reševalci gasilci avstrija
Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo polil s tekočino in jo nameraval zažgati

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Pik čebele: Takole žela ne smete odstraniti!

14. 6. 2022; 02.00
Avtor: V. M.
V vročih poletnih mesecih lahko kaj hitro pridemo v navzkriž z osami in čebelami. Slednje nas sicer ne bodo napadle iz čistega miru, a se lahko pripeti, da se ob našem kriljenju prestrašijo in pičijo. Kako ravnati?

foto: Pexels

Osa lahko po piku želo izvleče in piči tudi večkrat zapored, v kolikor se počuti ogroženo. Usoda čebele je običajno s pikom zapečatena. Čebela namreč žela ne more izvleči, v kolikor nima dovolj časa, da bi se z vrtenjem okoli svoje osi rešila (glejte video). Na želu so namreč kaveljci, ki so obrnjeni tako, da se zlahka zarijejo v mehko površino, zataknejo pa se, ko poskuša čebela odleteti. Ker čebela žela ne more enostavno izvleči, ob vzletu v tkivu ostane tudi del njenega zadka. To je tudi razlog, da marljiva žuželka pogine. Pa slednje ne bi bilo potrebno, veste? Če namreč ljudje ne bi tako burno reagirali in bi dali čebeli dovolj časa, da izvleče želo, bi sebi prihranili bolečine, žuželki pa bi omogočili, da si reši življenje. Kako natanko je to mogoče, si lahko ogledate v spodnjem videu.

Kako pravilno odstraniti želo?

Če je ob piku čebele v koži ostalo želo, ga je potrebno nemudoma odstraniti. Na želo je namreč pritrjen mešiček s strupom, slednji se sprosti v dveh do treh minutah. Da se strup ne bi razlil po koži, je pomembno, da hitro ukrepamo. Da bi ublažili posledice pika, poskusite želo previdno odstraniti z ostrim predmetom, denimo nožem. Pri uporabi pincete velja več previdnosti, saj se lahko ob stisku z obeh strani vrečica s strupom predre.

Želo smo odstranili, kaj pa sedaj?

Po odstranitvi žela je potrebno mesto voda splakniti s hladno vodo. Če imate pri roki antihistaminsko kremo, z njo tanko namažite kožo, sicer pa kar takoj pričnite s hlajenjem. Hladite lahko s hladnimi obkladki (kar imate pri roki), ledom ali pa kar hladno vodo. Pomebno je namreč, da mesto vboda ohladimo. Na ta način zmanjšamo vnetno reakcijo, poleg tega pa tudi upočasnimo prodiranje strupa v krvni obtok. Ko prizadeto območje ohladite, je dobro, če poskrbite še za razkuževanje. V kolikor razkužila nimate pri roki, mesto vboda vsaj očistite z vodo in milom.

Takšna pordela oteklina nastane po piku čebele. foto: Pinterest

Domača lekarna: Na boleč predel nanesite tanek sloj čebulnega soka.

Opomba: V koliko oteklina ne uplahne, obiščite zdravniško pomoč. Ob piku v ustno votlino velja takojšnje ukrepanje, saj se lahko zaradi otekline zadušite. Prav tako velja takojšnje ukrepanje v primeru težke preobčutljivostne reakcije. V tem primeru s prizadeta dihala, bolnik lahko izgubi zavest ali celo doživi anafilaktični šok.

Preberite si še: Propolis zdravi tudi, ko medicina odpove!

prejšnji članek
Vroče poletje nagajivega Urbana Vidmarja
Svet slavnih
Vroče poletje nagajivega Urbana Vidmarja
naslednji članek
Darovalci krvi vračajo upanje v solidarnost
Zdravje
Darovalci krvi vračajo upanje v solidarnost