Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Vi jo kar jejte, zgodilo se bo pa to!

16. 6. 2017; 02.00
Avtor: V. M.
pexels-photo-112362

Lubenica predstavlja pravo zakladnico vitaminov in mineralov. foto: Pexels

Naredite nekaj dobrega za vaše zdravje in si čim večkrat privoščite sočne lubenične grižljaje.

Ste si letošnje leto že privoščili lubenico? Po njej lahko posežete prav vsak dan, saj je izjemno zdrava, poleg tega pa predstavlja odlično osvežitev v vročih poletnih dneh, ki vas bo odžejala in nasitila hkrati. Po njej lahko posežete tudi vsi tisti, ki pazite na težo, saj se lahko pohvali z nizko vrednostjo kalorij. Ena rezina, denimo vsebuje zgolj 15 kalorij, vsebuje pa tudi aktivno snov citrulin, ki lahko pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov. Čeprav je sočen sadež sestavljen iz kar 92 – odstotkov vode, pa predstavlja pravo zakladnico vitaminov in mineralov.

Sočna zakladnica zdravja

Ta sočen poletni sadež predstavlja kvaliteten vir najpomembnejših naravnih antioksidantov. Vsebuje denimo veliko vitamina C, ki pomaga okrepiti imunski sistem, preprečuje poškodbe celic, pospešuje celjenje ran, pomembno vlogo pa ima tudi pri ohranjanju zdravih zob in dlesni. Tudi vitamin A se sonči na prestolu rdečega sadeža, kjer je prisoten v obliki beta karotena in je zaslužen tudi za vzdrževanje zdravega vida.

Ena rezina lubenice vsebuje zgolj 15 kalorij. foto: Pexels

Omeniti pa seveda velja tudi vitamin B6 in pa likopen, ki se prav tako ponaša s prvovrstnimi  antioksidativnimi lastnostmi. Zavira namreč nastanek osteoporoze, v kombinaciji z drugimi hranilnimi snovmi pa lahko poveča tudi zaščitni faktor kože. Lubenica namreč vsebuje karotenoide, ki dajejo sadju pigment, hkrati pa rastline ščiti pred poškodbami sonca. Slednje torej pomeni, da boste z uživanjem sočnega sadeža kožo nekoliko zaščitili pred škodljivimi vplivi sonca.

A lubenica se ne ponaša zgolj z zgoraj naštetimi hranilnimi snovmi. Vsebuje tudi magnezij, tiamin, folat, cink, fosfor, niacin, riboflavin, kalij kalcij, selen in holin.



Kdaj je lubenica zrela?

Kolikokrat se vam je že zgodilo, da ste kupili čudovito lubenico, ob kateri so se vam sline cedile, ko pa ste jo razrezali in poizkusili, pa je sledilo le razočaranje. Ni bila ne sladka ne sočna. Spoznajte znake, ki vam sporočajo, kdaj je lubenica dovolj zrela.

prejšnji članek
Ko ti na letališču vržejo parfum v smeti …
Zdravje
Ko ti na letališču vržejo parfum v smeti …
naslednji članek
Plaže preplavil nov modni hit!
Moda&Lepota
Plaže preplavil nov modni hit!
#obraziavenija
obraziavenija