reševalci gasilci avstrija
Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo polil s tekočino in jo nameraval zažgati

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Odnosi
 

Noro, tole so pokazali vzorci žensk, ki veliko seksajo!

27. 7. 2017; 04.00
Avtor: V. M.
ženska, spolnost, seks, postelja

Kako pogosto pa se vi predajate posteljnim užitkom? foto: Profimedia

Zanimivo odkritje je pred vami. Univerza v Kaliforniji predstavlja izsledke raziskave, ki kaže na to, da redno in pogosto predajanje spolnosti vpliva na boljše zdravje in počasnejše staranje.

Strokovnjaki univerze v Kaliforniji so izvedli študijo, tekom katere so testirali 129 žensk, ki so bile v trajnem razmerju. Vzeli so jim vzorec krvi, zabeležili pa so tudi, kako pogosto se predajajo spolnim užitkom. Kot navaja publikacija Psychoneuroendocrinology so strokovnjaki preučevali dolžino telomer, ki se nahajajo na koncu kromosomov. Gre za dele DNA, ki služijo kromosomom kot nekakšne zaščitne kapice. Kromosomom omogočajo podvajanje, a se pri tem ob vsaki delitvi celic izgubi manjši del. Sčasoma telomer zmanjka, tedaj se celica ne more več deliti, zato vstopi v celično apoptozo. ''Telomere so biološki indeks sistemskega staranja in zdravja. Skrajšane telomere lahko prispevajo h kroničnim degenerativnim boleznim, vplivajo pa tudi na prezgodnjo umrljivost,'' pojasnjuje vodja študije Tomás Cabeza de Baca.

Strokovnjaki so tako tekom raziskave preučevali dolžino telemer, zanimalo pa jih je tudi, kako kvalitetno je razmerje posamezne ženske. Slednje je vključevalo pogostost spolnih odnosov, partnerjevo podporo, količino stresa, zadovoljstvo v zvezi in pogostost konfliktnih situacij.

In kaj so ugotovili? Njihovo pozornost je pritegnila povezava med količino seksa in dolžino telemer. Izkazalo se je namreč, da imajo tiste ženske, ki se spolnosti predajajo najmanj enkrat na teden, občutno daljše telemere kot tiste, ki imajo spolne odnose redkeje. Povezave med dolžino telemer  in ostalimi kazalci partnerske zveze, ki so jih tekom raziskave preučevali, ni bilo zaznati.

A zaključkov ne gre kar tako vzeti za sveto. Tekom raziskave namreč niso ugotovili najpomembnejšega: ali je vzrok podaljšanih telomer redna spolna aktivnost ali pa imajo ženske z daljšimi zaščitnimi kapicami večjo željo po spolnosti.

Preberite si še: Ta štiri astrološka znamenja ne zmorejo brez seksa

prejšnji članek
Mož Simone Weiss zopet užaloščen
Svet slavnih
Mož Simone Weiss zopet užaloščen
naslednji članek
Kolikokrat na dan je normalno spustiti vetrič?
Zdravje
Kolikokrat na dan je normalno spustiti vetrič?