marko potrc Odkrito.si

Dokler ima Marko Potrč to, vse "štima"

Voranc Boh in Gregor Gruden Svet24.si

FOTO: Pokukali smo v zakulisje Reke ljubezni

Ana Urbanc in Uma Svet24.si

FOTO: Igralki življenje že dvanajst let lepša ...

piran Svet24.si

Počitnice v Sloveniji bodo znatno dražje

nails Najstnica.si

Poslovi se od lomljivih in krhkih nohtov

Natalija Verboten Njena.si

Natalija Verboten: Njena naloga ne bo lahka

alec baldwin1 Njena.si

Znani igralec okreva po operaciji

Odstranjevanje nosnih dlačic je lahko smrtonosno
| V. M.

Odstranjevanje nosnih dlačic je lahko smrtonosno

Morda se vam zdi, da so nosne dlačice nadvse neprivlačna nadloga, a je njihova funkcija izjemno pomembna za vaše zdravje. Brez njih smo namreč dovzetni za hude bakterijske okužbe, ki lahko vodijo tudi v smrt.

Vam iz nosne votline kukajo nadležne dlačice? Čeprav so neprijetnega videza, še kako služijo svojemu namenu, zato ni priporočljivo, da bi se tako zlahka lotili odstranjevanja, kot na drugih poraščenih delih telesa. Ker imajo izjemno pomembno vlogo za naše zdravje, jih pravzaprav ne bi smeli odstranjevati.

Zagotovo veste, da dlačice v nosu preprečujejo, da bi drobci prahu in druga umazanija zašla gobje v nosni kanal  ter naprej v dihalne poti. Pa se navkljub temu mnogi iz estetskih razlogov odločajo za striženje ali puljenje. Kako nevarno je slednje, pojasnjuje otorinolaringolog Eric Voigtom iz newyorške univerze, ki pravi, da lahko zaradi puljenja dlačic utrpimo infekcijo, ki jih povzročijo bakterije iz zraka. Omenjene dlačice imajo namreč funkcijo filtracije večjih delcev, v kolikor slednji pridejo predaleč, lahko tvegamo hudo bakterijsko infekcijo.

Otorinolaringolog poudarja, da je nos središče 'trikotnika nevarnosti', gre za področje na obrazu, kjer so lahko okužbe smrtonosne. Nosne žile so namreč povezane z našimi možgani, okužba na tem področju lahko torej vodi do vnetja možganske ovojnice. Tovrstne okužbe so sicer redke, a izjemno nevarne, saj so lahko usodne.

Čeprav imamo golobje v nosni votlini poleg vidnih dlačic tudi manjše, ki so ključne za filtracijo zraka, pa je nemara kljub temu dobro premisliti ali nas tiste štrleče kocine resda toliko motijo, da bi ogrozili svoje zdravje. Če so močno vidne, jih je bolje malce pristriči, puljenju pa se raje izognite.

Preberite si še: Preprost recept: Naravna krema za britje