GJtPNFnW4AAxeMl
Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se tresla vse do Innsbrucka, Ljubljane in Pulja

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kaj se zgodi v telesu, če zadržujete urin?

20. 5. 2023; 03.00
Avtor: V. M.
mehur

foto: profimedia

Zagotovo se vam je že kdaj pripetilo, da ste morali zadržati urin, ker v tistem trenutku enostavno niste mogli odkorakati na stranišče. Če se vam to redko dogaja, potem brez skrbi, v kolikor urin pogosto zadržujete, pa vam lahko tovrstno ravnanje prinese kar nekaj nevšečnosti.

''Mehur je zelo prilagodljiv, zasnovan je namreč tako, da lahko zadrži večje količine urina. Občasno zadrževanje tako ne povzroča nobenih težav,''  pojasnjuje ameriški urolog Alex Shteynhlyuger.

Kaj pa, če urin pogosto zadržujemo?

Saj ne, da bi urin zadrževali kar tako, ker se nam ne bi ljubilo na stranišče. Pri opravljanju mnogih poklicev ne gre drugače, kot da je potrebno nekoliko potrpeti in počakati na primeren trenutek, ko lahko zapustimo delovni prostor. S kroničnim zadrževanjem urina se srečujejo zlasti prodajalke, avtoprevozniki in pisarniški delavci, pred katerimi se vijejo dolge kolone strank. Nekatere prodajalke poročajo o urah vsakodnevnega zadrževanja urina, ki lahko postane tudi zelo boleče.

Polnejši kot je mehur, bolj se razteza njegovo mišično tkivo. foto: Pexels

Kaj se torej v času polnjenja mehurja dogaja v telesu? Polnejši kot je mehur, bolj se razteza njegovo mišično tkivo. Slednje je sicer elastično, a če mišice kronično raztezamo, se lahko elastična tkiva preveč raztegnejo. V resnejših primerih se lahko tkivo zabrazgotini.

Kronično zadrževanje urina vodi v neprijetne zdravstvene težave, kot so denimo poškodbe ledvic, nezmožnost popolnega izpraznjevanja mehurja in povečano tveganje za okužbe sečil.

prejšnji članek
10 pravil za uspeh v poslu: Bodite aktivni
Svet slavnih
10 pravil za uspeh v poslu: Bodite aktivni
naslednji članek
Najpogostješi vzroki za mišične krče
Zdravje
Najpogostješi vzroki za mišične krče
#nasazenazenska
nasazenazenska