gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo
Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača semena, kaj bo z avtohtonimi sortami?

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Domač pripravek, ki celi žulje

10. 11. 2023; 03.00
Avtor: V. M.
Kako nadležni so žulji, zlasti, ko obujemo nove čevlje, potem pa jih moramo zaradi poškodovane kože postaviti v kot. A da se bo boleče mesto hitreje zacelilo, si lahko pomagate z naravnim domačim pripravkom.

Zakaj sploh nastane žulj? Zaradi trenja zgornje plasti kože z obutvijo. Pod kožo se prične nabirati limfna tekočina, večja kot je sila trenja, večji žulj lahko nastane. Da bi se pričel žulj čim prej celiti, je pomembno, da se preobujete in tako preprečite nadaljnjo draženje kože na prizadetem mestu. Obujte lahko, zračno obuvalo, kadarkoli je mogoče pa bodite kar bosi. Pod žuljem bo namreč nastala nova koža, tekočina v mehurčku se bo počasi vpila, povrhnjica pa bo postala suha, opazili boste, da se bo sčasoma pričela luščiti.

Kako pospešiti celjenje poškodovane kože?

Če so vam ljubi domači pripravki, se lahko tudi razkuževanja lotite z domačo lekarno. Žulj lahko denimo očistite kar z jabolčnim kisom, ima namreč antibakterijske lastnosti in preprečuje okužbe. Kis preprosto kanite na vato, nato pa z njo nežno očistite kožo.   

JABOLČNI KIS foto: Dreamstime


Pripravek: Strok česna strite v manjšo skodelico. Pokapajte z limoninim sokom in dodajte žličko posušenih kamilic. Sestavine dobro premešajte. Pripravek sedaj večkrat na dan vtrite na prizadeto mesto.

Kako deluje?

Česen: Naravni antibiotik, ki deluje kot antiseptik, bakteriostatik. Pospešuje celjenje ran in obnavljanje kože, prav tako deluje protivnetno.

Limonin sok: Limona je naravno razkužilo, ki deluje astringentno in antibakterijsko. Sok lahko vtrete neposredno na prizadeto kožo. Brez skrbi, slednjega so se nekoč posluževali tudi v bolnišnicah, preden so razvili sodobna razkužila.

Kamilice: Kamilični obkladki pomirjajo vnetja na koži in celijo rane. Kamilica učinkuje proti bolečinam, temeljito razkužuje, pomaga pri ranah, ki se težje celijo. Uporablja se ne le kot obkladek, na rano lahko položimo tudi svežo zmečkano rastlino.

prejšnji članek
Pripravite popolno martinovo praznovanje
Kulinarika
Pripravite popolno martinovo praznovanje
naslednji članek
Zamašen filter pogost krivec za nevšečnosti
Življenjski slog
Zamašen filter pogost krivec za nevšečnosti