Vroče ta hip

Nikar ne kupite takšne melone!

Pri nakupu melone se zlahka pripeti, da nevede izberemo premalo zrel sadež. Medtem ko se lahko pri nakupu lubenice ravnamo po videzu lupine, pa se boste morali pri izbiri melone zanesti kar na svoj nos.

izbira
Veste, kdaj je melona ravno prav zrela?
profimedia

Kako lahko torej vemo ali je melona ravno prav zrela? Za hitro ocenitev vam lahko malce služi tudi barva, čim temnejša nam bo. Zrelosti glede na pregledovanje trdote lupine žal ne boste ugotovili. Ali je preveč, premalo ali ravno pral zrela, boste namreč najlažje ugotovili po njenem vonju.

Melono povohajte v predelu peclja:

-    Če je njen vonj prijetno sladak, je ravno prav zrela.
-    Če je njen vonj močno sladek, da kar malce zareže v nos, potem je to znak, da v rokah držite preveč zrelo melono.
-    Če melona niti malo ne diši, potem najbrž še ni zrela.

Pri določanju zrelosti si lahko pomagate tudi s pecljem. Potipajte pecelj – je mehak in se rahlo poda navznoter? Potem je to znak, da je priljubljen poletni sadež dovolj zrel in pripravljen, da si privoščite njegovo slastno meso. Če je pecelj trd ali neenakomerno obarvan, potem lahko sklepate, da melona še ni zrela. Seveda ne bo nič narobe, če jo vseeno kupite, doma jo le pustite stati toliko časa, da vas bo razveselila s prijetno sladkim vonjem. V hladilniku lahko nezrela melona zdrži tudi en mesec, zrela pa kakšen teden. Če boste zrelo melono shranili na sobni temperaturi, ne čakajte predolgo, zaužijte jo v roku enega do dveh dni.

Preberite si še: Preprosto hujšanje z melono