet ginekologinje: Katera je najboljša kontracepcija?

19. 2. 2020; 04.00
Avtor: K.M.
kontracepcija

foto: Profimedia

Če želite preprečiti nezaželeno nosečnost, morate poiskati najbolj ustrezno zaščito.

Ali obstaja najbolj idealna kontracepcija, ki bi 100 odstotno poskrblea za to, da se ženske in pari ne bi soočali z nezaželeno nosečnostjo, hkrati pa bi seveda poskrbela še za zdravje tistega, ki jo uporablja? Ne! Razlog za to pa se skriva tudi v tem, da smo si posamezniki med seboj zelo različni, vsaka ženska pa more poiskati tisto, ki njej najbolj ustreza. 

''Za vsako posameznico je treba poiskati zaščito pred zanositvijo, ki njej najbolj ustreza. Ko se ženska seznani z vsemi možnostmi, ji lahko pri končni odločitvi vsekakor pomaga ginekolog. Ginekolog je tudi tisti, ki presodi, katera oblika kontracepcije je zanjo najbolj primerna. V ginekoloških ambulantah ugotavljamo, da v obdobju pred porodom največ deklet uporablja oralno hormonsko kontracepcijo ali kontraceptive v drugih oblikah, kot so denimo vaginalni obročki, manj pa se jih odloči za uporabo obližev. Uporabljajo se tudi kondomi – lahko tudi v kombinaciji s spermicidi,'' je razkrila prof. dr. Špela Smrkolj, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva iz Medicinskega centra Barsos

K temu dodaja, da pred porodom ni priporočljivo uporabljati intrauterinega oziroma materničnega vložka, zato pred predpisom le-tega strokovnjaki preučijo še vse druge možnosti, ki so na razpolago. 

Kaj pa kontracepcijske tabletke? ''Te so v  prvi vrsti namenjene zaščiti pred neželeno nosečnostjo, se sicer lahko uporabljajo tudi za urejanje menstrualnega ciklusa, zdravljenje težav s prekomerno poraščenostjo ali aknavostjo in različnimi drugimi težavami,'' razlaga Smrkoljeva, a dodaja, da se je potrebno o njeni ustrezni izbiri in namenu uporabe obvezno posvetovati s strokovnjakom.

Preberite še: Kako pogosto se za umetno prekinitev nosečnosti odločajo Slovenke? in Glivična vnetja lahko prizadenejo čisto vsako žensko.

prejšnji članek
Na filmska platna se vrača najbolj cenjena igralka na svetu
Kultura
Na filmska platna se vrača najbolj cenjena igralka na svetu
naslednji članek
Slovenski najstniki na TikToku: 'Ubij se krava!'
Svet slavnih
Slovenski najstniki na TikToku: 'Ubij se krava!'