favorskaya
Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala sojenja Navalnemu

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Če upoštevate svoj temperament, boste lažje shujšali!

5. 8. 2018; 03.00
Avtor: Marijana Mandić/Bodi zdrava
lubenica ženska prehrana

foto: Profimedia

Ljudi delimo na štiri osnovne temperamente. Ti so tako povezani s presnovo in kemičnimi procesi v telesu, da bolj ko jim prilagodimo prehrano, lažje shujšamo.

Štirje temperamenti

Osnovni temperamenti so štirje. K tako imenovanima jin temperamentoma spadata melanholik in flegmatik, v skupino jang pa uvrščamo sangvinika in kolerika.

Melanholik je prepričan, da so se vsi zarotili proti njemu, včasih pa uživa v svoji melanholiji in se počuti dobro, če je sam s seboj.

Flegmatik je skoraj vedno dobre volje, zares uživa v ugodju, ki mu ga svet ponuja, in je običajno tudi močnejše postave.

Sangvinik je velik navdušenec, vse ga zanima, ima veliko interesov, a le redkokdaj spelje do konca, kar je začel. Po določenem času ga začeto ne zanima več in preide na drugo. Njegove oči so v nenehnem gibanju in s pogledom šviga sem ter tja, da bi uzrl podrobnosti, ki jih drugi sploh ne opazijo. Zdravi otroci so, ne glede na njihov končni temperament, vsi sangviniki, saj jih giblje neznanska radovednost za vsem, kar se dogaja. Kako bi v nasprotnem primeru izbirali, kako naprej po življenjski poti, če ne bi imeli na razpolago veliko informacij?

In končno je tu še kolerik, precej zahteven osebek. Če ga pustimo, da se svobodno izrazi, lahko postane močna gonilna sila. Tu pa ne mislimo le na množice, dober šef zna denimo spodbuditi druge, da dajo od sebe najboljše, dober učitelj pa zna učencem vlivati pravo mero poguma.

Katero hrano torej uživati?

Melanholik

Da bi mu pomagali izstopiti iz njegovega prepričanja »ves svet je proti meni, jaz nisem storil nič slabega, pustite me pri miru, raje sem sam«, je zanj primerna ognjevitejša hrana, na primer oves, rižote, krepke jedi, začinjene s pekočo papriko ali z drugimi, predvsem pikantnimi začimbami (ingver, kurkuma). Dali mu bomo tudi proso, ki prinaša navdušenje in toplino, jabolka v pečici s cimetom, jabolčni zavitek z rozinami in jeseni kostanj.

Melanholik potrebuje veliko surove zelenjave pred obrokom, nato pa fižol, začinjen z začimbami, ki vnašajo toplino. Izogiba pa naj se koruzi.

Flegmatik

Rad veliko je, zadovoljen je le takrat, ko je sit. V trenutkih potešenosti s hrano uživa v brbotajočem razpoloženju svojega želodca, kar naprej »prežvekuje« in se redi. Telesna masa, ki vztrajno narašča, ga ne skrbi, prav nasprotno, globoko v sebi ob tem uživa in to ga osrečuje. Da bi ga spodbudili, da bi se malo manj ukvarjal s svojo prehrano in malo več s svetom, ki ga obdaja, da bi ga izbezali iz njegovega ugodja in varne lupine, mu svetujemo, naj uživa hrano kiselkastega okusa, na primer gozdne sadeže, kis, limono. Žita, ki mu koristijo, so: ajda, pira, riž, oves, poleg tega pa naj pogosto uživa alge (kombu, wakame), surovo zelenjavo, dobro sezamovo ali sončnično olje, tofu, pečeno ribo. Naj se, kolikor je mogoče, izogiba živalskim maščobam.

Sangvinik

Je v nenehnem gibanju. A kako pomagati tej dušici, ki nikoli ni zadovoljna? Sangvinik ne teži k popolnosti, popolnega se počuti, ker zna narediti pravo doktorsko disertacijo iz vsega, kar počne, in vidi v tem, da pripelje do konca neko zadevo, njeno smrt, zato raje prej neha. Temu temperamentu ne bomo pomagali, če mu bomo dali oves. S tem ga bomo naredili še bolj ognjevitega, zato mu dajmo raje riž, testenine, ajdovo kašo, piro, kamut, žitne kaše in kuskus. Zelenjava je lahko surova ali kuhana, najraje buča ali korenje. Priporočamo velike količine jabolk, mandljev, lešnikov, češenj in grozdja. Malo ali nič kislih polivk. Zvečer pa mu odlično denejo čaji vseh vrst.

Kolerik

Kdor se neprevidno približa ognjevitemu koleriku, mu grozi, da se bo opekel in da bo na lastni koži čutil njegov bes. S kolerikom moraš vedeti, kako ravnati, bolje, da se mu približaš z nežnostjo kot s ponižnostjo. Ponižnost ga celo pogosto razbesni. Torej, če želimo omiliti ta ogenj, mu moramo pomagati, da najde svojo pot, ogenj namreč prinaša toplino in svetlobo, vendar če ga ne nadziramo, lahko prinaša tudi uničenje. Na področju prehrane lahko ta ognjeviti temperament nadzorujemo najprej s tem, da z njegovega jedilnika odstranimo alkohol, oves, meso, suho sadje, pikantno hrano in hrano, pripravljeno v pečici, ki jo koleriki sicer obožujejo. Pač pa mu bomo dali krepko količino svežega sadja, polnovreden riž, ječmen, testenine in zelenjavne juhe, regrat, cikorijo, veliko solate z malo soli, zabeljene z dobrim oljčnim oljem. Ogenj gori in za sabo pušča pepel. Vsake toliko ga moramo počistiti, zato je zelo dobro, če ob prehodih med letnimi časi kolerik naredi očiščevalno dieto.

Preberite tudi: Melania Trump razjezila nevesto, ko se je pojavila na poroki. Kliknite tukaj!

prejšnji članek
Bananin olupek boljši kot loščilo!
Zdravje
Bananin olupek boljši kot loščilo!
naslednji članek
S to rastlino bo med rjuhami bolj pestro!
Odnosi
S to rastlino bo med rjuhami bolj pestro!