Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Hujšanje se začne zjutraj

25. 6. 2017; 08.30
Avtor: Lea Pufek
zajtrk
Rana ura – zlata ura. Tako kot drugod v življenju ta pregovor drži tudi pri hujšanju. Če želimo dobre rezultate, moramo hujšati začeti že zjutraj.

Zakaj so jutranje ure tako ključnega pomena pri klestenju kilogramov? Raziskave kažejo, da smo ljudje preprosto tako ustrojeni – da je naše telo zjutraj bolj v pogonu, jutranje sonce nas bolj poživi, nas napolni z energijo in nas naredi bolj pozorne, odločne in osredotočene. Zato se z nekaterimi stvarmi – kot je v našem primeru hujšanje – boljše spopadamo v dopoldanskih urah, bolj smo zagnani in predani. Razlogi so tudi psihološki. Če že zjutraj opravimo nekatere stvari s svojega dnevnega shujševalnega seznama, obstaja manjša možnost, da bomo pozneje v dnevu obupali ali izgubili zbranost. Če torej želimo učinkovito hujšati, moramo začeti že zjutraj. Kako? Tako, da v svoj dan vnesemo nekaj navad, ki dokazano pripomorejo k učinkovitejšemu hujšanju.

Malo poležavajte

Pa ne toliko, da boste zamudili v službo, ampak ravno toliko, da se boste dobro spočili. Ko vas torej prebudi budilka, ne vstanite takoj, ampak si dovolite še kakšnih deset minut, da se dodobra prebudite. Zaradi tega se boste dejansko počutili bolj spočiti, raziskave pa kažejo, da spočiti ljudje čez dan veliko lažje nadzirajo svoj apetit in pojedo veliko manj. Vse seveda zaradi hormonov, ki uravnavajo apetit in so močno povezani s spanjem.

Predajte se soncu

Nič vas bolj ne prebudi in uravna vaše hormone kot dobro staro sonce. Zato zjutraj odgrnite zavese, dvignite rolete in se predajte soncu oziroma dnevni svetlobi. UV- -svetloba bo vaše telo v trenutku poživila in vas navdala z energijo, nedavne raziskave pa tudi kažejo, da imajo ljudje, ki so dnevno izpostavljeni sončni svetlobi, v povprečju nižji indeks telesne mase od tistih, ki se pred soncem skrivajo v zaprtih in temnih prostorih. Zakaj je tako? Znanstveniki predvidevajo, da jutranji sončni žarki pomagajo uravnavati naš bioritem in posledično tudi presnovo, ki je vezana nanj.

Zajtrkujte beljakovine

Vemo, da je zajtrk pomemben obrok dneva, zlasti pri hujšanju, saj nam pomaga, da tudi čez dan lažje uravnavamo željo po hrani in pojemo manj. Splošno je znano, da nam največ dnevne energije v zajtrku zagotovijo kompleksni ogljikovi hidrati, a bo za naše telo in nadzorovanje telesne teže veliko bolje, če bomo kompleksnim ogljikovim hidratom dodali še beljakovine in nekaj maščob. Ta kombinacija vas bo namreč najbolj nasitila in raven sladkorja v krvi ves dan ohranila na najbolj stabilni ravni. Kar posledično pomeni, da se boste veliko lažje držali zdravega začrtanega prehranjevalnega režima.

Za zajtrk pijte

Poleg tega, da zjutraj napolnite telo z energijo, ga je za uspešno hujšanje treba tudi hidrirati. Pomembno je, da zjutraj spijete kozarec vode in tako preprečite nepotrebno otekanje telesa, ki nastopi zaradi zastoja vode, ki je posledica dehidracije. Znano je namreč, da velik del odvečne teže v telesu povzroča zastala odvečna voda, ki se v telesu zadržuje zato, ker to preprosto ne dobiva dovolj vode od zunaj. Voda je ključna za hujšanje, še toliko bolj pa, če jo pijemo zjutraj, takoj po tem, ko telo več ur ni bilo oskrbovano z njo.

prejšnji članek
Se Ranko Babić in Ana Dolinar res poslavljata?
Svet slavnih
Se Ranko Babić in Ana Dolinar res poslavljata?
naslednji članek
Pomoč iz narave pri težavah z želodcem
Zdravje
Pomoč iz narave pri težavah z želodcem