mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1)
Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. Ste jo videli?

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Hrana za zdravo srce

20. 8. 2017; 01.00
Avtor: Tina Osterman, Bodi Zdrava
hrana za zdravo srce
Naše odločitve v zvezi s prehrano neposredno vplivajo tudi na naše srce, energijo in apetit.

Izberite med naslednjimi živili, ki blagodejno vplivajo in krepijo srce in ožilje. Vključite ta živila v vsakodnevno prehrano in tako preventivno poskrbite za zdravje naše najpomembnejše mišice v telesu.

Lubenica

Posladkajte se z rezino nizkokalorične lubenice, ki vsebuje veliko vlaknin in je bogat vir antioksidantov, ki varujejo pred prostimi radikali. Lubenica je tudi odličen vir likopena, ki naj bi bil povezan z manjšim tveganjem za bolezni srca. Je vir tako vitaminov C in A kot tudi kalija in magnezija, vsebuje pa tudi citrulin, ki lahko izboljša zdravje krvnih žil.

Jogurt

Jogurt z nizko vsebnostjo maščob vsebuje močne antioksidante, vitamine, vlaknine in probiotike, ki so koristni za splošno dobro počutje in prebavo. Jogurt naj bi pozitivno in varovalno deloval tudi na naše srce. Blagodejno namreč deluje na arterije, ščiti pred boleznimi dlesni, ki lahko povečajo tveganje za bolezni srca. Privoščite si ga skupaj z zamrznjenimi jagodami in ga z dodanim jagodičevjem spremenite v zdravo sladico.

Paradižnik

Paradižnik vsebuje zdrav odmerek vitamina C in je prav tako kot lubenica bogat z likopenom. Vitamin C deluje kot antioksidant in ščiti celice pred poškodbami, likopen pa varuje pred boleznimi srca. Vključite paradižnik v solato ali pripravite paradižnikovo omako iz svežega paradižnika, origana in začimb ter jo dodajte domačim testeninam.

Avokado

Avokado je poln zdravih maščobnih kislin in kalija, minerala, ki je odličen pri nadzoru krvnega tlaka. Je tudi odličen vir vitamina C, vlaknin in karotenoidov. Karotenoidi so povezani z manjšim tveganjem za bolezni srca in ožilja. Poleg tega, da avokado vsebuje ugoden odmerek vlaknin, dokazano telesu pomaga tudi absorbirati antioksidante iz drugih živil, kot sta na primer špinača in korenje.

Jagodičevje

Jagodičevje je polno antioksidantov, zato je odličen prigrizek oziroma izbira, ki ohranja naše srce zdravo. Jagodičevje uravnava raven holesterola, vsebuje malo kalorij in je sadje brez maščob (v kakršni koli obliki: sveže, zamrznjeno, suho ali kuhano) ter vsebuje hranila, ki spodbujajo rast kosti in pretvorbo maščob v telesno energijo. Jagodičevje pomaga varovati pred vnetji, poleg tega pa vsebuje tudi polifenole, ki naj bi dokazano povečevali raven dušikovega oksida, molekule, ki skrbi za prožnost krvnih žil in pripomore k zdravju srca.

Brstični ohrovt

Nizkokalorični brstični ohrovt vsebuje tako vitamine A, C in K kot tudi mangan, kalcij in vlaknine. Te pomembne snovi omogočajo, da se kri normalno strjuje, kar pomaga pri preprečevanju nalaganja apnenca v žilah in ščiti kosti pred zlomi. Ohrovt znižuje raven holesterola v telesu, zaradi svojih protivnetnih lastnosti pa krepi tudi zdravje srca in ožilja.

Fižol

Samo pol skodelice fižola na dan zadostuje, da je naše srce v optimalni formi. Fižol vsebuje topne vlaknine, ki so ključni razlog, zakaj fižol blagodejno deluje na naše srce. Vlaknine nase vežejo holesterol in tako preprečujejo, da bi se absorbiral v črevesju in dosegel nezdravo raven.

Orehi

Orehi so zagotovo odlični kot prigrizek, pa tudi kot dodatek k solati, s svojimi zdravimi maščobnimi kislinami omega-3 in antioksidanti pa krepijo srčno funkcijo. Uživanje dveh gramov orehov na dan dokazano izboljšuje delovanje krvnih žil pri ljudeh s sladkorno boleznijo, prav tako ščiti ljudi pred boleznimi srca, če so v nevarnosti za to. Peščica orehov na dan dokazano znižuje raven holesterola in ustvarja občutek sitosti.

Kvinoja

Perujsko žito oziroma seme je neverjetni čudodelnik za naše telo, saj je bogat vir rastlinskih beljakovin, ki so boljše za zdravje srca, ledvic in krvnega pritiska kot beljakovine iz rdečega mesa. Kvinoja poleg tega vsebuje skoraj dvakrat toliko vlaknin kot druga zrna. Je polna antioksidantov in je odličen vir za srce zdravih mononenasičenih maščob, te maščobe pa najdemo tudi v olivnem olju in avokadu. Kvinoja ponuja zadosten vir vlaknin, je brez glutena, preprosto jo je pripraviti ter je hkrati raznovrstna in zelo okusna priloga različnim jedem.

Losos

Losos pomaga obdržati srce v odlični formi. Študije so pokazale, da redno uživanje ribe vsak teden pripomore k tridesetodstotnemu manjšemu tveganju za razvoj bolezni srca in ožilja. Losos je bogat vir maščobnih kislin omega-3 in vsebuje nižje ravni škodljivih lipidov. Maščobne kisline omega-3 rahlo znižujejo raven holesterola, lahko preprečijo srčno aritmijo in sočasno zmanjšujejo vnetja v telesu. Postrezite si lososa skupaj z brstičnim ohrovtom in že imate slasten, za srce blagodejen obrok.

Mandlji

Mandlji so zagotovo ena boljših izbir za zdravo srce. Le peščica mandljev na dan dokazano znižuje raven holesterola. Mandlji so tudi polni vitamina E, vlaknin in beljakovin, torej hranil, ki skrbijo, da je naše srce v najboljši formi. Mandlje lahko zaužijete kot zdrav prigrizek, lahko pa jih vključite tudi v pecivo. Pri peki lahko uporabljate mandljevo moko namesto pšenične.

Grah

Grah je zagotovo za srce zdrava priloga, dodajte ga v solato, omleto ali k testeninam. Ima značilen sladek okus, vsebuje veliko vlaknin in pomaga pri uravnavanju telesne teže, kar je ključno pri ohranjanju zdravja srca. Ena skodelica graha ima manj kot sto kalorij in obilico beljakovin, hranil in vlaknin, ki skupaj krepijo srce.

Ovsena kaša

Žita so idealen obrok, saj vsebujejo veliko vitaminov in mineralov ter malo kalorij. Pomagajo ohranjati zdravo telesno težo, s tem pa posredno varujejo tudi pred boleznimi srca. Začnite dan s skodelico ovsenih kosmičev, ki so polni vlaknin, pomagajo nasititi in nadzorovati telesno težo. Žita dokazano zmanjšujejo tveganje za bolezni srca in možganske kapi.

Melona

V toplejših dneh se priležeta sveže sadje in zelenjava, poleg lubenice je odlična izbira tudi nizkokalorična melona. Sladka in osvežilna melona je polna vitaminov A, B, C, K, kalija, folatov, magnezija in vlaknin. Že raziskave so pokazale, da vitamin C varuje pred boleznimi srca in ožilja, saj celice ščiti pred prostimi radikali. Melone pa poleg vitaminov in mineralov vsebujejo tudi precej karotenoidov, ki so uspešni zaviralci rakavih obolenj. Vsebujejo antikoagulante in adenozin, zato so učinkovite pri preprečevanju krvnih strdkov v žilah. Baker v meloni pomaga nadzorovati krvni pritisk, kalij pa je pomemben mineral za preprečevanje osteoporoze.

prejšnji članek
Gibanje po nareku hormonov
Zdravje
Gibanje po nareku hormonov
naslednji članek
Super dieta s hladnimi juhami
Zdravje
Super dieta s hladnimi juhami